YAZARLAR

16 Ocak 2017, Pazartesi
Kendi otomobilini yap!
KORAY KODAL Kendi otomobilini yap!
Yazarın Tüm Yazıları

Kendi otomobilinizi üretmeniz mümkün. Bunun için gerekli yatırımı ve altyapıyı hazırlayan şirketlerden parçaları alıp, birleştirip kendi otomobilinizi üretebilirsiniz. Elektrikli otomobiller sayesinde bu mümkün...

OSVehicle isimli şirket tüketicilerin kendi elektrikli otomobilini birleştirmelerini sağlıyor. Çinli kurucu Tin Hang Liu, Hong Kong'da bir hayali gerçekleştiriyor. İnternet sitesi üzerinden sipariş verilebilen bu otomobilin, Avrupa, Amerika ve Asya'da yola çıkma izinleri de alınmış. Kendi sitelerinden ücretsiz olarak tüm üretim planlarını paylaşan firma internet sitesi üzerinden ihtiyaçlara göre parça siparişi verilmesini sağlıyor. Şirket aynı zamanda Renault ile de teknoloji ortaklığı yapıyor. Renault, üzerinde bazı değişiklikler yaptığı ve gövde panellerini çıkararak POM adını verdiği Twizy modelinin yürüyen aksamını OSVehicle ile işbirliğiyle satıyor. .

OSVehicle'ın Tabby Evo adını verdiği araçta önce 2 ya da 4 koltuk seçeneği tercih ediliyor. 2 koltuklu şasi 105 kg, 4 koltuklu olan 130 kg ağırlığa sahip. Koltuk sayısına göre şasi uzunluğu da değişiyor. 2 koltuklu olan 2330 mm uzunluğunda, 4 koltuklu ise 3033 mm uzunluğunda. Motor da şasiyle birlikte sunuluyor. 29,5 kW gücündeki elektrikli motorun gücü ön tekerleklere aktarılıyor.

Ardından batarya seçimi yapılıyor. Aslında 160Ah, 82V(12,8 kWh) değerlerine sahip tek bir seçenek var. Siz bunu alıp almayacağınızı seçiyorsunuz. Pil yüzde 80 dolulukla 5 bin kez şarj edilebiliyor. 80 km menzil, kaporta parçaları da eklendiğinde aerodinamik etkiler sayesinde 120 km'ye ulaşabiliyor.

2 koltuklu bir şasi için 12.480 dolar, dört koltuklu için 14.480 dolar ödeniyor. Batarya için 5.500 dolar isteniyor. Bataryalarla birlikte 2 koltuklu olan için 17.980 dolar, 4 koltuklu için 19.980 dolar isteniyor. Teslimat süresi tüm testlerin yapılmasıyla birlikte 10 hafta sürüyor.

Otomobil sadece şasi ile 100 km/s hıza çıkabilirken, kaporta aksamı eklendiğinde 129 km/s hıza ulaşabiliyor.

Şimdilik çıplak, karosersiz bir elektrikli otomobil için istenen bu bedeller çok cazip görünmese de, bu pazara girecek yeni girişimcilerle rekabeti artacak ve bu yöntem yaygınlaşacaktır.

Kendi otomobilinizi üretebilmenin verdiği özgürlük haricinde elektrikli otomobillerin başka faydaları da var. Bu tip otomobiller sayesinde ülkeler kendi ürettikleri elektrik enerjileriyle dış kaynaklara bağımlığı da azaltabiliyor.

İşin bir de tasarım ve özgünlük boyutu var. Elektrikli otomobiller daha az yer kaplayan elektrik motoru sayesinde farklı tasarımlara sahip olabiliyor. Daha geniş bir yaşam alanı elde edilebileceği gibi daha küçük boyutlu otomobiller de üretilebiliyor. Bu sayede otomobillerin trafikte daha az yer kaplaması da sağlanıyor.

Ağırlık merkezinin bataryalar sayesinde çok daha aşağıya konumlandırılması da mümkün. Bu gibi farklılıklar, daha dinamik ve güvenli bir sürüş tecrübesi de elde edilmesini sağlıyor.

İlerleyen yıllarda kendi otomobilimizi üretebileceğiniz daha çok sayıda hazır platformla karşılaşacağız. Belki okula giden bir öğrenciyken yeterli olan iki koltuklu otomobili, aile kurduğumuzda dört koltukluya kendimizi çevireceğiz. Belki aynı otomobili, değiştirmeden daha hızlı gitmesi için yeni bir motor eklentisi yapabilecekken, menzilin artması için fazladan piller de ekleyebileceğiz. Otomobilin daha kişisel bir araç haline gelmesine az kaldı!

SON DAKİKA