Yazarlar
30 Eylül 2013

Bayramlar güzeldir

"Pek çok geleneksel ritüel yavaş yavaş tozlu sandığa kaldırılsa da; bazı şeyler hiç değişmez!" Sofra Dergisi Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ yazdı...

İşte bayram coşkusu, sevinci de bunlar arasında…

Son yıllarda özellikle şehir insanı için bayramı evde kutlamak, yerini uzaklarda tatilin keyfini çıkarmaya bırakıyor gibi görünse de, tatilde bile içinizi kemirip duran, "ay dur şunu da arayayım", "ah onun bayramını da kutlamadan olmaz" dedirten duygu var ya, hani vicdanla sorumlulukla karışmış ama yerine getirdiğiniz an size kendinizi çok iyi ve gerçekten "bir yerlere aitmiş" hissettiren duygu… İşte o, bayramların yaşattığı mutluluğun asla kaybolmayacağının kanıtı belki de…

Nakışlı örtüler üzerinde kurulan kalabalık bayram sofralarının, kokusu bütün mahalleyi saran mis gibi kavurmaların, incecik porselen fincanlarda sunulan bol köpüklü misafir kahvelerinin, şerbetinden bal damlayan kallavi bayram tatlılarının, kristal bardaklarda ve kocaman tepsiyle dağıtılan tavşan kanı çayların, ille de iade-i ziyaretlerin, her an kapı çalabileceğine dair keyifli telaşların yeri hiçbir zaman doldurulmayacak…

Bayramlar güzeldir dedim… Çünkü bayramlar bize tek değil kalabalık olduğumuzu, yalnız değil bir olduğumuzu, "farklılıkmış" gibi görünen her özelliğin aslında bizi "biz" yapan pek şahane unsurlar olduğunu anlatır… Kavgayı, küskünlüğü bir kenara koyup, birbirimizin gözlerinin içine bakarak "iyi bayramlar" dediğimiz o anlar var ya; işte onlar koca bir tarihi birlikte paylaşmanın da dile getirilişi sanki… Sevgi, hoşgörü, paylaşım; bayramların özeti. Hani sokaktaki herhangi birinin bile ailemizden biri gibi göründüğü, kimse aç, yalnız, mutsuz olmasın diye elele verdiğimiz, sanki yuvamızdan tüm dünyaya mutluluk yayıldığını hissettiğimiz çok özel zamanlar bunlar…

O yüzden belki de ben bayramlarda ille de ailemle olmayı tercih ederim. Bayram kahvaltılarına birlikte oturalım, sevdiklerimizi ziyaret edelim, gönüllerini alalım, bereketi, bolluğu birlikte tadalım isterim. Kızımın, çocukluğumdaki "bayramlık" sevincini yaşaması için günler öncesinden başlar maratonum. El öpüp, nakışlı mendiller içinde bayram harçlığını almanın zevkini o da hissetsin diye uğraşırım. Anneciğim, elleriyle en sevdiğimiz börekleri, tatlıları pişirir, yaprak sarması olmazsa olmazdır, bizim bayram sofralarında… Misafirler için bardaklar, fincanlar hep hazırda bekler… İlle de taze çekilmiş kahve kavanoza doldurulur. Bayram şekerleri, çikolatalar şekerlikleri doldurur.

Bu tatlı telaşı ekipçe dergimize de taşımayı ihmal etmedik tabii! Kurban Bayramı için nefis et yemekleri, Anadolu'da yaygın şekilde değerlendirilen sakatatlarla farklı tarifler, bayram misafirleri için iştah kabartan tatlılar, Tülin Doğruer'in hazırladığı zarif bayram masası… Bunun yanı sıra "et profesörü" olarak tanınan Günaydın Et'in sahibi Cüneyt Asan'dan "eti doğru kullanma ve saklama" metotları ile Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan'dan "bayramda dengeli beslenme"ye dair tüyolar "Bayram Sofra"sında… Elbette günlük hayatta mutfağınıza renk katacak lezzet önerileri de dergimizi süslüyor…

Bayramın bereketi ve coşkusunun evinizi dolduracağı, sevdiklerinizin yanıbaşınızda olacağı nice bayramlar diliyorum…



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA