Mahkemeden Tunç Soyer’e tokat gibi karar! İzmir'de toplu ulaşıma zam üstüne zam getirmişti
Geçtiğimiz Mart ayında gerçekleştirilen UKOME Genel Kurulunda yasa ve yönetmelikleri hiçe sayarak hukuksuz şekilde toplu ulaşım zamlarını TÜİK’in açıkladığı aylık ÜFE oranlarına bağlayan Tunç Soyer’e yargıdan tokat gibi yanıt geldi. Geçtiğimiz mart ayında toplantıya katılan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin tüm uyarılarına rağmen UKOME Genel Kurulundan sırf zam kararını geçirtebilmek için CHP’li 26 belediye başkanına oy kullandırtan Soyer’in tartışmalı UKOME kararı mahkemece iptal edildi. TCDD 3. Bölge Müdürlüğünün açtığı davada mahkeme belediye başkanlarının ancak ilçeleri ile ilgili konularda UKOME’de oy kullanabileceğini belirtip kararı şekil yönünden iptal etti. Alınan kararla birlikte 20 Marttan bu yana yapılan zamlarla halktan alınan yüz milyonlarca liranın da iadesi gündeme geldi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kötü yönetiminin faturasını İzmirliye kesti. Geçtiğimiz aylarda kısa adı UKOME olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi Genel Kurulunda hileye başvuran Soyer Toplu ulaşım araçları tarifesini toplantıya katılan kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin uyarılarına rağmen TÜİK tarafından aylık olarak açıklanan Türetici Fiyat Endeksindeki artışa bağladı. Soyer UKOME'de oylanan kararı geçirmek içinde bugüne kadar benzerine az rastlanır bir uygulamaya imza attı. UKOME Yönetmeliğinde toplantılarda kimlerin oy kullanacağı gayet açık ve net belirtilmiş olmasına rağmen Soyer hileye başvurup, yasa ve yönetmeliklere aykırı olmasına rağmen CHP'li 26 ilçe belediye başkanına da toplantıda oy kullandırdı.
9 Mart 2022 tarihli UKOME toplantısında karar kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin ret oyuna karşılık CHP'li belediye başkanlarının oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. Bu karar doğrultusunda Mart ayından bu yana İzmir kent içi toplu ulaşım araçlarına her ay TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranları doğrultusunda zam yapıldı. İlk zam 20 martta yüzde 7,67 olarak uygulandı. Mart ayından bu yana ÜFE oranında otomatik olarak yapılan zamlarla tam biniş ücretlerine 2 lira 94 kuruş, 120 dakikalık süre içinde birinci aktarmaya 21 kuruş ikinci aktarmaya ise 16 kuruş zam geldi. Bu zamlarla birlikte Mart ayında 4 lira 70 kuruş olan tam biniş 7 lira 67 kuruşa çıktı.
TCDD YARGIYA TAŞIDI
UKOME toplantısında ilçe belediye başkanlarına oy kullandırılması tartışma yarattı. TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, UKOME yapısında belediye başkanlarının yerinin olmamasını gerekçe göstererek ilgili kararın iptali için dava açtı.