kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FEYZULLAH YETGİN EMLAK GYO GENEL MÜDÜRÜ SABAH İÇİN YAZDI
GYO'lar sermayeyi tabana yayar

Türkiye'de ilk kez 1995 yılında kurulan GYO'lar, küçük yatırımcının profesyonellerce yönetilen gayrimenkul portföyüne ortak olmasını sağlayarak sermayenin tabana yayılmasını sağlar.

GYO'lar ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yasal düzenlemeler ile 1960 yılında kuruluş izni almışlar, fakat 1990'lı yıllara kadar çok sınırlı bir rol oynamışlardır. 1986 yılındaki Vergi Mevzuatında yapılan düzenlemeler ile GYO'lara yeni vergi avantajları sağlanmış ayrıca gayrimenkul yönetim ve operasyon faaliyetleri yapabilmelerine imkân sağlayan ilave düzenlemeler yapılmıştır. Bu değişiklikler sonrası GYO'lar 1990'lardan sonra hızlı bir şekilde büyüme kaydetmişlerdir. ABD'de GYO'ların ulaştığı aktif büyüklüğü yaklaşık 300 milyar dolar civarında olup sektörde 192 adet halka açık GYO şirketi faaliyet göstermektedir. GYO, portföyü gayrimenkule dayalı olan sermaye piyasası araçlarından oluşan ve gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapan sermaye piyasası kurumlarıdır. Ülkemizde kuruluşları ve işleyişleri ilk defa 1995 yılında düzenlenen ve son şekli ile 08.11.1998 tarihli SPK tebliği ile hukuk sistemimiz içinde yerini alan GYO'lar, SPK tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde gayrimenkullere, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkule dayalı haklara ve diğer sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak üzere kurulmaktadırlar.

VERİMLİ BİR YATIRIM ARACI
GYO, sermaye piyasalarının ihtiyaç duyduğu büyük kaynak gerektiren gayrimenkul projelerine yurt içinden ve yurt dışından fon sağlayarak projelerin finansmanını kolaylaştırmakta ve küçük yatırımcının profesyonellerce yönetilen gayrimenkul portföyüne ortak olmasını sağlayarak sermayenin tabana yayılmasına katkıda bulunmaktadır. Bunun yanında inşaat sektöründeki kayıtdışılığın önüne geçmek ve planlı kentleşmeye katkıda bulunmak gibi daha bir çok amaca hizmet etmek üzere sermaye piyasalarında faaliyet göstermektedirler. GYO'lar her türlü gayrimenkule finansman sağlayan veya elde edilmek istenen bir gayrimenkul için pek çok yatırımcının sermayesini bir araya getiren ve anonim şirket şeklinde tüzel kişiliğe sahip bir şirkettir. Bir yatırım aracı olarak, gayrimenkul ve menkul kıymet yatırımlarının en iyi özelliklerini birleştirir ve yatırımcıya, bir yatırım portföyünde gayrimenkulün profesyonel biçimde yönetildiği verimli ve güvenilir bir yatırım aracı sağlar.

VERGİ TEŞVİĞİ ARTSIN
Ülkemizde, GYO'na vergi teşviki gibi önemli kolaylıklar getirilmiştir. GYO'nın portföy işletmeciliğinden doğan kazançları kurumlar vergisinden istisna olup, Bakanlar Kurulu tarafından gelir vergisi stopajı oranı da yüzde 0 olarak belirlendiği için gelir vergisi de ödememektedirler. GYO'lar birer sermaye piyasası kurumları olarak sermaye piyasalarının fonlarını ve portföylerini gayrimenkul yatırımlarına yönlendirmektedirler. Böylece, küçük yatırımcıların birikimleri birleşerek kurumsal sermaye haline gelmekte ve projelere kaynak oluşturabilmektedir. Gayrimenkul sektörüne ve ülke ekonomisine gözardı edilemeyecek katkıları olan GYO'lara getirilen vergisel teşvikler sektörün gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Ancak, tanınan teşvikler sektörde bulunan GYO'ların faaliyetlerini daha etkin sürdürebilmeleri için yeterli gözükmemektedir. Vergi Kanunları karşısında aynı statüye tabi olan yatırım ortaklıklarından (menkul kıymet yatırım ortaklıkları) farklı olarak, GYO'lar portföylerini yönetirken doğrudan yatırım maliyeti ile ilgisi olmayan ama yatırımın gerçekleşmesini güçleştiren ek maliyetlere katlanmaktadırlar. Bu maliyetlerin başında KDV gelmektedir. Kayıt dışı işlemlerin yoğun olduğu inşaat sektöründe gerçek değerler üzerinden yüksek oranlarda KDV ödeyen GYO şirketleri haksız rekabetle karşı karşıya kalmaktadır. Faaliyetleri itibariyle tamamen şeffaf olan ve birçok açıdan denetime tabi olan GYO'lar, sektörde denetimsiz işlem yapan şirketlere göre dezavantajlı duruma gelmektedir. Gayrimenkul yatırımlarının teşvik edilmesi, GYO'nın ülke ekonomisine katkılarının artırılması ve GYO'lar ile hedeflenen amaçların daha verimli bir şekilde hayata geçirilebilmesi, inşaat sektöründeki kayıtdışı işlemlerin azaltılması ve haksız rekabetin önlenebilmesi için GYO'ların, kooperatifler ve finansal kiralama (leasing) şirketlerinde olduğu gibi 1 sayılı liste içinde değerlendirilmeleri ve KDV'nin yüzde 1 oranında uygulanması gerekmektedir.

GELİR PAYLAŞIMI İDEAL BİR MODEL
Kamu özel sektör ortaklıkları ile özel sektörün sahip olduğu birikim ve teknolojiden yararlanılarak projelerde hedeflenen verimlilik maksimize edilebilecektir. Bu tür ortaklıklarda, tarafların hak ve yükümlülüklerinin tanımlanmasında kamu kesimi belirleyici rol oynamaktadır. Gelir paylaşımı yöntemiyle ihale edilen projeler, hem İdareye maksimum gelir kazandırılması esasına dayalı bir gayrimenkul değerlendirme yöntemi olup, hem de kamu olarak denetimi yapılan ve garantili gelir getirisi olan işlerdir. Bu yöntemle kamu elindeki arsalar, kaynak yaratacak ve o günkü çevre ve piyasa koşullarına paralel olarak en iyi geliri getirecek şekilde değerlendirilmektedir ve örnek ve prestijli kentsel alanlar oluşturulmaktadır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER İNŞAAT HABERLERİ
 Yükseldik ama sığamadık
 Her kriz 5 yıla maloldu
 İnşaat, rekorunu 2005'te kırdı
 Deprem milat oldu
 150 alt sektörü besledi
 10 yılın acısını çıkarıyoruz
 5 misli geçmişi olanlarla yarışıyoruz
 Dünyada 3 bin projeye imza attık
 Acarlar, 22 yılda 4 bin 120 konut yaptı
 Müteahhitlere bu şehirlerde iş yok!
 90 günde anahtar teslim ediyoruz
 Çareyi yükselmekte bulduk Avrupa'nın en uzunu olduk
 GYO'lar sosyo-kültürel boyut kazanacak
 Güvenli uydu kentler üretmeyi sürdüreceğiz
 Konutta artık nakit değil uzun vadeli ödeyeceğiz
 100 konuttan 67'si yasadışı
 Artık önce yerleşip sonra ödüyoruz
 AB ile firmaya denetim işçiye sertifikasyon gelecek
 Denetçi kurum bağımsız olacak
 Yabancı için geçiş süresi belirleniyor
 Türkiye bölgesinin lider ülkesi oluyor
 Yeni projeler hayat kurtaracak
 Büyük illerde pazar ve arsa araştırıyoruz
 5 yılda 6 bin konut daha yapacağız
 Yap-sat bitti, artık markalı konut aranıyor
 Sektör gemi gibidir, yavaş hızlanır ve durur
 Alternatifli çalıştık, krizlerde yara almadık
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu