Karadeniz yemekleri konusunda uzmanlaşan söz konusu lokantalardan ilki Ortaköy'deki Pafuli Restoran, diğeri ise Fatih'teki Kömür Lokantası. Bu iki mekân, Karadeniz yemekleri arıyorsanız bulabileceğiniz en iyi iki adres olarak karşınıza çıkıyorlar... Ortaköy'de 25 yıldır müşterilerine hizmet veren Pafuli'nin isim babası İstanbul'un eski belediye başkanlarından Aytekin Kotil. Pafuli'yi diğer Karadeniz lokantalarından ayıran özelliği ise içkili olması. Ancak bu, damak tadına zeval vermiyor. Pafuli'nin işletmecisi Rizeli Hasan Tezcan mönülerini şöyle anlatıyor: "Yazları turşu kavurma, mıhlama, pazı, Laz böreği, lahana sarması, mevsim balıkları; kasım ayından itibaren hamsinin en az 15 çeşit yemeğini yapıyoruz. Japon ve İngiliz müşterilerim var. Japon müşterilerim hamsiye doymuyorlar. Her sene kış aylarında bir grup İngiliz hamsi yemek için Pafuli'ye geliyor." Pafuli 25 yıldır siyasal partilerin genel başkanları, bakanlar, milletvekilleri, sanatçı ve yazarların buluşma noktası olmuş. Kimler yok ki bunlar arasında... Erdal İnönü, Aydın Güven Gürkan, Adnan Kahveci, Murat Karayalçın ve daha onlarcası. Sanatçıları da unutmamak gerekiyor. Tarkan, çok sayıda ressam ve yazar Pafuli'de ağırlananlar arasında. Üstelik Pafuli'de sadece yemek yemiyorsunuz. Müthiş bir sohbet ortamında yıllanmış şaraplarınızı yudumlarken, klasik müzik eşliğinde sohbet ayrı bir keyifli oluyor. Kısaca Pafuli Karadeniz'in Batı'ya açılan kapısı. Karadeniz insanının kendine özgü cana yakınlığı ve hoş sohbeti de cabası...
Tel: (0212) 263 66 38
KÖMÜRDE HER ŞEY YENİR
Kömür Lokantası ise İstanbul'un Fatih ilçesinde beş katlı bir binada hizmet sunarken damakta kalıcı izler bırakıyor. Lokantanın kuruluşu 1988'e kadar uzanıyor. Küçükmustafapaşa'da küçük derme çatma bir manav dükkânında balık ekmek satarak bugüne gelmişler. 800 metrekarelik bir alanda hizmet veren mekânda çocuk salonu, VIP salonu bulunuyor. Sabah saat 05.00'te açık büfe kahvaltıyla hizmete başlıyor, akşam 22.30'a kadar devam ediyor. Müdavimleri arasında Prof. Dr. Toktamış Ateş, Tanju Çolak, Başaran Ulusoy ve çok sayıda gazeteci yazar bulunuyor. Barada yediğiniz kavurmanın ve hamsinin tadını bir süre unutmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Mısır ekmeğiyle lahana dolmasını da mutlaka tatmalısınız.
Tel: (0212) 631 40 04 Bu her iki lezzet durağı damağının tadını bilenleri bekliyor. Karadenizli olsanız da olmasanız da...