ABD, Meta'nın ardından TikTok'u da dize getirdi! Çocuklar için yeni sınırlamalar: Türkiye dijital tehdide karşı neyi bekliyor?
Çocuklarda bağımlılık yaratan algoritma tuzakları nedeniyle geçen ay Meta’nın 17 milyar dolarlık dev tazminatla geri adım atmasının ardından, bu kez TikTok teslim oldu. 100 milyon dolar ödemeyi ve çocuklara gece saatlerinde erişim engeli dahil sert kısıtlamalar getirmeyi kabul eden TikTok da ABD’de dize getirildi. Peki aynı dijital tehditlerle yüz yüze olan Türkiye, hala somut adım atmak için neyi bekliyor?
Çocukların ve gençlerin ruh sağlığını hiçe sayan, onları ekrana bağlamak için bağımlılık yapıcı algoritmalar kullanan küresel sosyal medya kartellerine karşı ABD'de başlatılan hukuki savaşta tarihi kararlar arka arkaya geliyor. Geçen ay Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'nın 17 milyar dolarlık dev faturayı kabul edip 18 yaş altına otomatik kısıtlamaları devreye sokmasının ardından, bu kez Çin merkezli TikTok geri adım attı.

100 MİLYON DOLAR ÖDEYECEKLER
BBC'nin haberine göre, TikTok ile Alabama eyaleti arasında varılan uzlaşma kapsamında şirket, davacı tarafa 100 milyon dolar ödeyecek ve çocukların platform kullanımına yönelik bir dizi önlem alacak.
Buna göre Alabama'daki çocukların TikTok kullanımına günlük 2 saat sınırı getirilirken, gece ve okul saatlerinde çocukların uygulamaya erişimi de kısıtlanacak.

Şirket ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının platform kullanımını daha kapsamlı şekilde denetleyebilmesine imkan tanıyacak.
TikTok'un 100 milyon dolarlık ödemeyi 45 gün içinde yapması gerekirken, uzlaşma koşullarının yerine getirilmemesi halinde Alabama eyaletine 300 milyon dolara kadar ek ödeme yapması öngörülüyor.




