Aile bağlarınız güçlensin

Aile bağlarını güçlendirmenin en ideal yolu birlikte geçirilen kaliteli zamandır. O halde kendinizden ve sevdiklerinizden bunu esirgemeyin!

Giriş Tarihi: 14.8.2017 16:26 Son Güncelleme: 10.1.2018 10:26
Aile bağlarınız güçlensin
Gözlerinizi kapatın; çocuğunuza ve eşinize ayıracağınız zamanın ne kadar önemli olduğunu, aile yaşamınıza neler katabileceğini düşünün. Bu his bile sizi mutlu ediyor, öyle değil mi? Aslında gün içerisinde bazı davranışlarınıza özen göstererek aile içi bağlarınızı daima güçlü tutmanız mümkün. İşte Psikolog Nagihan Akarsu'nun bu konudaki önerileri…

Flört ihtiyacınızı unutmayın

Eşinizle birbirinize sık sık dokunmak, bir karar alırken mutlaka birbirinize sormak, fikir almak, birbirinizin kucağına uzanmak, saçınızı okşamak, beraber planlar yapmak, sinemaya gitmek, bağıra bağıra şarkı söylemek, mutlaka haftalık, aylık, üç aylık birebir kalabileceğiniz fırsatlar yaratmak ve beraber kahvaltı yapmak evliliklerde atlanmaması gereken önemli kurallardır. Eşinize flört dönemindeki gibi kur yapmaya çalışmak, birbirinizi hep anlamaya çalışmak çok önemlidir. Unutmayın bunlar durup dururken aklınıza gelmeyebilir ve kendi haline bıraktığınızda ilişkiniz monotonlaşmaya yüz tutabilir.

Çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklanın

Çalışıyorsanız yoğun geçen bir günün ardından eve iş stresini atarak gitmelisiniz. Eve geldikten sonra bir-iki saat ya da belki yarım saat çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklanmalısınız. Beraber şarkı mırıldanmak, holihop çevirmek, biraz güreşmek (empati ve duygusal zekayı geliştirir), kanepede ya da balkonda uzanmak ve hayal kurmak, gözünün içine bakmak ve "Seni seviyorum." demek, beraber pasta yapmak, bir şeyleri dökmesine izin vermek, hatta biraz unu masanın bir kısmına döküp üzerinde şekiller yapmasına izin vermek (ince motor gelişimine de yardımcı olur) sizi kendinize getirecektir. Bu zaman diliminde telefonu sessize almak, telefonu açmamak özellikle önemlidir. Ailenin her bireyi bu önemli zaman dilimini önemsemeli ve çaba harcamalıdır. Çocuğunuz küçükse göz temasına inilmeli ve öyle iletişime geçilmelidir. Çocuklara en önemli hediyeyi dokunarak verin. Sarılın onlara, boğuşun, onlar gibi zıplayıp yere düşün. Sarıldığınız, kucağınıza aldığınız çocuklarla duygusal bir bağ kurmuş olursunuz. Bu şekilde güvenli hissetmelerini ve bağlanmalarını sağlarsınız.

Aile toplantıları düzenleyin

Haftada 1 ya da 2 defa yapabileceğiniz aile toplantıları da kaliteli zaman dilimine örnektir. Bu toplantılar haftanın belirli gün ve saatinde herkesin kendini o saate göre ayarladığı bir zaman diliminde olabilir. Her oturumda farklı bir sözcü olmalıdır ve konuşmaları yönetmelidir. Fıkralar anlatabilir, espriler yapabilirsiniz. Her birey paylaşımda bulunmaya özen göstermelidir. Bu grup çalışmasında çocukların kendine güveni yükselecek, çözüm becerileri artacak ve kendilerine saygı duyulduğu için önemli hissedeceklerdir. Ayrıca bu tarz toplantılar gibi tüm aile bireylerinin katılabileceği ortak yarışmalar (dart, satranç, tabu, sessiz sinema v.s.) düzenlenebilir. Her aile satranç öğrenmelidir.

İşi eve götürmeyin

Özellikle bankacılık, ticaret ve benzeri mesleklerle uğraşan, eve geç gelen çiftler kafalarında bin türlü sıkıntıyı da eve getirirler. Önce bunlardan kurtulmalı ve şeffaf hale gelmelidirler. Bu hiç de kolay değildir. Eve gitmeden kendilerine 10 dakika zaman vermelidirler. Bir problem varsa bunu bir karara bağlamalı ya da ertelemeli, eve sadece yapacaklarına odaklı girdiklerini hayal etmelidirler. Enerjik bir şekilde eşinin gözünün içine bakarak kapı açılmalı, içten bir öpücük eklenmelidir. Bu, negatif enerjinin boşaltılması konusunda çok işe yarayacaktır.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Aile bağlarınız güçlensin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA