Alper Görmüş

17 Mart 2013, Pazar

Nükleer mi kömür mü?

Geçenlerde Açık Radyo’da nükleer enerji konulu, fakat ana teması “kahrolsun” olmayan ilginç bir söyleşi izledim.

Açık Radyo'nun çevre konularındaki duyarlılığı ve bu meyanda nükleer enerji karşıtlığı herkesin malumu... Zaten bu nedenle, her salı Açık Radyo'daki Açık Gazete programına katılan Ahmet İnsel, o günkü konuşmasına başlamadan önce, konuşmanın "atipik" olacağını söyledi peşin peşin.

Aynı zamanda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin de kurucularından olan Ahmet İnsel gerçekten de atipik bir nükleer enerji yaklaşımı sergiledi konuşması boyunca. İnsel, dünyadaki en ciddi nükleer enerji karşıtlarından olan The Guardian yazarı George Monbiot'nun yaklaşımındaki değişiklikleri özetleyerek başladı sözlerine...

Monbiot, Japonya'daki Fukuşima nükleer faciasından sonra nükleer karşıtı pozisyonundan önemli ölçüde uzaklaşmıştı.

İlk bakışta çok tuhaf gelebilir size, özellikle de Japonya'nın faciadan sonra ülkedeki tüm nükleer santralleri kapatma kararı almasından sonra...

Ne var ki Japon hükümeti doğan enerji açığını kapatmak için derhal kömür santrallerine yüklenmişti. Monbiot'ya göre, doğanın acil sorunu küresel ısınmaydı ve nükleer enerjinin alternatifi kömür olacaksa eğer, çevreciler nükleer enerjiden yana olmalılardı.

İnsel, benzer bir durumun Almanya'da da ortaya çıktığını hatırlattı ve kendi tercihinin de o yöne dönmekte olduğunu ima etti.

İnsel'e göre, çevreciler dogmatik bir pozisyonda ısrar etmek yerine bu alternatifli durum üzerine düşünmeliydiler.

Önümüzdeki günlerde Türkiye'de sıkı bir "nükleer mi, termik santraller mi" tartışması bekliyor bizi...

SON DAKİKA