Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeşil enerjide büyük fırsatlar

Özlem Doğaner/Kadir Açıkgöz/PARA
Petrol ve doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, Türkiye’yi yenilenebilir enerjiye yöneltiyor. Biyoyakıt hammaddesi tarım ürünleri çok gözde. Hem atıl topraklarımızı değerlendirebilir hem de “yeşil enerji” zengini olabiliriz...
Herkes gıda fiyatlarındaki artışın sebebi üzerine farklı görüşler ortaya koyuyor. İngiliz Guardian gazetesinin ele geçirdiği, Dünya Bankası tarafından hazırlanan ancak kamuoyuna açıklanmayan gizli bir rapor, biyoyakıt fiyatlarının yüzde 75 oranında arttığını ortaya koyuyor. Buna karşılık, petrol ve gübre fiyatlarındaki artış, gıda fiyatlarına ancak yüzde 15 oranında etki ediyor. Dünya Bankası, küresel gıda krizinden ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere biyoyakıtı teşvik eden ülkeleri sorumlu tutuyor.

Oysa Amerikan yönetimine göre biyoyakıt üretiminin gıda fiyatlarına etkisi yüzde 3'le sınırlı. Artışın asıl nedeni Hindistan ve Çin'deki talep artışı... Artan enerji fiyatlarının kontrol altına alınması, sürdürülebilir enerjinin sağlanması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gibi sebeplerle dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının dolayısıyla enerji tarımının önemi artıyor. Yeni-yenilenebilir enerji kaynakları içinde en büyük teknik potansiyele biyokütle sahip. Biyokütle enerji teknolojisi kapsamında; odun (enerji ormanları, ağaç artıkları), yağlı tohum bitkileri (ayçiçeği, kolza, soya vb), karbo-hidrat bitkileri (patates, buğday, mısır, pancar vb), elyaf bitkileri (keten, kenaf, kenevir, sorgum vb), bitkisel artıklar (dal, sap, saman, kök, kabuk vb), hayvansal atıklar ile şehirsel ve endüstriyel atıklar değerlendiriliyor.

Biyokütle; yenilenebilir, her yerde yetiştirilebilen, sosyo-ekonomik gelişme sağlayan, çevre dostu, elektrik üretilebilen, taşıtlar için yakıt elde edilebilen stratejik bir enerji kaynağı. Biyokütle, doğrudan yakılarak veya çeşitli süreçlerle yakıt kalitesi artırılıp mevcut yakıtlara eşdeğer özelliklerde kolay taşınabilir, depolanabilir ve kullanılabilir yakıtlar yani alternatif biyoyakıtlar elde edilerek enerji teknolojisinde değerlendiriliyor. Biyokütleden; fiziksel süreçler (boyut küçültme-kırma ve öğütme, kurutma, filtrasyon, ekstraksiyon ve biriketleme) ve dönüşüm süreçleri (biyokimyasal ve termokimyasal süreçler) ile yakıt elde ediliyor.