“İngilizceyi çocuklar için hayatın bir parçası haline getiriyoruz”

Yabancı dil eğitimi, algının en yüksek olduğu küçük yaşlarda verilmeli. Dilin öğretilme şekli ise bilginin depolanması açısından çok önemli. Easygo Education’da çocuklar için hazırlanan özel bir program sayesinde İngilizce eğitimi çok eğlenceli bir hale getirilmiş.

Giriş Tarihi: 18.10.2017 14:16 Son Güncelleme: 5.12.2017 16:25
“İngilizceyi çocuklar için hayatın bir parçası haline getiriyoruz”

Farklı dilleri konuşabilme yeteneği günümüz artık hem sosyal hayatta hem de büyük avantaj. Uzmanlar, yabancı eğitiminin çok küçük yaşta başlamasının en sağlıklı yöntem olduğunu söylüyor. Zaten yabancı dil eğitimi, son yıllarda anne-babaların en hassas olduğu konuların başında geliyor. İngilizce eğitim veren kurumlar bir bir araştırılıyor. Biz de konuyla ilgili olarak, Easygo Education'ın yöneticisi Çiler Umsu'dan bilgi aldık... aktüel haber

Çocuklarda yabancı dil eğitimine hangi yaştan itibaren başlanabilir?

Çocukların beyinleri fizyolojik olarak özellikle 0 ile 5 yaş arasında her algılananı depolama özelliğine sahiptir; 5 yaşından sonra bu algı giderek zayıflamaya başlar. Bundan dolayıdır ki, çocuklarda yabancı dil öğretimi bu yaşlarda çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle anne ya da baba yabancı dil hakimiyetine sahip ise doğumdan itibaren eğer ebeveynler dil hakimiyetine sahip değillerse 3 yaşından itibaren dil eğitimine başlanmalıdır.

Anne-babaların evde özellikle uygulayabileceği basit yöntemler var mı?

Anne ve baba çocukların dil öğreniminde çok etkilidir. Çünkü çocuklar okula başlayana kadar anne-baba odaklı yaşar, onları kopyalamaya çalışırlar. Dolayısıyla anne ve babanın ev içinde en basit unsurları dahi yabancı bir dilde telaffuz ettiği noktada, tekrarlarla beraber çocuk kelimeyi hafızasına kazıyacaktır. Anne-babanın yalnızca etraflarındaki nesneleri, "günaydın", "hoş geldin" gibi günlük temel konuşmaları yabancı dilde yapması çocuğun hem dil öğrenmeye olan merakını artıracak, hem de dile olan yatkınlığını bir nebze olsun yükseltecektir. 3 yaşından itibaren çocukların televizyona karşı ilgileri oldukça arttığından, günümüzün en büyük iletişim aracını da dil öğretmeye yardımcı olma açısından kullanmak akıllıca olacaktır.

Özellikle eğitici çocuk kanalları dil öğrenmeye yönelik programlara da fazlası ile yer vermektedir. Bu programları seyretmek çocuğa hem insanların kendi dili dışında başka diller konuştuğunu, şarkıların ve oyunların onların anlayamayacağı bir dilde var olduğunu fark etmesine yani öncelikle başka dillerin varlığını keşfetmesine ve daha sonra da buna merak duymasına çok yardımcı olacaktır. Çocuklara bir şey öğretmenin en kolay yolu öncelikle onların merak etmesini sağlamaktan geçer. Çocuklar merak ettiği her şeyi öğrenmek isterler, hatta bunu ebeveynleri dışında diğer iletişim yollarını kullanarak kendi başlarına da öğrenebilmeleri çoğu zaman bizleri şaşırtır.

Bir uzman olarak çocuklar için nasıl bir eğitim çalışması önerebilirsiniz?

Öncelikle eğer anne ya da babadan biri yabancı değilse yani evde ikinci bir dil kullanılmıyorsa; yabancı dil eğitimi sadece çocuğun yabancı dile yatkınlığını arttırmak, beyninin çoklu kullanımını sağlamak ve ilerideki yabancı dil eğitimine fayda sağlamayı hedeflemelidir. Yani okul öncesi çocuklara ebeveyn ve anaokulların vereceği eğitim sonucunda çocuğun ikinci bir dile hakim olması ya da o dili anlayıp konuşması beklenmemelidir. Fakat bunun çocuğun çok yönlü beyin gelişimi ve gelecekte alacağı yabancı dil eğitimi açısından da önemli bir fayda sağlayacağı unutulmamalıdır. Eğer ebeveynlerden biri yabancı ise yani evde ikinci bir dil sürekli kullanılıyorsa ve çocuk ile sürekli yabancı dil konuşuluyorsa, o zaman sonuç 3 yaşından itibaren çocuğun her iki dile de aynı oranda hakim olması, yani her iki dili de anlar ve konuşuyor olması şeklinde olacaktır. Her iki durumda da daha iyi bir dil hakimiyeti için ebeveynlerin anaokulu seçimleri konusunda mutlaka yabancı dil eğitimi veren okulları tercih etmesi, çocuklarına okuyacakları kitap ve dinletecekleri müziklerin de hem kendi dilinde hem de yabancı dilde olmasına dikkat etmeleri gerekecektir.

Her çocuğun yabancı dil öğrenebilmeye yatkınlığı var mıdır?

Doğal olarak her insanın dile olan yatkınlığı farklıdır; ancak daha önce de belirtmiş olduğum gibi, 0 ile 5 yaş arası algı her yönden çok güçlüdür. Özellikle bu dönemde dil eğitimine başlanması dile olan yatkınlığı da etkiler, en azından yetişkin olarak en zor kurabildiğimiz yabancı dilin temel yapısı bebeklikten itibaren öğrenildiği takdirde, daha sonraki öğrenme sürecini kolaylaştıracak ve dile olan yatkınlığı da arttıracaktır.

Çocuklarda dil becerisinin gelişmesi için ne yapmak gerekir?

Çocukların dil öğrenme becerisi öncelikle kendi konuştukları dil dışında başka dillerin olduğunun farkındalığı ile başlamalı. Bu farkındalığı çocuğa özellikle işitsel olarak vermek gerekir. TV, farkındalığın gelişmesi için en etkili yöntemdir. Çocukların çizgi film ya da çocuk programlarında yabancı dil duymaları, çizgi film kahramanlarının kendi dilleri dışında farklı bir dilde konuşmaları bile onların dünyada başka dillerin olduğunu anlamalarına yetecek ve merak etmelerini sağlayacaktır. Bundan sonra ebeveynler veya eğer yuva ya da anaokuluna gidiyorlarsa öğretmenler devreye girmeli. Çocukların yabancı dil becerisi, o dilin kelimelerini öğrenmekle başlar.

Aslında çocukların yabancı dil öğrenmesi ya da yabancı dile karşı becerilerinin gelişmesi en azında gördükleri nesnelerin o dildeki karşılıklarını öğrenmesi ya da "iyi geceler" derken bunu yabancı dilde söylemeleri bile onların artık yabancı dil öğrenmeye ve dolayısıyla çoklu öğrenime başladıklarının kanıtı olacaktır. Bunun için evde ve okulda mutlaka yabancı dilde resimli yayın görmeleri ve bunların onlara okunması, yabancı dilde şarkı öğrenmeleri (müzik çocuk eğitiminde önemli bir yer almaktadır) ve çocuk programları izlemelerinin çok faydası olacaktır.

ARKADAŞINA GÖNDER
“İngilizceyi çocuklar için hayatın bir parçası haline getiriyoruz”
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA