Yazarlar
Nil Şahin Gürhan

Nil Şahin Gürhan

Dengeli Beslenme TÜM YAZILARI
20 Ocak 2011

Diyet yaparken açlığı yenmek mümkün!

Hepimiz kilo vermek istiyoruz ama aç kalmak istemiyoruz! Çünkü aç kaldığımızda, olmadık şeyler yiyoruz. Peki, açlık duygusunu nasıl yeneceğiz?

* Diyet süreçlerinde, yaşanabilecek en önemli sıkıntılardan biri, gıdalara karşı duyulan istektir. Beslenme doğal bir süreçtir. Bu yüzden diyet yaparken uygulanacak programa pozitif bakmalı, kendinizi açlığa mahkum etmemelisiniz. Sağlıklı beslenmeyi öğrenip uygularsanız istediğiniz vücut ağırlığına ulaşmanız ve onu korumanız daha kolay olacaktır.

* Açlık hissine kapıldığınızda yağ, karbonhidrat ve protein yönünden dengeli, çiğ sebze-meyve içeren bir öğün hazırlayıp, yavaş yavaş tüketmelisiniz. Yeme isteğine hemen cevap verdiğiniz takdirde, açlık arzunuzun azalmasını ya da tamamen ortadan kalkmasını sağlamış olursunuz.

* Her gün düzenli ve bol miktarda içilen su, midenin dolu olması ile gelen tokluk hissi sayesinde açlık duygusunun oluşmasını engellediği gibi, sindirimi düzenler.

* Sıklıkla ve küçük miktarlarda alınan gıdalar, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağladığı gibi, yağ yakımını hızlandırarak vücudun yağ depolamasını engeller.

* Diyetle oluşan açlık duygusunu bastırmanın bir diğer yolu da spor yapmaktır. Sadece kalorinin az alınmasına dayalı diyetler başarılı sonuç vermeyeceği için, aynı zamanda egzersiz yapmak ve hareket halinde olmak da önemlidir.

* Günde 6 öğün şeklinde dengeli ve yeterli beslendiğiniz takdirde vücudunuz daha sağlıklı yağ yakacaktır. 2-3 saat arayla yenen yiyecekler daha kolay kilo vermenizi sağlar.

* Öğünlerde beyaz ekmek, pirinç, makarna yerine, kompleks karbonhidratlar içeren tam buğday ve çavdar ekmeği, kepekli pirinç ve makarna tüketimine yönelin. Çünkü bu gıdalar daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Hamur tatlıları ve yağlı kremalı tatlılar yerine, sütlü tatlılar, kabak veya ayva tatlısı gibi sağlıklı tatlıları tercih edin.

* Yemekte psikolojik doygunluk hissetmek istiyorsanız, yavaş yemek yiyin ve uzun süre çiğneyin.

* Unutmayın ki, beslenme hiçbir zaman suç ve başarısızlık aracı değildir. Beslenme, yaşam süreci içinde karşılanması zorunlu doğal ihtiyaçlardan biridir. Acıktığınızda, bu suç ya da geçiştirilecek bir şımarıklık değil, karşılanması gereken temel ihtiyaçlarımızdan biridir.






Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA