Yuvalar sağlığını tehdit mi ediyor?

Yuvaya giden çocuğunuz “sık sık hasta oluyor” diye aklınız sürekli ondaysa bu yazı tam size göre!

Giriş Tarihi: 23.8.2017 14:14 Son Güncelleme: 5.1.2018 16:41
Yuvalar sağlığını tehdit mi ediyor?
Çocuğunuz yuvadayken kimi zaman kendi ihmali kimi zaman da diğer çocuklardaki hastalıkların bulaşması sonucu rahatsızlanabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen, bu süreci nasıl atlatabileceğinizi ve almanız gereken önlemleri anlattı.

Yuvaya giden çocuklar risk altında

Kış dönemlerinde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, zatürre, orta kulak enfeksiyonu ve boğaz enfeksiyonu gibi) artış gösterir. Kapalı ortamda bulunmak ve enfeksiyonu taşıyan kişilerle birlikte olmak bu durumu artırır. Dolayısıyla yuvaya ve okula giden çocukların bu enfeksiyonları geçirme riski daha fazladır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda özellikle de kış aylarında hastalığı taşıyan kişilerle aynı ortamda bulundukları için damlacık yoluyla (nefes yoluyla) geçen enfeksiyonları kolay kaparlar.

Besinleri özenle koruyun

Düzenli ve sağlıklı gıda tüketimi, düzenli aşıların yapılması, çok hastayken okula göndermemek gibi önlemler bu tarz enfeksiyonları en aza indirmeye yardımcı olur. Dönem dönem doktorun tavsiye edeceği bağışıklık güçlendirici ilaçları kullanmak da enfeksiyon riskini azaltacaktır. Yaz dönemlerinde ise daha çok ishal gibi mide-bağırsak hastalıkları ön planda görülür. Sıcak havalarda yiyecekler çabuk bozulacağından ve yiyecekler içerisindeki bakteri yükü artacağından ishal ve kusma şeklinde giden hastalıklara sık rastlanılır. Yaz okullarında ve yuva çocuklarında bu tarz hastalıklar yaygındır. Besinlerden bulaşan bu enfeksiyonlar bazen solunum yoluyla ya da ortak tuvalet kullanımıyla bir çocuktan diğerine bulaşabilir. Bu hastalıkları önlemek için sık sık el yıkanmalı, besinlerin saklama koşulları denetlenmeli ve tuvalet hijyenine dikkat edilmelidir.

Tedavisi başladıktan en az 3 gün sonra okula gidebilirler

Çocukların bağışıklıklarını nispeten tamamladığı ve aşılarının ilk dozlarının bittiği 2 yaş sonrası yuvaya gidebilirler. Çocuklar hastayken diğer çocuklara bulaştırma açısından risk oluşturduğundan tedavisi başladıktan en az 3 gün sonra okula gitmesi daha uygundur. Hastalığın şiddetine ve hangi hastalık olduğuna bağlı olarak bu süre 7 güne kadar da uzayabilir, bu konuda kişinin kendi doktorundan bilgi alması doğru olur.

Grip aşısı yuvaya giden çocuğu hastalıklardan korur mu?

Grip aşısı sadece grip virüsüne (influenza) karşı korur. Dönemsel olarak grip salgınları olduğu için grip aşısı okullar içerisinde olan bu salgınlarda ve grip sonrası oluşacak bağışıklık düşüklüğüne bağlı ikincil enfeksiyonlardan da korumuş olur.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Yuvalar sağlığını tehdit mi ediyor?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA