Yazarlar
05 Nisan 2011

Valencia deyince…

Sofra Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ'ın Valencia izlenimleri...

İspanya'nın üçüncü büyük şehri olarak, ülkenin en büyük limanına ev sahipliği yapan Valencia, aynı zamanda kültürel ve gastronomik açıdan da önem taşıyan şehirlerden biri… Görkemli meydanları, peyzaj harikası yeşil alanları, Turia Bahçeleri, ünlü mimar Santiago Calatrava'nın imzasını taşıyan eserleri, Avrupa'nın en büyük deniz altı parkı Oceanografic ile tarihin, kültürün izleri, modern hayatın imkanları öyle uyumlu duruyor ki, kendinizi çok sistemli kurgulanmış bir platoda gibi hissediyorsunuz.

Barcelona'nın kalabalık, hareketli, coşkulu halinden daha sakin ve huzurlu bir ruha sahip Valencia… Yemek ve çalışma saatlerinin bizim alışkanlıklarımıza uymaması başlangıçta garip gelse de, şehirde geçirilecek ikinci günün sabahında adapte oluyorsunuz bu tempoya… Günde 4 öğün halinde, gece 12'lere kadar uzayan yemek alışkanlıkları, mağazaların öğlen 13.00'ten akşam üzerine kadar kapalı olması, bu coğrafya insanının "keyif" öncelikli yaşadığını gösteriyor aslında. Hatta bu "yavaşlama" halinin insan psikolojisine nasıl da iyi geldiğini, mevcut çalışma saatlerini daha da verimli hale getirdiğini görüyorsunuz.

Valencia Mutfağı'nda, pek çok İspanyol kentinde olduğu gibi tapas, paella ve deniz ürünleri başı çekiyor. Tarihi büyük bir yapı içinde kurulan, şehrin en büyük pazarı Mercat Central'daki kısa bir gezinti ise beslenme alışkanlıklarına dair ipuçlarını en "taze", en "canlı" haliyle görmenizi sağlıyor. Grupo Sagardi bünyesindeki Orio Tapas Bar'ın tapasları ve özel üretim şarapları, limandaki Restaurante La Pepica'nın paella'ları, hemen her mekanda karşınıza çıkan Rioja şarapları, badem, pirinç, susam tohumu ve arpanın karıştırılmasıyla elde edilen Orxata adlı yerel içecekleriyle Valencia, hem gözlere hem de damaklara gurme bir ziyafet vaat ediyor.

Valencia, tüm bunların yanı sıra, spor kulüpleriyle de öne çıkan bir şehir. Ve aslında bizim bu toprakları sebep-i ziyaretimiz de bir basketbol karşılaşması idi. THY Basketbol Avrupa Ligi karşılaşmalarında, Fenerbahçe Ülker, 2. tur H Grubu'ndaki 6. ve son maçı sebebiyle deplasmanda Power Electronics Valencia takımıyla karşı karşıya gelecekti. Türkiye'nin en önemli gıda markalarından olan ve takımımızın sponsorluğunu üstlenen Ülker'in yetkilileriyle birlikte biz de destek kuvvet olarak tribünlerdeydik. Her ne kadar Türk takımı karşılaşma sonunda kupaya veda etmiş olsa da, sahadaki heyecan ve keyifli atmosfer görülmeye değerdi.

Valencia'dan fotoğraflar için tıklayınız...



SON DAKİKA