Yazarlar
08 Nisan 2014

Kuzine 34 sohbetleri…

Sofra Dergisi Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ yazdı...

Kuzguncuk'taki tarihi bir evin mutfağında bir masa düşünün… Anadolu'nun dört bir yanından tedarik edilmiş sürpriz malzemelerle hazırlanan leziz yemeklerin tadına bakarken, bu yemeklerin tarihini, lezzet öykülerini uzmanlarından dinlemek üzere kurulmuş bir dost sofrası… Dergimizin eski yazarlarından, yemek kültürü araştırmacısı Nazlı Pişkin ile yine yeme-içmeye gönül vermiş arkadaşı Petek Çırpılı, birkaç saat için hayatı yavaşlatmayı ve bilgilerin keyifle paylaşılmasını sağlamak üzere bir ortam kurgulamışlar ve bu projenin adına da "Kuzine 34 Sohbetleri" demişler…

Petek'in Kuzguncuk'taki evinde geçen yıldan beri sürdürülen Kuzine 34 Sohbetleri, sıcacık olduğu kadar bilgiyle dolu yemek sohbetlerinin belli aralıklarla yapıldığı bir proje. Her şeyin geri dönüşsüz biçimde değiştiği, hızın ve hırsların egemen olduğu bir dünyada, gündelik hayhuydan uzaklaşıp yemek kültürüne dair merak edilen konuların birlikte öğrenildiği, lezzetleri paylaşarak birlikte güzel saatler geçirilen bir program bu... Eskiden büyük ailelerin akşam yemeklerinde dostlarıyla uzun bir yemek masasının etrafında toplanıp ballı sohbetler ettikleri dönemlerin günümüze yansıması olan Kuzine 34 Sohbetleri, 10 kişilik katılımcıyla düzenleniyor. Osmanlı mutfağının sırları, baharatın tarihteki macerası, Anadolu'nun peynirleri, koku ve lezzet ilişkisi, otların topraktan ve güneşten derdiği şifa, Boğaziçi'nin balıkları ve daha pek çok ilginç başlık, bu sohbetlere konu olabiliyor… www.kuzine34sohbetleri.com ve sosyal medyada ilan edilen konulardaki sohbetlere katılmak isteyenler, kayıt yaptırarak yerlerini ayırtıyorlar. Mönü ise belirlenen konuya özel olarak hazırlanıyor. Konuşmacıyı dinlerken, siz de sohbete katılıp, o konunun özelliklerini yansıtan, önceden hazırlanmış yemekleri afiyetle yiyorsunuz.

Ben bu sohbetlerden, "Tangör Tan ile Bölge bölge Türkiye'nin peynirleri"ne katılma şansını yakaladım… Anadolu mutfağıyla, gastronomiyle ilgilenen herkesin farklı bir kanalla tanışabileceği, son derece renkli ve donanımlı bir isim Tangör Tan. Anadolu'nun lezzet haritasını çıkarabilecek birikimi bir yana, "Peynirlerin efendisi" olarak karşımızdaydı o akşam… "Ben peyniri bilmem..." diye başladı lafa... Ne kadar bilmediğini gördük! Konuyu hepimizin ilgisini saatlerce ayakta tutacak şekilde aktardı, eğlenceli üslubuyla deneyimlerini paylaştı. Ermenek'ten sepet ve bez peynirleri, Antakya'dan sıkma ve sürk, tatlı ve tuzlu lor peynirleri, Erzurum, Çorum, Divle ve İzmir'in tulumları, Kars'tan eski kaşar, Kıbrıs'tan hellim, Van'ın otlu peyniri derken özellikle Karaburun'un "kopanisti"si, hepimiz için büyük sürprizler içeriyordu! Bu konuda fazla detaya girmeden, işin sürpriz kısmını, herkesin bizzat deneyimlemesini tavsiye ediyorum. Nazlı'yla Petek'in sofrası herkese açık… Yediğimiz- içtiğimiz ürünlerin masamıza gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini, keyifli bir sohbet eşliğinde öğrenmek isterseniz, ortamı, sohbeti kurgulamak, yemekleri yapmak Nazlı Pişkin ve Petek Çırpılı'dan, sohbetin ve yemeklerin tadını neşeyle çıkarmak sizden…

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larda buluşmak üzere…



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA