Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Fenerbahçe'nin teknik direktör istikrarına kavuşamaması ya da seçtiği teknik direktörlerin özelliklerini iyi analiz edememesi de bugünkü durumun temel nedenlerinden. Daum'dan sonra takımın başına getirilen Zico'nun, daha hiç kulüp takımı çalıştırmamış olması Aziz Yıldırım veya arkadaşlarını endişelendirmemişti. Aragones seçimi yapıldığında ise 70'lik hoca henüz İspanya ile Avrupa Şampiyonu olmamıştı. Başkan Aziz Yıldırım, Zico'nun disiplinsizliğinden şikayet edip, "Yürüye yürüye şampiyon olmalıydık" yorumunu yaptıktan hemen sonra Aragones'i "Tam kafama göre" diyerek anlatmıştı. Fenerbahçe yöneticileri teknik adamların sistemleri, oyuncularla olan ilişkileri, daha önce çalıştırdıkları takımlarda yaptıkları gelişmeler veya bıraktıklarında geride ne bıraktıklarını önemsemediler. Durum kararları, futbolcuya dayalı düzenin devamıyla başarıyı kovalamayı tercih ettiler.

FENERBAHÇE'NİN İNSAN KAYNAKLARI SINIRSIZDIR

Fenerbahçe'nin bugünkü durumunu konjonkturel olarak değerlendirmek mümkün. Büyük takımlarda her 10 yılda bir bu tip çöküntüler ortaya çıkabiliyor. Zaten bu çöküntülerin içinden çıkıp yeniden istikrara kavuştukları ve bunu da birkaç kez yaşadıkları için "Büyük Takım" olma özelliklerini devam ediyorlar. Bu gibi durumların uzun süre aynı görevde kalan yönetimlerin arkasından çıkmasının sebebi ise yöneticilerde oluşan "görme körlüğüdür." Bu sebeple yetki devirleri ve rotasyonlar zaman zaman yapılmalıdır. Çünkü Fenerbahçe'nin insan kaynakları sınırsızdır. Bu krizler sadece futbolda değil, her türlü toplumsal hayata hitap eden kurumda da (siyaset, şirket, bürokrasi gibi) görülür ve bazen liderler beklenmedik fedakarlıklar yaparlar ve büyük değişimlere imza atarlar. Böylelikle de kısa sürede içinde bulunulan krizden çıkılır.

DUR DİYEBİLİR
Ayrıca sık sık ortaya atılan yanlış ve pahalı transfer iddiaları da yönetimlerin kendine olan güvenin en yüksek olduğu noktalarda ortaya çıkar ve genelde de öyle olmuştur. Çevresinin başkana vehmettiği güç, onun hata yapmasını ve menajerler tarafından daha rahat suistimal edilmesini getirmiştir. Başkan Aziz Yıldırım'ın bu yakın zamandaki kongrede kendisinin de içinde bulunmasının şart olmadığı köklü bir değişikliğe giderek bu kötü gidişe dur diyeceğine inanıyorum. Fenerbahçe Kulübü çok büyüktür. Büyük hedeflerle yaşar. Bunu sarı lacivertli camiaya gönül veren herkes de çok iyi bilir.

TEKNİK ADAMLA TAKIM ARASINDA UYUM YOK

Fenerbahçe'nin son iki yıldır yapılanmasında yanlışlar var. Çok güzel, nokta transferlerle başlamıştı. Her geçen gün trendi yükseliyordu. Takımın bozulmasının ana nedeni oyuncu yapılanmasının yanlış olması. Takım hantallaştı ve aynı tip oyunculardan oluşmaya başladı. Bir de teknik adamla takım arasında uyum sağlanamadı. Bunların sonunda vasat bir görüntü ortaya çıktı. Eleştiriler, teknik adam veya oyunculara yönelik olmamalı. Hangi tip oyuncuya, hangi tip teknik adama ihtiyaç var? Ne oynatmaya çalışacak, ne tarz oyuncu gerekli? Yapılanma sürecinde iyi bir uyum yakalanması için bu sorulara doğru ve samimi yanıtlar gerekli. Bir takımın yapılanmasında antrenör birinci önceliktir. Ne oynatacak? Felsefesi, anlayışı nedir? Bu ortaya konulacak ki, sistem içerisinde doğru oyuncuların, doğru mevkilere alınması sağlansın. Fenerbahçe'de bu olmadı. Marco gittikten sonra Maldonado, Josico, Deniz, Selçuk hepsi aynı tip adamlar. Tek tek oyunculara baktığında kariyerli ve iyi oyuncular. Ama bu, iyi takım olmak anlamını taşımıyor. Takım olmak için farklı oyunculara ve tiplemelere ihtiyacın var. Avrupalı antrenörler çok esnek değiller. Kendi şablonlarını oynuyorlar.

SİVAS BİR FİNALDİR
Oyuncum kim, yetenekleri ne diye sorgulayacaklarına, kendi anlayışlarını kabul ettirmeye çalışıyorlar. Bu da verimi engelliyor. Teknik adamın kişiliği ve yapısı da önemli. Sadece kariyer yetmiyor. Bunlar demek değil ki; Fenerbahçe bir şeyler elde edemez. Eğer motivasyonlarını arttırır ve uyumlu olurlarsa bir şeyleri doğru yakalayabilirler. İlk yarıda bir dönem bunu başardılar. Bunun için de uyum ve iyi bir motivasyon gerekiyor. Şu anda kaybedilmiş bir şey yok. Sivas maçını kazanırsa tekrar yukarılarda olmayı yakalayabilir.