Son dakika | Sumud Filosu'nda yer alan vatandaşlarımız ülkeye döndü: 36'sı Türk 137 aktivisti taşıyan uçak İstanbul'a indi!

Son dakika haberi: İsrail tarafından uluslararası sularda saldırıya uğrayıp alıkonulan Küresel Sumud Filosu'nda yer alan aktivistleri getiren Türk Hava Yolları (THY) uçağı İstanbul Havalimanı'na indi. İsrail'in Eilat kentindeki Ramon Havalimanı'ndan hareket eden THY uçağı saat 15.50'de havalimanına ulaştı. Küresel Sumud Filosu teknelerinde yer alan, aralarında 36'sı Türk, 23'ü Malezyalının olduğu toplam 137 kişi bu seferle İstanbul'a geldi.

Son dakika haberi... İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısının ardından uluslararası sularda alıkonulan aktivistler, Türk Hava Yolları'nın (THY) TK6920 sefer sayılı uçağı ile Türkiye'ye geldi. 36'sı Türk 101'i üçüncü ülke uyruklu toplam 137 aktivist, Türkiye'nin girişimlerinin ardından İstanbul Havalimanı'na ulaştı. Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra aktivistlerin ifadelerine başvurulacak.

Son dakika | Sumud Filosu’nda yer alan vatandaşlarımız ülkeye döndü: 36’sı Türk 137 aktivisti taşıyan uçak İstanbul’a indi!

Gazze'deki ablukayını 18 yıl sonra delerek tarihe geçen aktivistler, İsrail'in giydirdiği tek tip kıyafetlerini uçağın içerisinde değiştirdikten sonra "Özgür Filistin" sloganı atarak uçaktan ayrıldı.

SON DAKİKA: İsrail'in alıkoyduğu Sumud Filosu'ndaki 36'sı Türk 137 aktivist İstanbul'da | Video

Son dakika | Sumud Filosu’nda yer alan vatandaşlarımız ülkeye döndü: 36’sı Türk 137 aktivisti taşıyan uçak İstanbul’a indi!

İSTANBUL'A İNDİLER

İsrail tarafından uluslararası sularda el konulan Küresel Sumud Filosu teknelerinde yer alan 36'sı Türk vatandaşı, 137 filo katılımcısının Türkiye'ye getirilmesi için tahsis edilen uçağın TSİ 15.40 civarında İstanbul'a varması bekleniyordu.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İsrail tarafından uluslararası sularda el konulan Küresel Sumud Filosu teknelerinde yer alan Türk vatandaşlarının yanı sıra 12 ülkenin vatandaşlarının da Türkiye'ye getirilmesi için tahsis edilen Türk Hava Yolları uçağı, 15.40'ta İstanbul'a indi.

SON DAKİKA | Sumud Filosu'nda yer alan vatandaşlarımız ülkeye döndü: 36'sı Türk 137 aktivisti taşıyan uçak İstanbul'a indi! | Video

Uçakta 36'sı Türk vatandaşı, 137 filo katılımcısı bulunuyor.

Türk aktivist, "Öncelikle Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Elçiliklerimiz bizi bu süreçte yalnız bırakmadılar. Elçiliklerimizin geri getireceğini söylediği orada kalan vatandaşlarımızın isimlerini söylemek istiyorum. Mecid Bahçıvan, Abdullah Gündem, Alpaslan Arslan, Yunus Demir, Turgay Turan, Zeynel Abidin Özkan, Muhammed Fatih Sinan, Sena Polat, Semih Fener, Hakan Şimşek. Orada kaldılar ancak elçiliklerimiz bizlere ulaştırılacaklarını söyledi" dedi.

AKTİVİSTLERİN İFADESİNE BAŞVURULACAK

İstanbul Havalimanı'na ulaşan uçaktaki aktivistlerin, Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda sağlık kontrolünden geçirileceği öğrenildi.

Aktivistler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısının ardından uluslararası sularda Türk vatandaşlarının alıkonulmasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülecek.

"İSRAİL ÖMRÜNÜ KORKARAK GEÇİRECEK"

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, İstanbul Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu:

Sümeyye Erdoğan Bayraktar: İsrail ömrünü korkarak geçirecek

Aktivistleri karşılayanlardan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in zulmü karşısında bütün dünyanın ayağa kalktığını, Sumud Filosu'nun da bu ayağa kalkışın bir tezahürü olduğunu kaydetti. Bayraktar, aktivistler arasında kendi arkadaşlarının da bulunduğunu belirterek, "Gün gün onlarla yatıp, onlarla kalktık ve onlarca ülkeden yüzlerce aktivist tamamen barışçıl bir şekilde çok kutlu bir yolculuğa çıktılar. Çok zor şartlarda ama hiç korkmadan ve bir an olsun şüphe etmeden sadece hedeflerine kilitlendiler. İnanılmaz bir cesaret örneği gösterdiler ve biz bu cesareti Gazzelilerden öğrendik. Gerçek cesaretin ne olduğunu bütün dünyaya Filistinliler öğretti. Bu arkadaşlarımız da onlara destek olmak, İsrail'in hukuksuz, haksız, zalimce uyguladığı ablukayı yıkmak için ve belki bir umut Gazzelilere el uzatabilmek için bu yola çıkmışlardı." ifadelerini kullandı. Filodakilere sağ salim ulaştıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Bayraktar, aktivistlerin geri gelmesi için yapılan organizasyonu da tebrik ederek, şunları söyledi: "Bütün duamız o ki yarın bir gün Gazzeli kardeşlerimizle de böyle kavuşalım. Türk, Türk olmayan, Müslüman, Müslüman olmayan demeden Türkiye her zaman barışın ve halklara, insanlara yardım etmenin peşinde oldu. Filistin davasının her zaman yanında olduk. Allah devletimize zeval vermesin. Öyle büyük bir zulüm, öyle büyük bir haksızlık ki ve o kadar uzun süredir devam ediyor ki gerçekten artık hiçbir şekilde insanlar bunu kabul etmiyor, alışmıyor, normalleştirmiyor. Alışmamalıyız, unutmamalıyız da. İsrail muhtemelen çok da korkuyor ve onlar zaten bunca yaptıkları zulüm karşısında tüm ömürlerini de korkarak geçirecekler ama Gazzeliler, Filistinliler hiçbir zaman korkmayacak. Ömürleri boyunca gururla ve cesaretle yaşayacaklar. Dua ediyoruz, inşallah daha güzel günler göreceğiz."

"SOYKIRIM ŞEBEKESİ İNSANLIK DİVANINDA MAHKUM EDİLMİŞTİR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise şunları söyledi:

Sumud Filosu'nun insanlığı yücelten asil yolcularını selamlıyoruz. Yolculuğunuz mübarektir. Hoşgeldiniz… Sumud yolcuları "GAZZE İNSANLIĞIN EVİDİR" mesajını tüm dünyaya ulaştırmıştır... Sumud Filosu insanlığın soykırım şebekesine teslim olmayacağını ispat etmiştir. Soykırım şebekesi bir kere daha insanlık ve hak divanında mahkum edilmiştir.

İLETİŞİM BAŞKANI DURAN: CESARETLERİNİ VE KARARLILIKLARINI SELAMLIYORUM

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail'in alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu aktivistlerinin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin paylaşım yaptı.

Duran, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Küresel Sumud Filosu'nda yer alan Türk vatandaşlarından 36'sının, diğer ülke vatandaşlarıyla birlikte THY uçağıyla Türkiye'ye ulaştığını hatırlattı.

Diğer vatandaşların da kısa süre içinde Türkiye'ye getirileceğini belirten Burhanettin Duran, "Bu vesileyle küresel vicdanın sesi olan ve Gazze konusunda önemli bir farkındalık oluşturan Küresel Sumud Filosu katılımcılarının duyarlılıklarını, cesaretlerini ve kararlılıklarını bir kez daha selamlıyorum." ifadelerini kullandı.