kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çareyi yükselmekte bulduk Avrupa'nın en uzunu olduk
Yeni projeler yükseltti

Çareyi yükselmekte bulduk Avrupa'nın en uzunu olduk

Son 20 yılda nüfusumuz hızla artınca, çareyi dikey yapılaşmada aradık. İstanbul, 35 metreden yüksek bina sayısı açısından Avrupa şampiyonu oldu.

Son 20 yılda nüfus yoğunluğu hızla artan İstanbul, çareyi yükselmekte aradı ve hem 35 metreden yüksek bina sayısı, hem de kat sayısı açısından açık arayla Avrupa şampiyonu oldu. İstanbul'un yüksek binalara olan ilgisi 1980'li yıllarda başladı. İlk başlarda daha az alanda daha çok kişinin çalışabilmesi amacıyla ofis veya iş merkezi olarak tasarlanan yüksek binalar, zamanla simgesel bir anlam da kazandı. Özellikle son birkaç yıldan bu yana, yüksek binalarda çalışmak kadar rezidans tipi yüksek binalarda oturmak da prestij sağlayan bir unsur olarak algılanmaya başlandı. Buna ek olarak, hükümetin TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) aracılığıyla hayata geçirdiği toplu konut projeleri de artan nüfus yoğunluğuna yetecek yaşam alanları oluşturmak amacını taşıyor. Böylelikle, binaların yükselmesi de kaçınılmaz bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

DÜNYA YEDİNCİSİYİZ
Veriler, İstanbul'un 'boy sıralamasında' diğer metropollerden geri kalmadığını gösteriyor. İstanbul, 35 metreden yüksek 2108 binasıyla 'Dünyada En Fazla Gökdelene Sahip Şehirler' listesinde 7'nci sırada yer alırken, Avrupa'da ise açık arayla şampiyon. Listenin 1'inciliğini Hong Kong 7 bin 422 binayla elinde tutuyor. Hong Kong'u, 5 bin 444 binayla New York, 3 bin 503 binayla Singapur takip ediyor. Buna ek olarak, kat sayıları dikkate alındığında ise İstanbul Avrupa sıralamasında 1'inci olurken, dünya sıralamasında ise 19'uncu sırada yer alıyor. Bu verilere bakıldığında, akla 'İstanbul, Avrupa'daki ve dünyadaki pekçok şehri geride bırakarak listenin üst sıralarına nasıl yerleşiyor?' sorusu geliyor. Bu sorunun en temel cevaplarından birisi, şehrin nüfus yoğunluğu. İstanbul'un sürekli artan nüfusu hem ihtiyaçları hem de metrekare başına düşen nüfus yoğunluğunu artırıyor. Durum böyle olunca, arsa ve emlak fiyatları da düzenli olarak artıyor. Yani, aynı büyüklükteki toprak parçasıyla daha fazla kişinin ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu ile aynı büyüklükteki toprak parçasından daha fazla gelir elde etme isteği elele veriyor.

FİNANS VE TİCARETİN MERKEZİ
Buna ek olarak, Türkiye'de finans ve ticaretin de merkezi olan İstanbul, artan ticari faaliyetlerin yürütüleceği kompakt alanlara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle, pekçok ulusal ve uluslararası şirketin merkezinin bulunduğu şehir bu ihtiyacını yüksek binalarla karşılama yolunu seçiyor. Özellikle, Zincirlikuyu, Maslak, Levent hattında yer alan kulelerde, finans ve ticaret alanında çalışan nüfusun büyük çoğunluğu bulunuyor. Öte yandan İstanbul'daki kule ya da gökdelenler, diğer Avrupa şehirlerinden farklı olarak, belirli bir hat üzerinde yer almaktan çok, dağınık bir görünüm sergiliyorlar. Avrupa'da belirli alanlarda yapılabilecek binaların yükseklikleri ve yerleriyle ilgili daha kesin kurallar uygulanıyor ve gökdelenlerin şehrin belirli bölgelerinde yoğunlaşması, kent dokusuna zarar vermeyecek şekilde planlanmasına özen gösteriliyor. İstanbul'da ise, kule ya da gökdelenlerin pekçoğu kent merkezi sayılabilecek işlek noktalara yakınlığıyla dikkat çekiyor. Kule ya da gökdelenlere gösterilen ilginin en önemli nedenlerinden biri de binaların yüksekliğiyle prestijin doğru orantılı olması. Gökdelenler, hem şirketlere hem de çalışanlara prestij sağlıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER İNŞAAT HABERLERİ
 Yükseldik ama sığamadık
 Her kriz 5 yıla maloldu
 İnşaat, rekorunu 2005'te kırdı
 Deprem milat oldu
 150 alt sektörü besledi
 10 yılın acısını çıkarıyoruz
 5 misli geçmişi olanlarla yarışıyoruz
 Dünyada 3 bin projeye imza attık
 Acarlar, 22 yılda 4 bin 120 konut yaptı
 Müteahhitlere bu şehirlerde iş yok!
 90 günde anahtar teslim ediyoruz
 GYO'lar sosyo-kültürel boyut kazanacak
 Güvenli uydu kentler üretmeyi sürdüreceğiz
 GYO'lar sermayeyi tabana yayar
 Konutta artık nakit değil uzun vadeli ödeyeceğiz
 100 konuttan 67'si yasadışı
 Artık önce yerleşip sonra ödüyoruz
 AB ile firmaya denetim işçiye sertifikasyon gelecek
 Denetçi kurum bağımsız olacak
 Yabancı için geçiş süresi belirleniyor
 Türkiye bölgesinin lider ülkesi oluyor
 Yeni projeler hayat kurtaracak
 Büyük illerde pazar ve arsa araştırıyoruz
 5 yılda 6 bin konut daha yapacağız
 Yap-sat bitti, artık markalı konut aranıyor
 Sektör gemi gibidir, yavaş hızlanır ve durur
 Alternatifli çalıştık, krizlerde yara almadık
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu