Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlk biyogaz tesisini TÜBİTAK kuruyor

*Biyoetanol: Mustafakemalpaşa'da TARKİM, Çumra'da Konya Şeker, Adana'da TEZKİM.

*Biyodizel: İzmit'te Ezici Yağ Sanayi, Bandırma'da Çevresel Kimya (yönetim kurulu başkanlığını Ekrem Pakdemirli yapıyor), Lüleburgaz'da Trakya Sanayi, Adana'da Paksoy, İzmir Torbalı'da DB.

*Biyogaz'da üretim yapan şirket yok. Ancak ilk model uygulamayı TÜBİTAK Gebze'de yapacak. Bu özel sektöre model olacak bir tesis olacak.

İLK ÇALIŞMA ATATÜRK'TEN

Türkiye, biyodizelle ilgili ilk çalışmasını, AB'den önce 1934 yılında "Bitkisel Yağların Tarım Traktörlerinde Kullanımı" adı altında Atatürk Orman Çiftliği'nde yaptı. Türkiye'de biyodizel, dünyadaki gelişmelerin etkisinde 2000'li yılların başında gündeme geldi.

2001 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda Biyodizel Çalışma Grubu oluşturuldu. İlk kez biyodizel ve ismi 2003 tarihinde 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda harmanlanan ürünler arasında yer aldı.

2004 yılında Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmelik ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği ile biyodizel, akaryakıt olarak kabul edildi ve ithalatı, dağıtımı, taşınması ve son kullanıcıya satışı lisans kapsamına alındı.

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), 2006 tarihli Motorin Türlerinin Üretimi, Yurtdışı ve Yurtiçi Kaynaklardan Temini ve Piyasaya Arzına İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği kapsamında biyodizelin yüzde 5'e kadar motorinle harmanlama yapılmasına imkan tanıdı. Yakıt Biyodizelin Üretimi, Yurtdışı ve Yurtiçi Kaynaklardan Temini ve Piyasaya Arzına İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği'yle de TSEN 14213'ü iyot sayısı maksimum 120'den 140'a çıkararak kabul etti. Bu tebliğle, yakıt biyodizelin kırmızıyla işaretlenerek piyasaya sunulması kararlaştırıldı.

Ocak 2006'da kurul kararıyla biyodizel üreticileri biyodizel işleme lisansı kapsamına alındı. Petrol piyasasında haksız rekabet oluşturduğu iddialarının sonucunda Mart 2006'da Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılarak 3824.90.99.90.54 GTİP numaralı biyodizele (otobiyodizel) litrede 0.6498 YTL özel tüketim vergisi getirildi.

2007'de Bakanlar Kurulu kararıyla, yerli tarım ürünlerinden elde edilen otobiyodizelin motorine yüzde 2 oranında harmanlanması ÖTV'den muaf tutuldu. Bakanlar Kurulu kararı ve Maliye Bakanlığı tebliğiyle, biyodizel tamamen yerli tarım ürünlerinden elde edilse dahi yüzde 100 biyodizel kullanımında yüzde 98 ÖTV uygulanması kararlaştırıldı.

Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği, geçen hafta gelir kaybı endişesiyle vergi indirimine sıcak bakmayan Gelir İdaresi Başkanı'yla görüştü. Yerli tarımdan elde edilen yüzde 2 oranında harmanlananın ihtiyari olarak kullanımında ÖTV muafiyeti uygulanıyor. Birlik, bunun zorunlu hale getirilmesini istiyor.