Kanla beslenen soykırım tüccarları
Gazze Kasabı Netanyahu’nun, oğlu Yair üzerinden milyonlarca dolarlık silah bağlantısı var. Hakkında uluslararası yakalama kararı bulunan İsrail Başbakanı’nın oğlunun Silikon Vadisi’ndeki silah şirketleriyle kârlı ortaklığı gün yüzüne çıkıyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'nun, ABD'de bulunan ve teknoloji üssü olarak kabul edilen Silikon Vadisi bağlantısı gündeme geldi. Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı bulunan Netanyahu'nun oğlunun savunma teknolojisi odaklı bir yatırım fonu olan Group 11 ile bağlantıları bir kez daha tartışma konusu oldu. Group 11'in yatırım yaptığı start-up'lar ve savunma teknolojileri, İsrail devletinin kritik altyapı ve askeri teknolojilerine entegre durumda. Bu bağlantılar, Netanyahu'nun saldırganlığının ekonomik çıkarlarıyla da örtüştüğünü gösteriyor.

HİSSELERİ FIRLATTILAR
Özellikle İsrail'in Elbit Systems gibi büyük savunma şirketleriyle imzaladığı milyarlarca dolarlık sözleşmeler, Group 11'in yatırım yaptığı ekosisteme doğrudan etki ediyor. Eylül sonu ile ekim başı arasında Elbit Systems hisseleri oldukça düşük volatiliteyle yatay bir seyir izledi. Ancak Ekim 2-3 gibi, BlackRock ve JP Morgan gibi büyük oyuncuların ciddi miktarlarda ETF (Exchange-Traded Fund) ve direkt hisse alımları yaptığı tespit edildi. New York Üniversitesi ve Columbia'daki araştırma ekipleri, bu alımları "şüpheli" olarak değerlendirdi ve 2008 krizinden bile daha yüksek short pozisyonlar ile korele etti. Sonra 7 Ekim geldi. Hamas saldırılarıyla beraber Elbit hisseleri yüzde 12 sıçradı, iki hafta içinde bu artış yüzde 28'e ulaştı. Aynı süreçte Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman gibi Amerikan devleri de çift haneli artışlar yaşadı. İsrail hükümeti, 7 Ekim sonrası yalnızca iç güvenliği değil, Lübnan'ın güneyi, Suriye'nin doğusu ve İran'ın nükleer altyapılarına yönelik saldırı hedefini kamuoyuna duyurdu. Bu durum sadece askeri değil, aynı zamanda ekonomik bir strateji olarak da okunabilir. Zira, Elbit 2023'te yaklaşık 6 milyar dolar gelir elde etti ve 2024 ve sonrası için daha büyük sözleşmeler beklentisine girildi. Bu süreçte, hisselerini artıran varlık yöneticileri arasında BlackRock dışında JPMorgan, BNY Mellon ve Goldman Sachs gibi kurumlar da yer aldı.

ANA AKIM MEDYA YİNE SESSİZ KALDI
ABD ana akım medyası CNN, Fox News gibi organlar hisselerdeki hareketliliğe neredeyse hiç yer vermedi. Ancak Guardian'da yayımlanan tekil analizler, ETF piyasalarında anormal hareketlilik olduğunu ve İsrail'deki bazı insider çevrelerin bundan önceden haberdar olabileceğini gündeme getirdi. ABD ve İsrail istihbarat servisleri de bu tip operasyonlar öncesi neredeyse her zaman bilgi sahibi oldukları iddiasıyla eleştiriliyor.