kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
SMS:
4122-SO MESAJ
 

Mayınlı tarla

Başbakan'ın gönlünden ve aklından geçenlerin hiçbir süzgeçe tabi olmadan ağzından çıkması Türkiye'yi sıkıntıya sokuyor. PKK'nın son eylemlerinin yarattığı haklı infialin bir sınır ötesi askeri harekata yol açması bugünkü şartlarda herhalde Türkiye'nin çıkarına değil. Hele geçen haftaki eylemde devletin bir türlü ortadan kaldıramadığı korucuların dahli olduğu doğruysa. Daha da önemlisi PKK'nın Türkiye'nin içinde olduğu da biliniyorsa. Bunlar ABD'nin ve Mesud Barzani'nin hareketsizliklerini mazur göstermez. Özellikle ABD bugüne dek yaptıklarından fazlasını yapmakla bir müttefik olarak yükümlüdür. Daha açıklanalı iki hafta olmuş vizyon belgesinin mantığı ve ruhu da bunu gerektirir.
Ancak öfkeyle kalkanın büyük zararla oturabileceği bir bağlamda askeri harekat türü bir karar bölgede olup bitenlerden bağımsız olarak verilemez. Öylesi bir hamle Türkiye'nin çıkarlarını örseleyecektir. Ülkenin içini de fazlasıyla karıştırma ihtimali yabana atılamaz. Hele Kandil Dağı'nın İran ile birlikte kuşatılması gibi bir alternatif gerçekten varsa, böyle bir işbirliği Ortadoğu'da yaşananlar göz önüne alındığında Türkiye'yi taraf yapacaktır. Zira Lübnan'da yaşanan facia bir anlamda İsrail-İran veya ABD-İran savaşı da sayılır. Bu nedenle de tırmanma ihtimali küçümsenemeyecek derecede yüksek.
Hizbullah'ın İran veya Suriye'ye danışarak ya da danışmadan yaptığı hamle ile karmaşık bir denklem ortaya çıktı. İsrail'in sivillerin hayatlarını gözetmeden yaptığı ve dünyanın tepkisini çeken saldırıları işin yalnızca bir boyutu.

Krizde
en kârlı ülke İran
ABD'de bir kesim bu savaşın Hizbullah'ı ve Hamas'ı etkisizleştirerek İran'ın caydırıcılığını eriteceğine inanıyor. Bu nedenle herhangi bir diplomatik çözüme doğru hareket etmesi en erken bir hafta sonra söz konusu olacak. Ancak bu süre zarfında bile Hizbullah'ın ne ölçüde zayıflamış olacağı pek belli değil. Yeni muhafazakârlar İran'a yönelik bir saldırı isterken, Cumhuriyetçi parti içinden geleneksel muhafazakârlar bu deliliğe pek teşne olmadıklarını belirtiyor.
Hamas ve Hizbullah, İsrail ile bu savaşlarında İran ve Suriye'yi arkalarına aldı. İran son gelişmelerden en fazla yararlanan ülke. Ortadoğu'daki kriz, İran'ı gündemin tepesinden çıkardı. G-8 zirvesinde İran'ın üzerinde pek durulamadığı gibi, Ortadoğu sorunundaki farklı duruşları nedeniyle ABD ile Rusya arasındaki çatışma daha da açığa çıktı.

Türkiye
'ince' adımlar atmalı
Rusya, ABD'nin istediği desteği vermezken; ABD de Rusya'nın neredeyse tamamlanmış Dünya Ticaret Örgütü üyeliğini veto etti. Tüm bu gelişmeler İran üzerindeki BM Güvenlik Konseyi baskısını kaldırdı. Üstelik Tahran, Hizbullah'ı ateş kesmeye ve rehineleri iade etmeye ikna gücüne de sahip. Bu gücünü kullanmak da isteyebilecektir.
Büyük Arap devletleri ise zımnen İsrail'in arkasında duruyor. Bunun bir sebebi, devlet dışı aktörlerin güçlenmesinden duydukları kaygı. Son gelişmelerle ABD'nin demokratikleşme baskılarından da kurtuldular. Diğer sebebi ise yükselen Şii kuşağı ve İran'ın bölgedeki artan etkisine karşı çıkma arzusu. Ancak İran'ın elinde henüz kullanmadığı bir başka silahı daha var: Iraklı Şiiler. Lübnan'da olup bitenlere Irak Şiiler'i de tepki gösterir ve ABD ordusuna yönelik eylemlere girişirlerse pandomim tamamlanmış olur.
Bu felaket dönemi geçtiğinde geçmişe dönülmeyecektir. Türkiye ortalığın toparlanmasında başat aktörlerden biri olacaktır. Dolayısıyla tüm gücünü muhafaza etmesi, iç istikrarını koruması ve varolan diplomatik bağlantılarını bütüncül barış yönünde kullanması gerekir. Böyle bir gündeme sahipken Kuzey Irak'a kara harekâtı çok ince düşünülmesi gereken bir seçenektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cehennem kapıları   / 16-07-2006
 Stratejik öngörü   / 13-07-2006
 Gücün sınırları   / 09-07-2006
 İran'ın geleceği   / 06-07-2006
 Balans ayarı   / 02-07-2006
 Yol ayrımı   / 29-06-2006
 Rota   / 25-06-2006
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
SOLİ ÖZEL
Mayınlı tarla
Başbakan'ın gönlünden ve aklından...
R.Carlos artık Fenerli
R.Carlos artık Fenerli
Sarı-lacivertliler, 100. yılın transfer bombası olarak R.Madrid'in ve...
Jorgensen şart
Jorgensen şart
Shakhtar maçı sonrası kanatlara futbolcu isteyen Tigana'nın haklılığı...
'Hepimiz askeriz'
'Hepimiz askeriz'
Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarıyla ilgili Kıbrıs'ta bir gencin...
Helikopter düştü: 5 şehit
Turizm sezonu nedeniyle Antalya'da göreve başlayan polis helikopteri...
Genelkurmay'ın 5 harekât seçeneği
Bakanlar Kurulu'nun Silahlı Kuvvetler'e 'siyasi direktif' vermesinden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu