kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Derinlik ararken stratejiyi ıskalamak

Vladimir Putin'in ziyareti AB'nin sürekli işi yokuşa süren tavrından sıkılan, bıkan ve buna giderek artan ölçüde tepki gösteren Türk kamuoyunu ferahlatan
bir etki yaptı. Gerçi Türkiye kendisi açısından çok önemli bir konuda, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Raporu'nun Güvenlik Konseyi'nce kabul edilmesinin önünü açması konusunda, Rusya'dan vaat bile alamadı.
Gene de Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yapılan askeri anlaşmalar, çeşitli alanlarda işbirliği arayışları küçümsenecek adımlar değil. Ancak
AKP hükümetinin bu açılımı stratejik derinliği artırıcı benzersiz bir adım olarak takdimi de bir hayli abartmalı .
Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikası daha kuruluştan önce, kuzey komşusuyla yakın ilişki geliştirmişti. Tüm Cumhuriyet tarihi boyunca da Türk dış politikası tüm ideolojik farklılıklara rağmen Sovyetler Birliği/Rusya'yı kollamıştı. Dahası asıl büyük stratejik açılım herhalde Turgut Özal döneminin ticaret anlaşmalarında, Kazakistan üzerinden Çin'e uçak seferlerinde, Sovyetler'e yapılan ziyaretlerde Türki Cumhuriyetlerin de ziyaret edilmesinde aranmalıdır.

Yapısal avantajlar
Türkiye'yi merkez ülke konumunda değerlendiren bir dış politika yaklaşımının AKP tarafından benimsendiği biliniyor. Bu konum 11 Eylül sonrasındaki konjonktürün de etkisiyle dünya sisteminin Türkiye'ye sunmuş olduğu yapısal avantajlara da uygun. Gerek coğrafyası gerekse toplumsal, siyasal özellikleriyle Türkiye dünya siyasetinde yeni yapılanmaya katkıda bulunmaya aday önemli ülkelerden birisi. Ancak bir ülkenin nesnel koşullar ve yapısal unsurlar nedeniyle kazandığı önem kendi başına her zaman anlamlı olmayabiliyor.
Dış politikanızın bu önemli konumu pekiştirecek, dönemin koşullarını iyi değerlendiren bir yaratıcılığa sahip olması gerekiyor. Benzer şekilde ekonomisi ciddi kırılganlıklar taşıyan, eğitim sistemi OECD raporlarında çökmüş diye değerlendirilen bir ülkenin kendi gücü konusunda abartılı değerlendirmeden kaçınması da sağlıklı olur. Uygarlıklar çatışması görüntüsünün ardında dünyada hâlâ devlet çıkarlarına dayalı bir sistemin işlediğinin anlaşılması lazım. Gene bu doğrultuda dış politikayı inanç dayanışması şeklinde kurgulamanın sakıncalarının da farkında olunmalı.

Derinleşen kriz
Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin ABD ile ilişkilerindeki derinleşen krize dikkat etmek gerekiyor. Bush yönetiminin yaptıklarıyla hemfikir olmamak, Türkiye'nin önemli bir müttefiki fiilen de güney komşusu olan ve Irak'tan pek kolay çıkmayacağa benzeyen bu ülkeyle diyaloğu koparmanın gerekçesi olamaz. Felluce'de yaşananlar hiçbir aktörün ABD'ye sırtını dönmesi sonucunu vermedi. Tersine Iraklı Şiiler ve Kürtler Felluce'de olanlar karşısında ses çıkarmayarak direnişin Irak adına yapıldığını kabul etmediklerini, seçimlere kadar da buna katılmayacaklarını gösterdiler.
Bush'un tekrar seçilmesi ve Arafat'ın ölümünün ardından Ortadoğu'da kayda değer bir siyasi/diplomatik hareketlilik de başladı. Mısır reform hükümeti kurdu. İsrail'e yeniden büyükelçi gönderdi. Son olarak da altı vatandaşıyla bir İsrailli'yi değiştirdi. Filistin-İsrail barış sürecine yeniden ivme kazandırma çabalarını arttırdı. Suriye İsrail'e sürekli barış masasına oturma teklifi götürüyor. Batı Şeria ve Gazze'de Hamas ve Cihad örgütlerinin desteğinde azalma var. Genişletilmiş Ortadoğu Projesi karşısında tüm devletler bir tavır almaya çalışıyorlar. Stratejik derinlik yalnızca nesnel koşulların sunduğu imkanlarla elde edilecek bir hedef değildir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kuzeyden gelen adam   / 05-12-2004
 Son perde   / 02-12-2004
 Bir efsanenin eriyişi   / 28-11-2004
 Panorama   / 21-11-2004
 Yol hâlâ çok uzun ve engebeli   / 14-11-2004
 İhtiyar adam   / 11-11-2004
 Rehavet   / 07-11-2004
 Komadan çıktı   / 04-11-2004
 Güle güle diyebilmek   / 31-10-2004
 Gazze'den barış çıkarmak için...   / 28-10-2004
SOLİ ÖZEL
Derinlik ararken stratejiyi ıskalamak
Vladimir Putin'in...
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay aldı götürdü: 3-0
Tuncay, Kırmızı Şeytanlar'a pabucunu ters giydirdi. Birbirinden şık 3...
Maçtan Notlar
Maçtan Notlar
UEFA kurası 17 Aralık'ta
F.Bahçe'nin UEFA Kupası 3.
Tam üyelik dışında seçenek olamaz
Tam üyelik dışında seçenek olamaz
Fransa, İngiltere ve İspanya'nın önde gelen gazetelerine konuşan...
YTL ikramiyeli ilk piyango biletleri satışta
Milli Piyango İdaresi, 15 milyon YTL büyük ikramiyeli yılbaşı özel...
Simavi Ailesi'nin hayatı 'roman' oldu
Yaklaşık 60 yıl medya tarihine damgasını vuran Sedat Simavi ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu