Son dakika: Uzay yolculuğu 1 gün ertelendi! Bakan Kacır: Heyecanla bekleyeceğiz
Son dakika... Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, bir gün ertelendi. 01.11'de gerçekleşmesi beklenen Türkiye'nin uzay yolculuğunun hava şartları nedeniyle ertelendiği duyuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Bakan Kacır "İlk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı 19 Ocak 2024 00:49 oldu. Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Heyecanla beklemeye devam edeceğiz." dedi.
Son dakika... Bu gece 01.11'de olması beklenen Türkiye'nin uzay yolculuğu hava şartları nedeniyle 19 Ocak 00.49'a ertelendi.
SPACEX'İN FALCON 9 ROKETİYLE GERÇEKLEŞECEK
Yolculuk SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle gerçekleşecekti. Uçuşu gerçekleştirecek astronotların arasında Türk astronot Alper Gezeravcı da var. Hava durumu açısından en iyi şartların 19 Ocak 00.50'de olacağı öngörüldü.
FIRLATMA ÖNCESİ SON KONTROLLER YAPILACAK
SpaceX, "Axıom 3 uçuşu için 19 Ocak gününü hedefliyoruz" açıklamasını yaptı. SpaceX'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk uzay yolcusunun üyesi olduğu ve 19 Ocak'a ertelenen Ax-3 misyonunun, fırlatma öncesi son kontrollerinin tamamlanacağı bildirildi.
BAKAN KACIR: GEÇ OLSUN GÜÇ OLMASIN
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ertelenen Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğunda yapılacak teknik kontrollerde olumlu sonuçlar alınmasını ve fırlatmanın daha fazla gecikmeden gerçekleşmesini ümit ettiklerini belirterek, "Geç olsun, güç olmasın diyoruz." ifadesini kullandı. Heyecanla ilk Türk astronotun uzay yolculuğunun başlamasını beklerken, fırlatmanın yaklaşık 7 saat kala ertelendiğini hatırlatan Kacır, bu misyonun Türk bilim tarihi açısından çok kıymetli olduğunu, özellikle çocukların ve gençlerin bu anı yaşamasını arzu ettiklerini söyledi. Son 1 haftada bu misyonu tüm Türkiye'ye duyurmaya gayret ettiklerini anlatan Kacır, bu heyecanın tüm millet tarafından paylaşıldığını gözlemlediklerini ve diri kalmasını dilediklerini vurguladı.
Türkiye'nin uzay yolculuğuna 1 günlük erteleme: Okan Müderrisoğlu son bilgileri A Haber'de aktardı
Kacır, yapılan açıklamada, "fırlatma öncesi yürütülen teknik kontrollerin, gelecek 24 saat içinde tamamlanmasının planlandığına" yer verildiğini belirterek, yeni fırlatma zamanı olarak da 19 Ocak Türkiye saatiyle 00.49'un duyurulduğunu hatırlattı. Bütün teknik kontrollerde olumlu sonuçlar alınmasını ve fırlatmanın daha fazla gecikmeden gerçekleşmesini ümit ettiğini dile getiren Kacır, "Bu milletimizin çok uzun zamandır beklediği bir misyon. Türkiye ilk kez bir insanlı uzay misyonunu gerçekleştirmiş olacak. Şimdiye kadar çok sayıda ülke, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi. Biz 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın dünya kamuoyuna ilan ettiği, Milli Uzay Programı kapsamında ilk kez bir astronotumuzu gönderiyoruz. Geç olsun, güç olmasın diyoruz." diye konuştu.
Gezeravcı'yı karantinada dün ziyaret ettiğini anımsatan Kacır, Gezeravcı'nın her zamanki gibi çok cesur, kararlı ve tarihi göreve hazır olduğunu gözlemlediğini aktardı. Herkesin heyecanına karşın Gezeravcı'nın sakin olduğuna işaret eden Kacır, Türkiye'nin ilk astronotunun, uzun yıllar Türk Hava Kuvvetlerine jet pilotu olarak şerefle hizmet ettiğini hatırlattı.