Yazarlar
Özlem Mekik

Özlem Mekik

Sağlıklı tarifler TÜM YAZILARI
06 Şubat 2015

Kestane Kebap

Özlem Mekik sofra.com.tr için yazdı...

Çocukluğumun en güzel kış anlarından biri, kuzinenin üstünde pişen kestanelerle karşılaştığım andır. Ailemle birlikte yaptığımız bir seyahatte görmüştüm ilk kez kuzineyi. Evimizde yoktu, anneme sormuştum hemen neden bizde olmadığını. Tepkim çok hoşuna gitmiş olacak ki, annem gülerek açıklamıştı. Ama ben çok üzülmüştüm kestane yiyemeyeceğimi düşünerek.

O gün bugündür kestanenin yeri ayrıdır bende. Kış geldiğinde ilk yaptığım şey kestane yemektir desem abartmış olmam. Bu yazımda da enfes kış lezzetinden ve ne kadar faydalı olduğundan bahsetmek istedim.

Fındık, ceviz gibi kuruyemiş türlerine nazaran çok daha fazla vitamin ve çok daha az yağ içeren kestane, sağlığımız açısında da çok faydalı bir besin. Kalorisi de oldukça düşük olan kestane, aynı zamanda güçlü de bir nişasta kaynağı.

Ayrıca lif deposu olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. C ve B9 vitaminleri açısından çok zengin olduğu için, uzmanlar tarafından bol bol tüketilmesi gereken kestane, doymamış yağ oranı açısından da aynı zenginliğe sahip.

Tüm yararları nedeniyle, kışın mutfağımın başköşesinde yer alan kestaneyi kullandığım için, kendimle gurur duyduğumu itiraf etmek isterim. Sadece bilinir tüketim şekliyle değil, pek çok lezzetle bir araya getirerek kullanmayı tercih ettiğim kestaneyi, pek çok dostumun da mutfağına sokmayı başarmanın verdiği haklı gururla paylaşıyorum bu satırları.

Hepimizin bayıla bayıla yediği kestane kebap ve kestane şekerinin yanı sıra, kestaneyi en çok kullandığımız reçetelerden biri de, yaklaşan yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı hindi ve iç pilav. Ancak kestane, tatlı ve tuzlu arası aromasıyla, pek çok tarife dahil edebileceğiniz bir özelliğe sahip. Bu tariflerden birini yazımın sonunda paylaşacağım ve eminim çok şaşıracak, hem de denemek isteyeceksiniz.

Ülkemizde kestaneyi en çok Bursa'dan çıktığını düşünürüz ama aslında kestane ülkemizde Aydın ili için önemli bir ticaret ve besin kaynağı. Çünkü en çok bu bölgede üretiliyor.

Mutfağımız için çok önemli bir yere sahip olan kestane, öncelikle Fransız mutfağı başta olmak üzere birçok ülke mutfağının da, vazgeçilmez bir unsuru olmayı başarmış bir besin. Benim etli yemeklerle, salatalarla çok yakıştırdığım kestane, en çok tatlı reçetelerinde kullanılıyor. Kestane ile ilgili bir bilinmeyeni daha paylaşmak istiyorum. Biliyor musunuz, kestaneyi öğüttüğünüzde, tatlı bir un elde edersiniz ve bu unu tatlı ve çorbalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tatlı olarak soframa çok yakıştığını düşündüğüm kestaneyle, yine ona çok yakıştığına inandığım çikolatayı biraraya getirerek, leziz bir "Çikolatalı kestane tatlısı" hazırladım.

Afiyetle kalın.

ÇİKOLATALI KESTANE TATLISI (6 – 8 kişilik)

MALZEMELER

500 gram kestane

1 su bardağı tozşeker

1 çay bardağı süt

1 paket vanilya

1 paket bitter çikolata (250 gram)

YAPILIŞI

1- Kestanelerin dış kabuklarını soyup sıcak su ile ateşe koyun.

2- İç kabukları çıkmaya başlayınca ateşten alıp kabuklarını soyun.

3- Soyulan kestanelere tekrar su koyup ezilinceye kadar kaynatın.

4- Yumuşayan kestaneleri rondodan geçirin. İçine şeker, vanilyayı ve azar azar süt ekleyerek tekrar pişirin.

5- Ayrı bir yerde çikolataları benmari usulü eritin.

6- Pişirilen kestane püresinin içerisine erittiğiniz çikolatayı döküp karıştırın.

7- Hazırladığınız karışımı istediğiniz kalıba döküp şekil almasını sağlayın.

8- Üzerini çam fıstıklarıyla ya da file badem ile süsleyerek servise hazır hale getirin.



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA