No stres!

İçinizde bir canlı büyüdüğü düşünülürse hamileliğin neden birçok kadın için stres dolu bir süreç olduğu anlaşılıyor.

Giriş Tarihi: 14.8.2017 16:01 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:30
No stres!
Hamilelikteki beslenme düzeniniz, aktiviteleriniz ve işinizin, bebeğinizin sağlığının ve doğum sonrası hayatınızın ne ölçüde etkileneceği gibi konularda endişe sahibi olmak çok doğaldır. Hele bir de bunlara annelik için gerçekten hazır olup olmadığınız eklenirse... Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut, öncelikle mutlaka eşiniz başta olmak üzere, arkadaşlarınız, yakınlarınız ve doktorunuzla stres nedenlerinizi paylaşmanızı öneriyor.

Stres ve hamilelik arasındaki ilişki nedir?

Stres bireyin kendisini rahatsız eden zararlı durumlarda organizmanın verdiği bir cevap, bir reaksiyondur. Hamilelik dönemi anne adayında mutluluk, sevinç, heyecanın yanı sıra korku, endişe, mutsuzluk ve alınganlık gibi inişli çıkışlı duyguları da yaşatan bir dönemdir. Bu duygu değişiminde hamilelikle birlikte salgılanan ve kana karışan hormonların da rolü vardır. Hamile kalındığı andan itibaren salgılanan Beta HCG hormonu 2 günde bir 2 katına çıkarak 12. hamilelik haftasına kadar yüksek seyreder. Hamilelerin kendini bir gün iyi, bir gün kötü hissetmesi bu yüzdendir. Hormon düzeyine alıştığı gün daha iyi, hormon düzeyinin kanda arttığı gün daha kötüdür. Yaşanan bu hormonal değişikliğin yanı sıra sorumluluğun artması ve bedensel değişimler de bazı hamileleri olumsuz etkiler ve hamilelikte stres yaşanmasına neden olabilir.

Hamilelikte stres bebeği nasıl etkiler?

Hamilelik sırasında yaşanan stresin bebeği olumsuz yönde etkilediği, yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Adrenalin ve kortizon gibi salgılanan stres hormonları bebek ile anne arasındaki göbek kordonu ile sağlanan kan alışverişinde bebeğe geçer. Hamileliği sırasında ciddi stres yaşayan hamileliklerde bebek üzerindeki olumsuz etkiler şu şekilde sıralanabilir.

-Bu hamilelerde düşük yapma riski artar,
-Erken doğum riski artar,
-Düşük doğum ağırlıklı bebekler doğar,
-Prematüre doğum riski artar,
-Bebeğin zihinsel fonksiyonlarında azalma olabilir,
-Çocukluk döneminde hiperaktivite, dikkat eksikliği, duygusal problemler ve sinirlilik sık gözlenir. Hamilelik sürecinde deprem, sel, savaş gibi büyük afet veya felaketler yaşamış anne adaylarının yaşadığı ciddi stres ve duygusal travmadan dolayı çocuklarının ergenlik döneminde şizofren ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.

Hamilelikte stresi azaltma yolları…

Anne adayı yaşadığı stresi, duygu karışıklığı ve sorularını not etmeli, bunları doktoru ve yakınları ile paylaşmalıdır. Hamileliğini takip eden doktoru bu sorunlar ile baş etmek için doğruları anlatacak, yol gösterecek şayet çözüm olmaz ise psikolog, psikiyatrist gibi uzman yardımı almak için anne adayını yönlendirecektir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
No stres!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA