Yazarlar
Nil Şahin Gürhan

Nil Şahin Gürhan

Dengeli Beslenme TÜM YAZILARI
10 Mayıs 2011

Yanlış yöntemler kilo tuzağı...

Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan, şok diyetlere karşı uyarıyor...

Kilo vermeye karar veren kişilerin bunu doğru bir şekilde nasıl yapmaları gerektiğinin yollarını aramaları gerekir. Fazla kilolardan kurtulmak için mucize yöntemler peşinde koşmamalı, kiloları bir anda verdirmeyi vadeden yöntemlere çok itibar etmemelidir. Kilo verme sürecinde bir uzmandan yardım almalı, sihirli etkileri olduğu söylenen ilaç ve metotlardan kaçınılmalıdır. Birkaç haftada kilo verdiren şok diyetler yararsız olduğu gibi sağlık açısından da büyük riskler taşımaktadır. Bu yollarla verilen kilolar daha sonra hızlı ve fazlasıyla geri alınmaktadır. Şişmanlıktan kurtulmak için uygulanan yanlış yöntemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

★ Kilo vermek için bilinçsizce ilaç kullanımı,

★ Naylon giysiler giyerek çok terleyip, kilo vereceğini zannetmek,

★ Çok düşük kalorili diyetler,

★ Sıvı kaybı sağlayan diüretik maddeler içeren ilaçlar,

★ Bağırsağı uyaran ve çalıştıran laksatri etkili ilaçlar,

★ Tek tip gıda maddeleriyle beslenmek veya hep aynı yiyecekleri yemek.

● Bu yöntemlerle kilo veren kişiler daha sonra alacakları kilolarla vücutlarındaki yağ oranını daha da artırarak, sağlığını iki misli tehlikeye sokmuş olur. Kısacası bilimsel olmayan bu geçici yöntemlerle, vücudumuz için gerekli kas kitlelerini kaybetme riski büyüktür. Kaslar yağları yakan fabrikalar olduğundan, amacın kas kütlesi yitirilmeden yağ kitlesinden kurtulmak olduğu unutulmamalıdır.

● Ayrıca bu yöntemlerin birçoğu tartıda geçici süre az kiloda görünmeyi sağladığı gibi vücudunuzun istediğiniz görüntü ve sağlığa kavuşmasını engeller. Uzman denetimi olmadan rastgele yapılan standart diyetlerle, vücudunuzun yağ yerine kas kaybetmesine neden olabilir. Yağlı ama yine de sert kol ve bacaklarınız ölçü olarak biraz daha incelse de, vücut o eski sertliğini yitirebilir, kas kitlesi azalacağı için uzuvlarınız, yağların iyice belirginleştiği bir şekilde ortaya çıkabilir. Metabolizmanız yavaşlar ve vücut, oluşan metabolik stresten dolayı enzim ile hormon sisteminiz de bunu destekleyerek, kilo almanızı daha da kolaylaştırıp, hızlandırır.

● Şişmanlıktan kurtulmak için uyguladığınız enerjisi çok düşük katı diyetlerle, vücudunuzda yakacağınız yağ sınırlı olup, kas ve su kaybı daha çok olacaktır. Bu nedenle sizin için en uygun olan, bir diyetisyen tarafından tüm özellikleriniz dikkate alınarak hazırlanan beslenme programıdır. Bu program sabit olmayıp, size alternatifler sunmalıdır.

● Uygulanacak egzersiz programları da bireye özgü hazırlanmalı, grup egzersizlerinde her katılımcının kendine özgü kilo, yağ oranı, cinsiyet, yaş, egzersiz yapıp yapmadığı, kondisyon durumu ve beslenme alışkanlığı göz önünde bulundurulmalıdır.

● Mutlaka, yürüme, koşma, bisiklet gibi aktivitelerden biri seçilerek, yaşa göre hesaplanacak nabız sayısında egzersiz yapılmalıdır. Uzun süreli yürüyüş, koşu gibi aktiviteler fazla enerji harcamamızı sağlarken, ağırlık çalışmaları bazal metabolizma hızını artırır.

1. Ağırlık çalışması, çok yüksek ağırlıklar olmamak kaydıyla en az haftada 1 kez yapılmalıdır.

2. Yaşı ileri insanlar, kendilerini fazla yormadan günde birkaç kez olacak şekilde, kendi tempolarında kısa mesafeli yürüyüşler yanında küçük ağırlıklarla antrenör eşliğinde ağırlık çalışmaları da yapabilirler.

● Modern yaşam koşulları, her geçen gün aktivitelerimizin azalmasına neden olmaktadır. Bu durumun zamanla sağlığımızda yaratacağı olumsuzlukların bilincinde olup, yaşam koşulları içinde bir şekilde fiziksel aktivitelere yer vermek gerekir. Evde, işte daha hareketli olmak, asansörü az kullanmak, yakın mesafeleri yürümek yanında düzenli spora da hayatımızda yer vermeliyiz.

● Obezitenin artması ve kilo fazlalığının birçok hastalığı beraberinde getirmesi, zayıflama üzerine daha fazla araştırma yapılması ve daha çok maddi kaynaklar ayrılmasına neden olurken, buna fit görünme isteğini de eklediğimizde konunun sağlık açısından olduğu kadar, psikolojik açıdan da önemi ortaya çıkmaktadır.



SON DAKİKA