Çocuklarda karın ağrısında ultrasonun önemi

Çocuklarda karın ağrısı sıklıkla görülen bir sorundur. Çocukların karın ağrısının sebebini tarif edememeleri tanı sürecini zorlaştırabilir. Günümüzde çocuklar için tercih edilen ultrason yöntemini Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler sizler için anlatıyor.

Giriş Tarihi: 17.2.2021 10:42
Çocuklarda karın ağrısında ultrasonun önemi

Çocuklarda yaşı büyük küçük fark etmeden karın ağrısı şikayeti görülmektedir. Büyük çocukların aksine küçük çocuklar yaşadıkları sorunu daha zor ve anlaşılması zor şekilde ifade ederler. Bu yüzden teşhis koymak ve doğru tanıyı belirlemek kimi zaman oldukça zor olabilir.

Görülen karın ağrıları akut ve kronik olarak ayrılmaktadır. Burada önemli olan nokta ise akut ağrılar cerrahi bir nedenle ilgili değildir ancak kronik ağrılar cerrahi sorunları akla getirebilir. Bu sebeple ağrıyı ve ağrının kaynağı doğru anlamak önem taşımaktadır.

Genellikle karşılaşılan akut ağrılarda kabızlık, gastroenterit gibi hastalıklar olmaktadır. Çocukların ağrıyı yaşamaları ise 3 başlık altına toplanabilir;

  • Karın bölgesinde yanma şeklinde olan ağrılar. Ağrı tüm karın bölgesinde hissedilir.
  • Sert, bıçak saplanır tarzda olan ağrılar. Böbrek taşlarının sinyali olan ağrılardır.
  • Yansıyan ağrılardır. Zatürre nedeni ile karın bölgesinde ağrının hissedilmesidir.

DOĞRU TEŞHİS İÇİN ULTRASONUN ÖNEMİ

Çocuklar ağrıyı doğru şekilde tarif edemedikleri için teşhisi doğru koymak önemlidir. Günümüzde bunun için sıklıkla kullanılan yöntem ise ultrasondur. Yüksek frekanslı ses dalgaları sayesinde oluşan görüntüleme yönteminin hiçbir yan etkisi yoktur. Bu sebeple hamilelik döneminde de tercih edilen bu yöntem çocuklarda da kullanılmaktadır.

Çocuklarda da ultrason uygulaması oldukça kolaydır. Uygun olan elbise giydirildikten sonra işlem yapılacak bölgeye su bazlı jel sürülür. Ses dalgalarının iletilmesini kolaylaştırılan jel sayesinde ultrason başlığı daha rahat hareket eder. Uzman hekim görüntüleri takip eder ve gerekli gördüğü kısımların fotoğrafını çeker. Tarama yapıldıktan sonra jel temizlenir ve sonuçlar beklenir. Yaşı küçük olan çocuklar için uzun süre sabit kalmak sıkıcı olacağı için anne ve babasını yanında olması, oyuncakları ile oynaması ya da çizgi film izlemesi süreci kolaylaştıracaktır.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklarda karın ağrısında ultrasonun önemi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA