Yüksek ateşe dikkat!

Çocuklarda görülen yüksek ateş karşısında neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Giriş Tarihi: 16.8.2017 17:40 Son Güncelleme: 10.1.2018 09:48
Yüksek ateşe dikkat!
Çocuklarda ateşli hastalıklar kışın daha sık görülse de, güneş çarpması ya da enfeksiyonlardan dolayı yazın da ortaya çıkabiliyor. Peki, yüksek ateş hakkında ne kadar bilginiz var? Dr. Ayhan Taştekin yüksek ateşle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Çocuklarda yüksek ateş neden kaynaklanır?

Ateş, değişik hastalıklara karşı vücudun geliştirdiği bir cevaptır. Koltuk altından ölçülen vücut sıcaklığının 38 derece ve üzerinde olması ateş olarak kabul edilir. En sık nedeni bakteri veya virüslerle oluşan enfeksiyon hastalıklarıdır (gribal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi). Bunun dışında bebeklerin çok sarılması ve çocukluk çağının romatizmal hastalıkları gibi başka nedenlere bağlı olarak da görülebilir. Uzun süre güneş altında kalmak da ateşin yükselmesine neden olabilir. Yaygın inanışın aksine diş çıkarma çocuklarda yüksek ateşe sebep değildir.

Hangi durumlarda doktora gidilmelidir?

3 aylıktan küçükse,
Hasta görünüyorsa ve aşırı huzursuz, sürekli ağlayıp, ağızdan bir şey yiyip içemiyorsa,
Tepki vermiyorsa,
Solunum zorluğu varsa,
39-40 derece üzerinde ateşi varsa,
Ateşli havale geçiriyorsa,
Ateşi 4-5 günden fazla sürüyorsa,
Önceden başka hastalığı varsa (kalp ya da kanser hastalığı gibi),
Ateşle birlikte cildinde kızarıklıklar oluştuysa,
İshali 2-3 gündür geçmiyorsa,
1 günden fazla kusması devam ediyorsa,
Boğaz ve kulak ağrısı varsa,
İdrar yaparken ağrı oluyorsa çocuk mutlaka doktora götürülmelidir.

Nasıl tedavi edilir?

İlk yapılması gereken şey ateşin nedenini bulmak ve bu nedene yönelik tedaviye başlamaktır. Ateş çocuğun konforunu bozuyor, çok halsiz düşürüyorsa veya çok yüksek ateşi varsa (40 derece ve üzeri) çocuğu rahatlatmak amacıyla, ateş düşürücü vermek uygun olabilir. Ancak ateş düşürücü ilaçlar hastalığın seyrini ve sonuçlarını etkilemez, ateşli havale gelişimini önlemez.

Hangi ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalı?

En güvenilir ve en sık kullanılan ateş düşürücü ilaçlar 1. sırada parasetamol (diğer adı asetaminofen) ve 2. sırada ibuprofen etken maddesi içeren ilaçlardır. Bazen ölümcül sonuçlara yol açtığından aspirin çocuklarda kesinlikle ateş düşürücü amaçlı kullanılmamalıdır. Tek bir ilaç kullanılmalı, ateş düşmedi diye iki farklı ateş düşürücü arka arkaya verilmemelidir.

Ateşi düşürmek için ıslak bez uygulaması veya soğuk banyo yapılabilir mi?

Ateş tedavisinde soğuk uygulama ya da banyo önerilmez (soğuk uygulama sadece güneş çarpmalarında uygulanır). Alkol veya sirke ile soğutma kesinlikle yapılmamalıdır.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
Yüksek ateşe dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA