Bebeklikten itibaren yüzme

Bebekler kaç aylıktan itibaren yüzmeye başlayabilir ? Yüzmenin yararları nelerdir ? Deniz mi ? Havuz mu ? Sudan korkmadan yüzmeye çocuğunuzu nasıl alıştırabilirsiniz ? Kısacası, yüzmeyle ilgili merak ettiğiz her şey yazımızda.

Giriş Tarihi: 27.10.2017 14:13
Bebeklikten itibaren yüzme

Sonunda havalar ısındı, yaz geldi! Gelsin tatil neşesi... Çocuklu tatil hem çok eğlenceli hem de tabii anne-babalığın her alanında olduğu gibi beraberinde birtakım kaygıları da getiriyor. Çocuğunuzun yüzmesi de bu eğlenceli ve merak edilen konulardan biri. Bu konuda merak ettiğiniz tüm detayları uzmanlardan da görüş alarak sizin için araştırdık. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Serçin, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Kımıl ve Spor Eğitmeni Enes Şeker yüzmeyle ilgili merak edilen tüm detayları anlattı.

Erken dönemde yüzmeyi öğrenmenin, gelişme katkısı çok büyük
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Serçin

Minik balıklar yüzüyor !

Yüzmenin bebek ve çocuk sağlığına ve gelişimine çok sayıda olumlu etkisi vardır. Yüzme, öncelikle boğulmaktan kurtarır. Özellikle süt çocukluğu döneminde su üzerinde durabilmenin öğrenilmesi, dönemin başlıca kazalarından biri olan suya, havuza düşmelerde yaşam kurtarıcıdır. 2 aydan büyük çocuklarda su üzerinde kalabilme eğitimi olarak algılanabilecek yüzme eğitimleri son dönemde ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Tabii yüzmenin su üzerinde kalabilme dışında da bebek ve çocuk gelişimine etkileri vardır. Yüzme, çocukların fiziksel, ruhsal ve entelektüel gelişimini hızlandırır. Almanya'da yapılan bir araştırmada düzenli yüzme dersleri alan çocukların diğerlerine kıyasla daha güçlü ve koordine olduğu, özgüven, özkontrol ve başarma isteği gibi alanlarda diğerlerine kıyasla daha fazla gelişme gösterdikleri saptanmıştır.

Yüzme, güçlü kas koordinasyonu sağlar Yüzmenin, sinir ve kas koordinasyonuna, nörolojik gelişime belirgin olumlu katkıları vardır. Yüzerken, el, kol, sırt, boyun, kalça, bacak ve ayak kasları sürekli ve koordine şekilde çalışır. 5 yaş öncesi dönemde yüzme eğitimi alan bebek ve çocuklarda motor ve nörolojik gelişim çok belirgin şekilde olumlu etkilenir. Ayrıca farklı bölgelerin kaslarını kontrol eden sinirler, beynin farklı alanlarında yerleştiklerinden çok sayıda kasın koordinasyonu, buna paralel olarak beyin gelişimini de gerektirir. Yüzmenin, ruhsal gelişime ve mizaca olumlu etkileri vardır. Suyun gevşetici, huzur verici, stres alıcı etkileri tıpkı bizi olduğu gibi bebekleri de rahatlatır. Yüzmenin, organ düzeyinde de bedene olumlu etkileri bulunuyor.

Çocuğunuz kendini suyun rahatlatıcı etkisine bıraksın
Yüzme, beyin dışında, özellikle kalp ve akciğerin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Astım yakınmaları olan çocuklarda yüzme sayesinde kriz sıklığında belirgin azalma gözlenmiştir. Yaşamın hemen tamamında taşıdığımız mizacımız, bebeklik ve çocukluk döneminde şekillenir. Bedenine hakim olmak, özgüvenli olmak, koordinasyon, zaman yönetimi gibi birçok alanda bebeklik döneminden itibaren bir adım öne geçmek, aslında yaşamda bir adım öne geçmektir ve fark yaratmaktır. Eğlenerek, keyif alarak öğrenmek ve gelişmek için erken dönemde yüzme eğitimi almak önemlidir.

Yüzmek duygusal zekayı geliştirir
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Kımıl / Ota Jinemed Hastanesi

Hem eğlenceli hem yararlı

Yapılan araştırmalar yüzmenin çocuklarda erken motor gelişimi için çok önemli yararlar sağladığını gösteriyor. Dikkat, karar verme, bellek, dili kullanma, öğrenme, muhakeme yeteneği, problem çözme gibi konularda yüzmenin çok olumlu etkileri olduğunu biliyoruz. Yüzmedeki fiziksel hareketler beyin hücreleri arasında yeni bağlantılar oluşturuyor. Yüzme ayrıca beynin işitsel ve görsel olarak daha fazla alanı kullanmasını ve dolayısıyla motor becerilerinin gelişimini sağlar. Çocuklarımızın yüzme sırasındaki hareketleri, aynı zamanda duygu bütünlüğünü de destekler. Doktorlar olarak biz, otizmli çocuklara da özellikle yüzmeyi öneriyoruz. Çünkü yüzme, çoklu duyusal uyaranlarla yapılan motor etkinliklerini geliştirir. Duygusal zekayı destekler.

Motor gelişimi için önemli
Genetik, anne-bebek beslenmesi, hamilelik öncesi ve sonrası bakımın kalitesi, sosyoekonomik düzey gibi çevresel faktörler, ailevi-geleneksel çocuk büyütme yöntemleri, ev ortamı, çocuğa hareket fırsatı sağlanması gibi birçok etmen motor gelişimini etkiler. Yüzme de motor gelişimini olumlu etkileyen faktörlerden biri. Bebeklik döneminde en az 4 ay süreyle haftada 2 saat yüzme dersi alan bebeklerin henüz 4 yaşındayken bile, bu deneyimi yaşamayanlara göre top oynama ve denge becerilerinin daha ileri olduğu görülmüştür. Yüzme, denge merkezini uyarır ve çocukları el-göz uyumuna teşvik eder. Dolayısıyla bu iki alanda motor becerileri geliştirir. Çocuğunuzu yüzmeye teşvik ederseniz, o da yüzmeyi çok sevecektir.

8 Soruda yüzme !
Spor Eğitmeni Enes Şeker / Hilton İstanbul Kozyatağı Hitclub Spa&Fitness

1. Bebekler kaç aylıktan itibaren yüzmeye başlayabilir ?
Bebekler ilk 4-6 ay enfeksiyonlara açıklardır. Dolayısıyla minik çocuklarımızın hastalıklardan korunması ana esastır. İlk 6 aydan sonra önemli aşıları tamamlandığı için ancak 6 ayını doldurmuş bebeklerin suya girmesi tercih edilir.
2. Kaç yaşında yüzme dersine başlanabilir ?
Çocuklar suda batmadan durmayı, kısa bir mesafeyi yüzmeyi öğrenmek ve gelişimine katkı sağlaması açısından 3-6 yaş arasında yüzme dersine başlayabilir. 3-6 yaş grubu çocuklarının kas, eklem yapıları ve esneklik becerileri bu yaşlarda geliştirilmeye başladığı takdirde ilerleyen yaşlarında bu becerileri koruması daha kolay olur. Yüzme sporu, vücut gelişimi ve duruşu geliştirdiği gibi çocukları obeziteden de korur. Ancak Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) raporuna göre, bebeklerde (0-4 yaş) yapılan çalışmalar kısıtlı. Bu nedenle AAP raporuna göre, 4 yaş üzeri çocuklarda yüzme derslerine başlanması öneriliyor.
3. Yüzmenin, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine faydaları nelerdir ?
Spor bedensel sağlık ve fiziksel gelişimin yanında iyi bir kişilik gelişimi ve ruhsal bakımdan yararlıdır. Çocuk spor yoluyla ve özellikle yüzme sporuyla çevresini tanır, iletişime geçer ve kendine güveni gelir. Psikolojik açıdan ise kendini kontrol etmeyi, bir şeye konsantre olmayı, iradesini kullanabilmeyi ve başarıya gidebilmeyi öğrenir.
4. Diğer sporlardan öne çıkaran özelliği nedir ?
Yüzme sporu diğer spor branşlarına göre daha avantajlıdır, çünkü tüm vücut aktif olduğu için kan dolaşımı diğer sporlara göre daha kolay gerçekleşir. Bu da yüzmenin diğer spor branşlarına göre kalbe daha az yük binmesine yol açar. Çalışma kontrolü sinir sistemine bağlı olarak gerçekleştiği için kalp kası güçlendikçe, ilerleyen yaşlarda felç gibi rahatsızlıklardan korunma sağlarken, çocuklarda meydana gelen kalp rahatsızlıklarını da korur. Kısacası yüzme, sağlıklı bir vücut gelişimi sağlar.
5. Denizle havuza girme zamanı aynı mıdır ?
Denize daha geç aylarda mı girmeye başlamalı? Her çocuk havuz suyu içmeyi sever. Havuza atılan kimyasallar yanında enfeksiyonlar büyük tehlike yaratır. Bu enfeksiyonlardan yüksek ateş, kusma, ishal, ağız içinde yara, ayaklarda mantar ve cilt enfeksiyonu sık görülen rahatsızlıklardır. Çocukların ve özellikle bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için aşırı güneş ışınları, deniz ve havuz suyu zarar verebilir. Saat 10.00- 16.00 saatleri arasında bebekler, güneş ışınlarının dik geldiği açılarda açık havuz ve denizlerde tutulmamalı, kapalı ortamlarda veya gölgelik alanlarda tutulmalıdır. Deniz ve havuz sularının bebek ve çocukların cildini kurutup zarar vermesini önlemek için çocuğunuzun sık duş almasında yarar var. Nemlendirici kremleri de düzenli olarak sürmenizi öneririz. Aşırı sıcaklarda su kaybını önlemek için çocuklarımızın ve bebeklerimizin bol bol su içmelerini sağlamalıyız.
6. Çocuklarımızı korkutmadan suya nasıl alıştırabiliriz ?
Öncelikle çocuğunuzun, suyun dışında rahat olmasını sağlamalısınız. Yüzme dersini kısa tutup oyun biçiminde ilerlemelisiniz. Çocuğunuzu suyun kenarına oturtup, ayaklarıyla suyla oynamasına izin verebilirsiniz. Suyun korkulacak bir şey olmadığını ona söylemelisiniz. İlk önce kendiniz suyun üzerinde durup, batmadığınızı ona gösterirseniz, o da kendini güven içinde suya bırakacaktır. Sevdiği çizgi film kahramanlarının, yüzmeyi ne kadar çok sevdiğinden bahsederek yüzmeyi ona sevdirebilirsiniz. İlk adım bizim için çok önemli. İlk başta o güveni verirseniz, zaten gerisi rahatlıkla gelecektir.
7. Peki, havuz kenarında kayıp düşmeleri önlemek için nelere dikkat etmeliyiz ?
Biz antrenörlere düşen öncelikli görevimiz, havuz çevresini kuru tutup etrafta sakatlığa yol açabilecek riskleri ortadan kaldırmak. Derse başlamadan önce zorunlu olarak tuttuğumuz bazı kurallarımız var. Bunlardan en önemlisi terlik giyme zorunluluğu. Bu şekilde kayıp düşme riskini minimuma indirmiş oluyoruz. Siz de anne baba olarak çocuğunuza, havuz kenarında koşmamasını tembihlemeli ve mutlaka altı kaymayan terlik giydirmelisiniz. 8. Çocuklarını suya direkt atarak yüzme öğretmek isteyenler var. Bu yöntemi öneriyor musunuz ? Sakıncaları var mı ?
Kesinlikle önermiyoruz. Yüzme bilmeyen bir çocuğu direkt suya atarsak, çocuk üzerinde su fobisi oluşturma ihtimalimiz çok yüksek. İlerleyen yaşlarda çocuğun bilinç altında o an sürekli olacaktır ve bunu yenmesi zor olabilir. Eğer yüzme dersinde böyle büyük bir hata yapıp yüzmeyi sevdirmek yerine, çocuğa su fobisi oluşturursak, çocuk özgüvenini kaybeder ve kaygıları artar. Bu sebeple miniğimizi direkt suya atmak yerine ona suyu sevdirerek yüzme öğretmeliyiz.

Hazırlayan: Buket CENGİZALP


ARKADAŞINA GÖNDER
Bebeklikten itibaren yüzme
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA