ABD'li dergiden dikkat çeken analiz: ABD'nin hegemonyası sona eriyor
National Interest dergisi köşe yazarı Mark Katz, son yazısında ABD, hegemonyasının sona erdiğini yazdı. Katz'ın değerlendirmelerine göre; bunun başlıca göstergelerinden biri ABD’nin Afganistan ve Irak’taki geniş çaplı ve uzun süreli operasyonlarda üstünlük sağlayamaması oldu. Katz, ABD'nin artık müttefiklerine de söz geçiremediğini ifade etti.
National Interest dergisi köşe yazarı Mark Katz kaleme aldığı yazıda ABD'nin dünya hakimiyetinin biteceğini iddia etti. Son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerindeki askeri varlığını giderek azaltan ABD için 'Kabuğuna mı çekiliyor?' sorusu gündeme geldi.
BİDEN'IN SÖYLEMLERİ YETERSİZ KALDI
Özellikle Trump döneminde, NATO ve müttefikleriyle çelişkiler yaşayan ABD, Biden yönetimiyle bunun tersi bir izlenim yaratmaya çalıştı ancak bu çabası yetersiz kaldı.
Biden'in, gelir gelmez ilk iş olarak Trump'ın çıktığı anlaşmalara tekrardan onay vermesi ve "ABD geri döndü" diyerek, Rusya ve Çin gibi potansiyel rakiplerine meydan okumasına karşın, dış politikada ABD'nin güç yarışında bocalamaya devam ettiği görülüyor.
Son olarak, ABD'nin önce Afganistan'dan askeri varlığını çekmesi, ardından da Irak başta olmak üzere, Ortadoğu coğrafyasındaki askeri gücünü azaltacağına yönelik sinyalleri, bunun bir taktik manevra mı, yoksa ABD'nin hegemonik gücünün sonu mu olduğu sorularını akla getiriyor.