Bakan Nureddin Nebati: Enflasyon 2 ay sonra sürekli olarak düşüşe geçiyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun aralıktan itibaren baz etkisiyle düşmeye başlayacağını belirterek, “Sürekli aşağı indiğini göreceğiz” dedi. Nebati, yeni KGF paketinin de 50 milyardan az olmayacağını vurguladı
Turkuvaz Medya Grubu'nun amiral gemisi SABAH Gazetesi'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde gerçekleştirdiği 'Türkiye Çiftçi Zirvesi'nin ikincisi dün yapıldı. Zirvede SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ve SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun aralık ayından itibaren baz etkisiyle düşmeye başlayacağını belirterek, "Eylül ve ekimde aynı seviyede gider. Ancak aralıktan sonra enflasyonun sürekli aşağı doğru indiğini göreceğiz" dedi.
"YIL SONU BEKLENTİ YÜZDE 65"
Yıl sonunda enflasyon beklentisinin yüzde 65 veya bir miktar üzeri olduğunu söyleyen Nebati, şöyle konuştu: "Türkiye'de enflasyonun birinci sebebi kur. İkincisi emtia fiyatlarındaki artış. Enerji ithalatında 2020'de 28 milyar dolar olan fatura, 2021'de 51.9 milyar dolara çıktı. 2022'de bu rakam 104 milyar dolara gidiyor. Enflasyonu beklentiler de artırıyor. Yaz aylarından sonra tarımsal üretim arttı, baskı azaldı. Son iki aydır emtialarda da düşüş var. Doğalgaz fiyatlarında artış devam ediyor ancak petrolde düşüş yaşanıyor."
YENİ KGF 50 MİLYARDAN FAZLA
Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle sağlanacak yeni kredi paketine de değinen Bakan Nebati, hazırlıkların son aşamada olduğunu ve paketin 50 milyar TL'den aşağı olmayacağını bildirdi. Nebati, "Bugüne kadar 690 milyar TL'lik KGF paketi açıldı.