Yazarlar
Nil Şahin Gürhan

Nil Şahin Gürhan

Dengeli Beslenme TÜM YAZILARI
14 Şubat 2012

Sağlıklı beslenme için çeşitli öneriler...

Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmek gerekir. Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan'dan öneriler...

* Az ve sık beslenmeye özen göstermeli, günde 6 öğün tüketmeliyiz.

* Birbirini takip eden öğünler arasındaki zaman aralığı 2-3 saat olmalı, gün içinde 4 saatten fazla aç kalmamaya özen göstermeliyiz.

* Vücudun hareketliliğini ve kan dolaşımı akışkanlığını sağlamak için, günde en az yarım saat yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

* Hayatımızda önemli bir yeri olan suyu, günde en az 8 su bardağı olacak şekilde tüketmeliyiz.

* Sofralarımızda tam tahıl ürünlerine yer vermeliyiz. Lif oranı yüksek olan meyve, sebze ve baklagilleri sıklıkla tercih etmeliyiz.

* Özellikle doymuş yağ içeriği yüksek olan katı yağların hayatımıza girmesine izin vermemeli, yağ ihtiyacımızı sıvıyağlardan karşılamalıyız.

* Pişirme yöntemleri arasında çok sağlıklı olmayan kızartma ve kavurmadan uzak durmalıyız.

* Tekdüze beslenmekten ve hep aynı besinleri tüketmekten kaçınmalı, soframızda çeşitlilik yaratmalıyız.

* Günde 5-9 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeliyiz.

* Alkol tüketimi konusunda dikkatli olmalı, aşırıya kaçmamalıyız.

* Kanser riskini azaltmak için soframızda antioksidan (yeşil ve renkli sebze-meyveler, yağlı kuruyemişler) besinleri yeterince kullanmalıyız.

* Tuz tüketimini azaltmalı, günde 2 çay kaşığından fazla tuz tüketmemeliyiz.

* Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve süt ürünlerine beslenmemizde yeteri kadar yer vermeliyiz.

* Deniz balıkları ve yağlı kuruyemişler de, içerdikleri Omega-3 yağ asidi nedeniyle tercih edilmesi gereken besinler arasında yer almalı.

* Etlerin yağlı kısımları ve tavuk derileri gibi hayvansal besinlerde bulunan yağ tüketiminden kaçınmalıyız.

* Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş şarküteri ürünlerini olabildiğince seyrek tüketmeliyiz.

* Demir kaynağı olan et ürünleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmeze öğünlerde yeterli miktarda yer vermeliyiz.

* Florlanmış içme sularını tercih etmeliyiz.

* Süt ve süt ürünlerinin kaymak kısımlarını tüketmekten kaçınmalıyız.

* Peynir, zeytin gibi besinlerde az tuzlu olanları tercih etmeli veya suda biraz bekletmek suretiyle fazla tuzunu almalıyız.

* Ev dışında da besin seçimine ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz.



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA