Son dakika | Karadeniz'deki gemilere saldırıda yeni detaylar: Bakan Uraloğlu'ndan açıklama! Kaptan çağrı yapmış...
Son dakika haberi... Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karadeniz açıklarında meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, kaptanın 'drone saldırısı var' şeklinde bir yardım çağrısı olduğunu belirterek, "Bunun tekerrür etmemesi için biz elimizden geleni yapacağız" ifadelerine yer verdi. Öte yandan; Kiev yönetimi saldırıy üstlendi. Ukrayna gemiye saldırı anını paylaştı. İşte detaylar...
Son dakika! Karadeniz açıklarında yabancı menşeli KAIROS ve VIRAT isimli iki gemide meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Gemilerin süreçleriyle alakalı gerek bizim arama kurtarma merkezimiz gerekse gemilerle sağlanan irtibat neticesinde bilgi sahibi olduk. " dedi.
Öte yandan; Kiev yönetimi saldırıyı üstlenirken, Ukrayna geminin vurulma anlarını paylaştı.
Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre; Karadeniz'de 'KAIROS' ve 'VIRAT' isimli tanker gemilerinde meydana gelen patlamaların, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile Ukrayna Donanması'nın ortaklaşa düzenlediği operasyonun sonucu olduğu ifade edildi.
Konuya ilişkin paylaşılan görüntülerde, insansız deniz araçlarıyla gemilere saldırı düzenlendiği ve patlamaların yaşandığı görülüyor.
Ukrayna gemiye saldırı anını paylaştı | Video
Uraloğlu şunları kaydetti:
Bu durum sonrasında bütün unsurlarımızla beraber teyakkuz haline geçtik ve birinci gemiye yönlendirdik. Her ikisi de tanker gemisi ver ve boştu. Boş olmuş olmaları bu anlamda iyiydi. İlk gemide 25 denizci insan vardı bunların yangın anında kurtarılması kıymetliydi. Kıyı emniyetindeki arkadaşlarımız cesur bir şekilde bütün tedbirleri alarak orada operasyon yürüttüler. Sağ salim öncelikle botlara ardından karaya çıkardılar. Bu insanların herhangi bir yaralanmalarının ve sağlık problemlerinin olmadığını söyleyebiliriz. Gemide, dün akşam olan olayda hala yangın devam ediyor. Dıştaki yangın söndürüldü, geminin içinde olan yangın devam ediyor. Oralarda biraz daha ihtiyatlı olarak müdahale etmek durumunda arkadaşlarımız KAIROS isimli gemi Kandıra açıklarında olan. Dolaysıyla oradaki şuanda bir can kaybı veya bir sağlık sorunu yok ama süreci yakından devam ediyoruz. Ben bunun altını çizmek istiyorum; boşta olsa bir tanker tehlike arz eder. Bir tankerdeki yangına müdahale etme gerçekten olağan zamandaki eğitimlerle beraber olur ve bu anlamda da Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bunu başarıyla yürüttü. Ben kendilerini gerçekten teşekkür ediyorum" dedi.
"KAPTANIN, 'DRONE SALDIRISI VAR' DİYE YARDIM ÇAĞRISI OLMUŞTU"
VIRAT isimli gemiye ilişkin konuşan Bakan Uraloğlu, "Orada bir patlama, saldırı onu ilerleyen saatlerde ya da ilerleyen günlerde daha detaylı açıklama yapma ihtiyacı olacak. Orada bir yangın oluşmadı en azından bu kıymetliydi ama kaptanın, 'Dron saldırısı var' diye yardım çağrısı olmuştu. Sahil Güvenlik botlarımız oraya gittiler, yangın olmadığı için kendilerinin gemiden tahliye talebi olmadı ama bizim botlarımız yakından takip ediyorlar. Onları (VIRAT gemisi) muhtemelen karaya çekilmesi, birincideki (KAIROS gemisi) yangının sönmesi neticesinde ve diğeriyle (VIRAT gemisi) ilgili tespitlerin yapılmasından sonra limanlara çekilmesi söz konusu olacak" diye konuştu.

"BUNUN TEKERRÜR ETMEMESİ İÇİN BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Bakan Uraloğlu, "Bizim karasularımızda bir problem yok. Münhasır ekonomik bölge olan bir kesimde bunun olduğunu görüyoruz. Tabi oda bizim için kıymetli bütün muhataplarla gerek ilgili bakanlıklarımızla, kurumlarımızla istişare ediyoruz. Onlarda ilgili muhataplarıyla istişare halinde elbette bunun tekerrür etmemesi için biz elimizden geleni yapacağız. Öncelikle deniz trafiğinin, güvenliğinin sağlanması konusunda elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.

