kalmaya yarayan yiyecekler

Giriş Tarihi: 12.8.2017 15:41 Güncelleme Tarihi: 12.8.2017 15:44
Hamile kalmaya yarayan yiyecekler

Bazı yiyecekler kadın ve erkeklerde üreme sağlığını olumlu yönde etkileyerek kalma olasılığını artırıyor.

Yakın bir gelecekte normal yolla anne-baba olma şansının azalacak olması bilim dünyasını bu konuda farklı çalışmalar yapmaya zorunlu kıldı. Amerika'da yapılan araştırma sonuçlarına göre uzmanlar, kalma şansını artıran yiyecekler listesini hazırladı. Listede yer alan ve hamile kalma olasılığını arttıran bu yiyecekleri Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, anne adayları için anlattı.

Meyveler

Antioksidan bakımından zengin olduğu için aslında üreme sağlığının bankası gibidir. Meyve sperm ve yumurta kalitesini artırır. Vücut hücrelerini özellikle C vitamini açısından zengin olan turunçgiller, yumurta ve sperm hücrelerini korur. Aynı zamanda yumurta oluşumu sorunu yaşayan kadınlarda doğurganlığı artırır. Anne olmak isteyen kadın günde 3 porsiyon portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller tüketmelidir. Hamileler için özel bir meyve yoktur, ama embriyo gelişimi için çeşit çeşit bol ve farklı meyve tüketmek bebeğin gelişimi için de faydalıdır.

Sebzeler

Bol, taze ve organik tüketimi hamile kalma şansını artırır. Yumurtanın döllenmesine yardımcı olmak, vücutta östrojen sentezini düzenlemek için günde 2 porsiyon taze, kurutulmuş, konserve ya da dondurulmuş sebze tüketilmesi gerekir. A vitamini bakımından zengin olan karnabahar, brokoli ve lahana da anne olmak isteyen kadının üreme menüsünde mutlaka olmalıdır.

Balık ve istiridye

Haftada 2 porsiyon yağlı hamile kalma şansını artırır. Çünkü balık vitamin ve mineral kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi büyümekte olan ceninin sinir sisteminin gelişimi için de önemlidir. Uskumru, somon, sardalya, hamsi, alabalık gibi yağlı balıklar haftada bir kez tüketilmelidir. Çinko eksikliğinde yumurta oluşumu yavaşladığı ve hamile kalma şansı azaldığı için, çinko bakımından zengin olan istiridye mutlaka menüde yer almalıdır.

Protein

Hamile kalmaya çalışırken çok önemli rol oynar. Et, baklagiller, fasulye, yumurta ve kümes hayvanları protein kaynağı olduğu için hamile kalmayı kolaylaştırır. Bebek gelişiminde iyi kaynaklardan protein almak gereklidir.

Süt ürünleri

Kadın için önemli bir mineral olan süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Süt, peynir, dondurma ve yoğurt, kemik güçlendirir aynı zamanda üreme sistemine verimli çalışması için yardımcı olur.

Tüm tahıllar

Kompleks karbonhidratlar hamile kalma ve yumurtlama şansını arttırır. Tam buğday, yulaf ezmesi, mısır unu, tam lı mısır, kahverengi pirinç ve yulaf bol lif içerir.

Demir açısından zengin yiyecekler

Hamile kalmak ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için gerekli bir bileşendir. Doktorlar hamilelik öncesinde ve sonrasında demir takviyesi reçete eder. Demir yumurtalıkları uyarır. Demir açısından zengin gıdalar; yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar, ekmek, kurutulmuş meyve, bakliyat ve narenciyedir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamile kalmaya yarayan yiyecekler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz