Kolay hamile kalmak için öneriler

Evlendiniz ve her şey yolunda. Bir tek çocuk mu eksik? 2011’de bebek sahibi olmak istiyorsanız önerilerimize göz atın

Giriş Tarihi: 15.8.2017 16:34 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:04
Kolay hamile kalmak için öneriler

Günümüzde kadınlar çocuktan önce kariyer düşündüklerinden çocuk sahibi olmayı sürekli erteliyor ve karar verildiğinde ise geç kalınmışlığın telaşıyla daha kolay hamile kalmanın yollarını arıyor. Çocuk yapmaya ilk adım doğru ve sevdiğin insanı bulmaktır. Sonrasında her şey yolundaysa ve evde sadece minicik, koşuşturan bir meleğin varlığını hissetmeye ihtiyaç duyuluyorsa çocuk yapma zamanı gelmiş demektir. Peki ya hamile kalmaya karar verdikten sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Amerikan Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy, hamile kalmanıza yardımcı olacak önerilerde bulundu.

Hamile kalmaya karar verdiğinizde nelere dikkat etmelisiniz?

Hamile kalınıp kalınamayacağı önceden bilinemez. Hiçbir doktor ya da kişi, hiçbir kimseye çocuğun olur ya da olmaz diye garanti veremez. Tabii ki bunun istisnaları vardır. Rahmi ya da testisleri olmayan bireylerden oluşan çiftlerde doğal hamilelik olmaz. Ancak anatomik olarak hiçbir problem olmasa bile yüzde 15 vakada açıklanamayan kısırlık olduğu unutulmamalıdır. Hamile kalmaya karar verildiğinde doğal olarak ilk yapılacak şey korunmayı bırakmaktır. Hamile kalmak için en uygun dönem 28 günde bir regl gören kadında kanamanın başlangıcından itibaren 12-15. günlerdir. Hamile kalma şansını arttırmak için düzenli bir cinsel yaşam ve haftada en az 2-3 ilişki faydalı olur. Bu şekildeki çiftlerin yüzde 75'i, 6 ay içinde hamilelik elde eder. Çiftlerin yüzde 15'inde 1 yılın sonunda hamilelik olmaz. Bu çiftlerin infertilite araştırılması açısından bir uzmana müracaat etmesi gerekir.

Hamilelik öncesi muayene

Anne olmaya karar verildiğinde ilk yapılması gereken hamileliği takip etmesi istenilen doktarla temasa geçmek, randevu almak ve muayeneye gitmektir. Bu ziyaret esnasında doktor, kişinin genel durumu hakkında bilgi sahibi olur ve yaşam şeklindeki bazı değişikliklerle ilgili planlar yapar. İlk muayenede detaylı bir fizik inceleme yapılmalıdır. Hamilelik esnasında gelişmekte olan bebeğe olumsuz etkileri olabilecek bazı enfeksiyonlara karşı bağışıklık olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer kişi bağışık değilse hamilelikten en az 3 ay önce aşı yapılmalıdır. Kişinin kronik bir rahatsızlığının olup olmadığı son derece önemlidir. Şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi önceden bilinen bazı hastalıklar kontrol altına alınmalıdır. Düzenli ya da düzensiz kullanılan ilaçlar doktorla tartışılmalı, bunların hamileliğe ve bebeğe olan etkileri sorgulanmalıdır. Hem anne hem de baba adayının aile geçmişleri sorgulanmalı, soylarında genetik geçiş gösteren herhangi bir anomali ya da hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu tür bir problem varsa doktor hamilelik öncesi genetik danışma isteyebilir.

Hamileliğe hazırlık

Hamilelik ve anne olma heyecanı sağlıklı bir yaşam için mükemmel bir motivasyon aracıdır. Bu kararı veren pek çok kadın, alışkanlıklarını kendi isteğiyle değiştirir ve pek çoğunun eşi de destek olmak maksadıyla ona uyar. Sonuç daha sağlıklı bireyler ve aile olarak karşımıza çıkar.

Alkol ve kafeini azaltın

Alkol, hamile kalma şansını bir miktar azaltır. Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde uzun dönemde zeka gerilikleri, öğrenme ve davranış bozuklukları görülebilir. Yapılan bir çalışmada haftada 1-5 kez alkol kullanan kadınların hiç kullanmayanlara göre daha zor hamile kaldıkları saptanmıştır. Alkol erkeklerde de sperm sayısı ve kalitesini azaltır. Araştırmalar, ne kadar çok içerseniz hamile kalma ihtimalinizin de o denli azaldığını gösteriyor. Aynı şey kafein için de geçerlidir.

Stres

Meditasyon en sağlıklı ve en kolay stres giderici egzersizdir. Kolay hamile kalmak için meditasyon yapabilirsiniz. Beslenme Hamile kalmaya karar verildiğinde beslenme son derece önemlidir. Suni tatlandırıcılar ve kafein gibi pek çok maddenin kullanımı azaltılmalıdır. Kilo fazlalığı varsa bunları vermek için en iyi dönem hamilelik öncesidir. Çünkü hamilelikte diyet önerilmez. Hamile kalmadan önce günlük folik asit takviyesi faydalıdır.

Vitamin ve mineral takviyesi yapın

Besinler bir zamanlar daha besleyiciydi. Günümüzde katkı maddelerinden ve diğer sebeplerden dolayı besinler eskisi kadar besleyici değil. Bu nedenle de dengeli beslenmenin yanı sıra kendinize vitamin ve mineral takviyesi yapmanız gerekiyor.

Zararlı yağları tüketmeyin

Vücudun yağa ihtiyacı vardır ve her yağ tipi zararlı değildir. Örneğin; omega 3 ve omega 6 yağları faydalıdır. Bu yağlar hem kadın hem de erkek doğurganlığı üzerinde etkilidir, çünkü hücre zarındaki akışkanlığı düzenler ve hücrelerin işlevselliğini sağlar. Buna karşılık hidrojenli ve kısmi hidrojenli yağlar (margarinlerde bulunur) ile et ve ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan uzak durmanız gerekiyor.

Egzersiz

İş doğurganlığa gelince çok zayıf olmak da, çok şişman olmak kadar kötüdür. Her iki durum da hamile kalma olasılığınızı azaltır. Yapmanız gereken şey; sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz ve beden kitle indeksinizi (kilonun boya oranı) 20 ila 25 arasında tutmaktır. Egzersiz olarak, aerobikle birlikte hafif ağırlık çalışmaları yapabilirsiniz.

Tatil yapın

Pek çok kadın tatilde hamile kalır. Çünkü tatil gevşemeyi sağlar. Stres doğurganlığın düşmanıdır ve hamile kalmak istiyorsanız stresten uzak kalmanızı sağlayan her şeyi yapmanızda fayda var.

Hazırlayan: Başak Doğru

ARKADAŞINA GÖNDER
Kolay hamile kalmak için öneriler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA