Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı bu hastalıklara sebep oluyor!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, Cep telefonu ve bilgisayar kullanımının çocuk ve erişkinlerde iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Cep telefonu ve bilgisayarla ilgili rahatsızlıklar genellikle kötü oturma duruşlarından ve uygun olmayan çalışma alanı düzenlemesinden kaynaklanır. Yaygın olarak karşılaşılan rahatsızlıklar; posterior servikal dorsal sendrom, mouse omuz, karpal tünel sendromu, tenisci dirseği, lomber burkulma ve suşlar, disk rahatsızlıklarıdır.

Giriş Tarihi: 29.9.2020 16:04
Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı bu hastalıklara sebep oluyor!

POSTERİOR SERVİKAL DORSAL SENDROM

Modern toplumda çok yaygın görülen bir postüral sendrom, alt, orta ve üst sırtınızın geriye doğru aşırı kıvrılmasını içerir; ileri çekilmiş kafa; yuvarlak omuzlar ve boynunuzun aşırı öne doğru kıvrılması. Bu sendroma sterno-simfizeal sendrom, posterior servikal-dorsal sendrom veya daha yaygın olarak bilgisayar sırtı veya öğrenci sendromu dahil olmak üzere çeşitli isimler verilmiştir. Özellikle bilgisayarlarla uzun süreli oturma çalışmasının doğal bir sonucudur.

Bu postüral kusurlar sırayla baş ağrısı boynunuzda, göğsünüzde, omuzlarınızda, kollarınızda ve önkollarınızda, sırtınızda, karnınızda, kalçalarınızda ve uyluklarınızda ve bacaklarınızda aşırı kas gerginliği yukarıdaki kasları zorlar ve tetikler. Boynunuzdaki, sırtınızdaki ve kaburgalarınızdaki eklem disfonksiyonu ve burkulmalar omurganızın omurlar arası disklerinde artan yük, solunum kasınızın (diyaframınızın) işlev bozukluğu, üst kaburgalarınızı ve omuzlarınızı kaldıran kasların aşırı aktif hale gelmesine ve sorunlara maruz kalmasına neden olur. Cep telefonu ve bilgisayarın verdiği zararı önlemek için her 20 dakikada bir postüral rahatlama pozisyonunu benimsemeyi deneyin.

MOUSE OMUZ

Mouse omuz; uygun olmayan şekilde konumlandırılmış bir fareye uyum sağlamak için omzun uzun süre kaldırılması ve desteklenmesi veya farenin kısa menzilli hareketlerini veya (genellikle) her ikisini birden gerçekleştirmesinden kaynaklanan bir sendromdur. Bu sendrom şiddetli omuz ve omuz kanadı kas spazmı (trapezius, deltoid ve teres kaslarında) ve koldaki ağrıya neden olan tetik noktalarına neden olur. Tedavi edilmezse, bu sorun çok daha ciddi bir döndürücü manşet yaralanmasına dönüşebilir.

KARPAL TÜNEL SENDROMU

Karpal tünel sendromu esas olarak median sinirin el bileğinden geçerken sıkışmasından kaynaklanır. Vücutta en sık görülen sinir sıkışması yaralanmasıdır. Tipik semptomlar şunları içerir; başparmak ve işaret parmağında ve orta parmaklarda karıncalanma ve uyuşma gibi parestezi (anormal duyumlar), gece ağrısı, kavrama, başparmak ve işaret parmağı kıstırma ve diğer başparmak hareketlerinde zayıflık, garip el hareketleri ve bir şeyleri düşürme gibi beceriksizliktir.

TENİSCİ DİRSEĞİ

Klasik tenisçi dirseği veya lateral epikondilit, başka bir tekrarlayan zorlanma türüdür. Dirseğin lateral (dış) bölgesinde ortak ekstansör tendonu etkileyen bir tendinittir. Tenisçi dirseği, dirsek ve önkol ağrısının çok yaygın bir nedenidir. Dirsekte hafif ila şiddetli ağrıya neden olabilir ve kavrama ve aşırı parmak hareketleri ile şiddetlenebilir. Ağrı ayrıca kola veya ön kola doğru yayılabilir.

LOMBER BURKULMA VE SUŞLAR

Oturma sırasında omurgaya binen yüksek yükler nedeniyle ofis çalışanlarında lomber omurga burkulmaları (bağ veya eklem kapsülü yırtıkları) ve gerilmeler (kas veya tendon yırtığı) yaygındır. Burkulma ve incinmeler sırt ve kalça ağrısının yanı sıra kas şişmesine ve gerginliğine neden olabilir.

DİSK YARALANMALARI

Uzun süreli ve hatalı oturma pozisyonları nedeniyle omurgada artan yüklenme, intervertebral disklerin dış (halka şeklindeki) liflerinin burkulmasına neden olabilir. Daha gelişmiş durumlarda, diskin yumuşak iç malzemesi (çekirdek) diskin halka şeklindeki liflerinin içine veya hatta içinden çıkarak fıtıklaşmış bir diske neden olabilir. Fıtıklaşmış diskler, sırt ağrısı, bacak ağrısı ve ayağa kadar değişen his, halsizlik, yürüme güçlüğü veya bu semptomların kombinasyonuna neden olabilir.

BİLGİSAYARLA İLGİLİ YAYGIN YARALANMALARI ÖNLEMEK İÇİN SEKİZ TEMEL ADIM

Bilgisayarla ilgili yaygın yaralanmaları önlemenin anahtarı, çalışırken vücudunuza etki eden anormal gerilimleri belirlemek ve ortadan kaldırmaktır. Masanızın, sandalyenizin ve bilgisayar ekranı ve klavyenizin düzenini değiştirerek uygun oturma pozisyonunu benimseyin. Vücudun kolayca tehlikeye giren bölgelerini destekleyin. Klavyeniz ve fareniz için bir bel desteği yastığı ve bilek destekleri birçok yaralanmayı önleyebilir.

Masanıza çok uzun süre oturmayın, en az yarım saatte bir kalkıp hareket edin. Ayrıca, her 20 dakikada bir postüral rahatlama pozisyonunu almayı deneyin. Çökmüş omuzlar ve yukarı doğru çekilmiş omuzlar, yaygın kendini savunma duruşlarıdır. Kaslarınızı güçlü ve esnek hale getirmek için genel zindelik seviyenizi geliştirin, böylece hızlı bir şekilde yorulmasınlar. Öğle yemeğinde hızlı yürüyüş gibi devam edeceğiniz basit, dengeli egzersiz programına başlayın. Sıkı (veya aşırı aktif) kaslarınızı gerin ve gevşetin ve zayıf (veya yetersiz) kaslarınızı güçlendirin. Bu basit esnemeleri periyodik olarak gerçekleştirin.

ARKADAŞINA GÖNDER
Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı bu hastalıklara sebep oluyor!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA