İnsanlık gemisi: Kurtuluş! Türkiye Yunan halkına umut ve barış taşıdı
Bugün 6 Ekim... İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıldönümü. Ancak bu tarih aynı zamanda İtalyan işgali altında inim inim inleyen Yunan halkının Türkiye'nin yardımları sayesinde hayata tutunuşunun 81'inci yıldönümü... 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya destekli İtalya, Ekim 1940'da Yunanistan'ı işgal etti. Alman ordusuna kumanya için buğday depoları, mandıralar, çiftlikler yağmalandı. Birkaç ay içinde açlıktan ölümler başladı.
Türkiye, Yunanistan'a karşı her daim "komşu ülke" gözüyle bakmasına rağmen Yunanistan'ın Türkiye karşıtı eylemleri son günlerde iyice ayyuka çıkmaya başladı. Yunanistan yıllardan bu yana Ege'de Türkiye karşıtı pozisyon belirlemesine rağmen Türkiye hiçbir zaman Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir girişim içerisinde yer almadı.
Geçtiğimiz yüzyılın başlarında yine Avrupalılar'ın yüreklendirmesiyle Türkiye'ye saldıran ancak 9 Eylül 1922 denize dökülen Yunan Kuvvetleri arkalarına bakarak geri döndü. Kendi emelleri için Yunanistan'ı kullanmaktan çekinmeyen Avrupa'nın kışkırtmasına kanan Yunanistan'a zor zamanlarında ise kendisine yardım edecek bir Avrupa'yı hiç bulamadı.