kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
SMS:
4122-SO MESAJ
 

Gücün sınırları

Nereye baksanız gücün sınırlarını doğru tespit edemeyenlerle karşılaşıyorsunuz. Zaten iktidar konusunun en ilgi çekici noktalarından biri de budur. İktidar sahipleri genelde durmaları gereken çizgiyi bilemezler, güçlerinin ötesinde işlere soyunurlar ve sonunda mukadder çöküş onları da bulur.
Alevilerin din dersine girmemesi konusunda hükümet cenahından gelen küstahça tavırdan, İsrail'in Gazze'deki cinnet yansımalarına bunun örnekleri ortada. Gücün böylesine hoyratça sergilenmesi, adalet duygularını tahrip eden bir duyarsızlıkla saldırganlaşması aslında sonun başlangıcının işaretleri de sayılabilir. Son hangi vadede gelir o bilinmese de, geleceğinden kuşku duyulmaz. Kendinden emin iktidar sahibi küstahlaşma gereği duymaz. Her fırsatta küstahlaşan ve saldırganlaşan açısından son başlamış sayılır.
ABD yönetiminin son beş yıldaki tercihleri de bu genel kuralın en trajik yansımaları sayılabilir. Tek kutuplu bir dünyanın varlığı ABD açısından iki tarz davranışı gündeme getirmişti. Amerikan devleti dünya için yeni bir düzen oluştururken ortak çıkarları kollayacak şekilde hareket edebilirdi ya da yalnızca kendine yontabilirdi.
1990'lı yıllarda Bill Clinton yönetimi bu ikisinin ortasında bir yol izlemeye çalıştı. Ancak ABD'nin dinamikleri daha eşitlikçi ve başkalarını da dikkate alan bir siyaset uygulanmasına pek elverişli değildi. Tek güç olarak kalmanın dürtüleri müttefikleri pek dinlememeye yol açıyordu. Bu dönemde palazlanan yeni muhafazakârlar eldeki güçle istedikleri gibi bir dünya şekillendirebileceklerine inanıyorlardı. Amerikan toplumunda yükselen dinci fanatizm ise aslında dünyaya kapanmayı desteklerken 11 Eylül'den sonra bu saldırgan dış politikanın destekçisi haline geldi.

Kutuplaşmayı
ABD körükledi
Bush yönetimi, başkanın ilgisiz, bilgisiz ve duyarsız kişiliğinin de etkisiyle 11 Eylül'ün ardından tüm bu olumsuzlukları sergiledi. Dünyayı, kimseyi ve hiçbir kurumu umursamadan bildiği gibi şekillendirme hevesi dizginlerinden boşandı. Bunun gerçekleştirilmesinde tarifsiz bir küstahlığın da ön plana çıkması tek kutupluluğun altını oydu. ABD bugün hâlâ tüm diğer ülkelerden güçlü. Ancak gücünü kötüye kullanması sonucunda hem dostsuz kaldı hem de kendisine karşı yeni ittifaklar oluşmasını körükledi.
Graham Fuller, National Interest dergisinin son sayısında bu temaları derinleştiren bir yazı yazmış. "Stratejik Yorgunluk" başlıklı yazıda dünyadaki tek kutupluluk halinin bir muhalif cephe oluşmasına nasıl yol açtığını anlatıyor. ABD'nin mutlak gücünden ve siyaset üslubundan duyulan rahatsızlık diğer ülkeleri de mantıksız davranmaya itebiliyor. Savaştan sonra Irak'ta ABD'ye yardımcı olmak yerine "dünyanın çoğunluğu neredeyse büyük bir hınçla ABD'nin Irak'ta rüzgarda savrulmasını seyretmeyi yeğledi... Adı konmamış Avrupa hedefi, süpergücün hareket özgürlüğünü kısıtlamak ve çok kutuplu bir dünya kurulmasına çalışmak oldu."
Çin, Rusya, Hindistan gibi diğer ülkelerin de tavırları farklı olmadı. İran bu şekilde ABD ile inatlaşmasında kendisine arka çıkan, ezilmesine kolay izin vermeyecek ülkeler buldu. Tüm bu gelişmelerde ABD'nin kendi değerlerini çiğnemesi nedeniyle ideolojik söyleminin etkisizleşmesi de rol oynadı.
Türkiye ile ABD arasındaki ortak vizyon belgesini de bu çerçevede değerlendirmek doğru olur. İlişki işbirliğine daha açık bir noktaya doğru kayıyor. Ancak çıkarlar da tümüyle örtüşmüyor. Bunun ötesi diplomasinin alanıdır. Yeter ki Türkiye ilişkilerin yeniden yoluna girmesinin anlamını, kendi gücünün sınırları konusunda yanlış bir değerlendirmeye oturtmasın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İran'ın geleceği   / 06-07-2006
 Balans ayarı   / 02-07-2006
 Yol ayrımı   / 29-06-2006
 Rota   / 25-06-2006
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
 Zerkalı   / 11-06-2006
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
SOLİ ÖZEL
Gücün sınırları
Nereye baksanız gücün sınırlarını doğru...
En güzel mavi
En güzel mavi
18. Dünya Kupası bu gece sahibini buluyor. Azzuri (Gök-Mavililer)...
3 füzeye bronz: 3-1
3 füzeye bronz: 3-1
56 dakika herkesi uyutan üçüncülük maçının çalar saati Schweinsteiger...
Kıbrıs'ta ilke anlaşması
Kıbrıs'ta ilke anlaşması
KTTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum Yönetimi lideri Papadopulos,...
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Kuşadası'nda, Ofer-Kutman ortaklığı tarafından satın alınan...
Orada bir üniversite var, yurtdışında
ÖSS'de istediği bölüme giremeyenler için yurtdışı eğitim seçeneği de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu