Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Pratik lazanya MALZEMELER * 3 çorba kaşığı margarin * Yarım su bardağı un * 3 su bardağı süt * 2/3 su bardağı krema * 1 tatlı kaşığı iri döğülmüş karabiber * 100 gram rendelenmiş çedar peyniri * 4 yumurta * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * Dolmalık fıstık * Maydanoz * 750 gram havuç * 250 gram lazanya * 50 gram çedar peyniri Bir fırın kabını yağlayın. Yağı tencerede eritin. Unu ilave edin. Kısık ateşte sarartın. Karıştırdığınız süt, krema ve karabiberi azar azar ve karıştırarak tencereye dökün. 5 dakika kadar daha kaynatın. Ocaktan alın. Çırpılmış yumurtaları ve rendelenmiş peyniri ilave edin. Karıştırarak soğutun. Sosun üçte birini başka bir kaba alın. Bir kapta, zeytinyağında kızarttığınız fıstıklara eklediğiniz maydanozu ve rendelenmiş havucu da sosa katın. Fırını 150 dereceye ayarlayın. Havuçlu karışımı kaba yayın. Haşlanıp, süzülmüş lazanya yapraklarını üzerine dizerek bu işleme devam edin. Hamur katıyla bitirin. Kalan sosu üzerine yayın. Peynir serpiştirin. Peynir eriyip pembeleşinceye kadar 40 dakika pişirin. Fırından alın. Kalıptan kolay ayırabilmek için 15 dakika bekletin. Servis yapın.
Banyolu börek MALZEMELER * Yarım kalıp tuzsuz beyaz peynir * Yarım paket margarin * 3 adet yufka * 1 yumurtanın sarısı * Çörekotu * Kırmızıbiber * Karabiber * Kimyon * Maydanoz Tuzu alınmış beyaz peyniri ufalayın. Dilerseniz içine ince ince kıyılmış maydanozu doğrayın. Kırmızıbiber, karabiber ve kimyonu ekleyin. Margarini eritip, soğutun. İlk yufkayı serin ve üzerine yağı gezdirin. Üzerine ikinci yufkayı serin. Aynı işlemleri bütün yufkalar için tekrarlayın. Keskin bir bıçakla, sigara böreği yufkası formunda 16 üçgen parça kesin. Her parçanın geniş kenarına peynirli harçtan koyarak, genişçe sarın. Geniş bir tencereye soğuk su koyun. Bütün börekleri içine atın. Suyun içinde yarım saat bekletin. Bu sürenin sonunda börekleri tencereden çıkarın. İki elinizin arasında sıkın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Dilerseniz çörekotu ve susam serpin. 180 dereceye ayarlanmış fırında altın sarısı renk alana dek pişirip, servis yapın.
Armutlu pankek MALZEMELER * 1 büyük armut * 2 çorba kaşığı margarin * 1 tatlı kaşığı toz tarçın * 1 çorba kaşığı esmer şeker * 1 çorba kaşığı toz şeker * 3 adet yumurta * 2 tatlı kaşığı toz şeker * Çeyrek su bardağı un * Yarım çay kaşığı kabartma tozu * 1 çorba kaşığı kakao * Çeyrek su bardağı süt Armudu soyun. Çekirdek yatağını çıkarıp, ince dilimleyin. Margarin, tarçın ve şekeri teflon bir kalıba yayın. Orta ateşte, yağ ve şeker eriyene dek ara sıra karıştırın. Armutları karışımın üzerine dizin. Yumuşayana kadar 1-2 dakika pişirip ocaktan alın. Yumurta aklarını kar olana kadar çırpın. Şekeri az az ilave edin ve çırpın. Ayrı bir kapta yumurta sarıları, kabartma tozu, un, kakao ve sütü çırpın. Metal bir kaşıkla yumurta aklarını ekleyip karıştırın. Kalıbı ocağa alın. Hamuru armutların üzerine dökün. Kısık-orta ateşte 3-4 dakika, sufle gibi pişirin. Kabı ocaktan alın. Önceden üstten ısıtılmış fırına koyun. 1-2 dakika üstü kahverengileşene dek pişirin.
|