kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Bir iktisatçı

Çok uzun bir hayat insanın kendisine de, çevresine de hiç bir şey kazandırmadan yaşanıp bitebilir. Cumartesi günü 97 yaşında ölen iktisatçı John Kenneth Galbraith'inki bu tür hayatlardan değildi. 60 yılı aşkın profesörlük ve kamu hizmeti sırasında 3'ü roman 33 kitap yazdı. Ülkesini Hindistan'da büyükelçi olarak temsil etti. Yerleşik düzenin merkezinde durduğu halde gördüğü eşitsizliklere karşı hep muhalif bir tavrı benimsedi. Harvard Üniversitesi'ndeki dersleri tıklım tıklım dolar, o da öğrencilerine "Eğer eza çekenleri rahatlatamıyorsanız, rahatı yerinde olanları rahatsız edin" derdi.
Eski ABD Başkanları Kennedy ve Johnson'a danışmanlık yaptı. Daha 1962'de Kennedy'e "Siyaset, feci olanla tatsız olan arasında bir tercihtir" diyerek, Başkan'ı Vietnam Savaşı'nın çıkmaz bir yol olduğuna ikna etmeye çalıştı. Amerikan demokrasisinin en köklü sosyal reformlarını gerşekleştiren ve büyük destek verdiği Johnson ile yolları Vietnam yüzünden ayrıldı. 1960'lı yılların sonunu aktif bir savaş karşıtı olarak geçirdi. Tüm yaşantısı boyunca, sıradışı dilbazlığını, haksız kazanılmış servetlere ve sermayenin gücünü kötüye kullananlara karşı tavır alarak kullandı. Galbraith'e göre siyasette bazen "doğru tarafta durarak yenilmek gerekirdi".

Ekonomiye
toplumsal bakış
Matematiğin iktisat teorisini ele geçirmeye başladığı bir dönemde yazarken, ekonominin sonuçta toplumsal ilişkiler içinde anlaşılması gereken insanlığın iyiliğine ait bir bilim dalı olduğunu vurgulamayı düstur bildi. Kanada'da 23 kişilik bir köydeki ufak çiftlikte doğan Galbraith'in Amerikan Kapitalizmi, 1950'li yılların Amerikan ekonomisini ve bu sistemdeki güç ilişkilerini anlamak açısından benzersiz bir eserdi.
En çok bilinen ve satılan kitabı, 1958'de çıkan The Affluent Society (Refah Toplumu), artan üretimin toplumsal sorunların çözümü için yeterli olduğu görüşüne cepheden bir saldırıydı. Amerikalılar bireysel olarak zengin, ancak kamu hizmetleri açısından hayli fakirdi. Yaşamlarını yalnızca tüketici olarak yaşamaya yönlendiriliyorlardı. Bunun ise toplumsal refahı kendiliğinden sağlaması da, insanların mutluluğunu tek başına sağlaması da mümkün değildi. Sonuçta ekonomi bilimi yalnızca tüketim eğrileriyle ilgilenmemeli, toplumsal ilişkiler içinden anlaşılmalıydı. Bunu yapabilmek içinse ekonomideki ve toplumdaki güç ilişkilerini anlamak şarttı.

Her tarzda kitap yazdı
İktidar konusuna Galbraith 1980'lerin ortasında daha teorik olarak eğilerek bu alanda yazılmış en derin ve en kolay okunan kitaplardan birini, The Anatomy of Powe r'i (İktidarın Anatomisi) yazdı. Daha sonra ise 1980'lerin neo-liberal ekonomi politikalarının ve buna eşlik eden, seçkinlerin kendilerini rahatlatmalarını kolaylaştıran ideolojinin sert ve müthiş kinayeli bir dille yazılan eleştirisini, The Culture of Contentment'i (Memnuniyet Kültürü) yayımladı.
Galbraith'in bazı eserlerinin kullanım tarihi geçti. Çoğunun ise felsefesi ve içeriği önemini koruyor. Bugünün hayli karmaşık ekonomik ortamında hem geçmişi anlamak, hem de geleceği düşünebilmek istiyorsanız The Great Crash, 1929 (1929 Büyük Buhranı) ve Money (Para) adlı eserlerini, katılarak gülmek istiyorsanız da A Tenured Professor (Kadrolu Profesör) adlı romanını okuyabilirsiniz.
Kendisinden küçük ama aynı gün doğan kadim dostu Arthur Schlesinger'in dediği gibi, "Galbraith bizi bıraktı ve onlara en çok ihtiyacımız olan zamanda medeni cesaret, nüktedanlık, otoriteye kafa tutma, sempati, şefkat ve mertlik stoklarımız fena halde azaldı".

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gölge oyunu   / 30-04-2006
 Yeni dönem   / 27-04-2006
 Geriye kayış   / 23-04-2006
 Hamas'ın kapanı   / 20-04-2006
 Yeni savaş alanı (2)   / 16-04-2006
 Yeni savaş alanı (1)   / 13-04-2006
 Kafa karışıklığı   / 09-04-2006
 İsraf   / 06-04-2006
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
SOLİ ÖZEL
Bir iktisatçı
Çok uzun bir hayat insanın kendisine de,...
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Mağrur olma Fener Beşiktaş seni yener: 3-2
Kupa finali nefesleri kesti. Beşiktaş, devreyi Tümer ve Gökhan'ın...
Kupa Ulusoy'a
Kupa Ulusoy'a
Beşiktaş Başkanı Demirören, sözünü tuttu; zaferi hastanede yatan...
Harem, selamlık, karışık
Harem, selamlık, karışık
AKP Adıyaman il örgütünün kongresi stadyumda yapıldı. Tribünlerde...
Küçük kızı Ürdün'de Arapça öğrenecek
"Türbanlı okumak isteyen Arabistan’a gitsin" polemiği sürerken,...
Atatürk'ün ormanı Gökçek'e teslim
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Atatürk Orman Çiftliği'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu