Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

100'üncü yılda 100 film

Köşemizin fahri sinema danışmanı, sevgili dostum Nizam Eren, yine sizler için müthiş bir derleme yapmış.
Henüz pek kimse farkında değil ama önümüzdeki yıl, Türk Sineması'nın 100'üncü yılı kutlanacak. 1914 yılında Yeşilköy'deki Ayastefanos abidesinin yıkılmasını ordu adına filme alan Fuat Uzkınay'ın bu girişimi, Türkiye'de sinema hareketinin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Yani 2014'te sinemamız resmi olarak 100'üncü yılını kutlayacak.
Kültür Bakanlığı ise bu çok özel tarihte, ülkemizde 100 filmin gösterime girmesini arzu ediyor. Halen sinemalarda gösterime giren toplam film sayısının sadece yüzde 25'i yerli filmlere ait. Kalan yüzde 75'i ise Avrupa, Hollywood ve diğer ülkelerden...
Geçtiğimiz yıllarda en çok 71 filmin gösterime çıkabildiği düşünüldüğünde; daha çok filmin çekilmesi ve daha çok projenin yeni yıla hazır edilmesi gerekecek.
Şu anda çekimleri tamamlanmış ya da tamamlanmak üzere olan birçok film var. Ama bu günlerde harıl harıl senaryo çalışan ve bir an önce sete çıkıp filmlerine tarih almaya gayret edenler dikkati çekiyor.

YENİ SEZON FİLMLERİ
Peki, önümüzdeki sezon hangi filmleri izleyeceğiz?
Bakanlığın bu yıl verdiği en büyük destek olan 750 bin TL ile çekimlere başlayan Nuri Bilge Ceylan; Kış Uykusu adlı projesini her zamanki gibi Cannes Film Festivali'ne yetiştirmek için çaba harcıyor. Filmde Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Demet Akbağ rol alıyor.
Çağan Irmak; Dedemin İnsanları filminden sonra kadrosunu gizli tuttuğu Tamam mıyız? filmine başlıyor. Proje, ünlü dizilere imza atan Tim's yapımı...
Sinemanın üretken yönetmenlerinden Biray Dalkıran, beşinci filmi Peri Masalı için şu an sette.
Mahsun Kırmızıgül, televizyon dizileri sonrası sinemayı ihmal etmemesi gerektiğini anlamış olmalı ki, 2010 yılında çektiği New York'ta Beş Minare'den sonra; birini oynayıp yöneteceği, diğerini ise sadece yöneteceği iki film üzerinde çalışıyor. Yapımcı firma ise her zamanki gibi Boyut Film.
Uğur Yücel, Kars'ta Soğuk adlı bir film çekiyor. Yücel'in ayrıca Benim Dünyam adlı bir başka filmde de adı geçiyor. Şebnem Bozoklu, Ahmet Rıfat Şungar ve Ezgi Mola; Soğuk filminin kadrosunda yer alan oyuncular.
Özcan Deniz; Yasemin Allen ile beraber oynayacağı Ateş ve Su filminin çekimlerine başladı. Film, Kasım ayında sinemalarda.
Aydın Bulut, Beşiktaş taraftar aşkını anlattığı Benimle Oynar mısın? filminde Erkan Petekkaya ve Eyşan Özhim'e yer veriyor.

KORKMAK İSTEYENLER İÇİN...
Korku filmleri de var yeni sezonda... Cemal Okan'ın yapımcısı olduğu Cin Çarpması ve El Nazar tüyleri diken diken etmeye hazırlanıyor. Bunlara Dada Film'in yapımcısı olduğu ve Arkın Aktaç'ın yöneteceği Şeytan-ı Racim filmini de ekleyelim.
Ömer Uğur/Banka, bakanlığın en yüksek ikinci teşvik bedelini alan Yüksel Aksu/İftarlık Gazoz, Orçun Benli/Gulyabani, Hüseyin Karabey zor koşullarda tamamlamaya çalıştığı Sesime Gel, Bülent İşbilen/Şefkat Yerim Dar, Atalay Taşdiken/Meryem (Mehmet Usta, Zeynep Çamcı, İsmail Hacıoğlu, Mustafa Uzunyılmaz), Ahmet Küçükkayalı/Bensiz (Metin Akdülger, Öykü Çelik, Nurdan Yılmaz, Levent Can, Nurseli İdiz) filmleri ile sinemalarda şans arayacak.
Devam filmlerinden Hükümet Kadın-2, Abimm-Firar, Çılgın Dersane-3, Behzat Ç.-Ankara Yanıyor, Kolpaçino-Amsterdam dikkat çeken projelerden...
Tolgahan Sayışman-Saadet Işıl Aksoy (Büyük Sürgün), Şevket Çoruh-Tuba Ünsal (Hayat Sana Güzel), Engin Akyürek-Farah Zeynep Abdullah (Bir Küçük Eylül Meselesi); perdede bu yıl izleyeceğimiz çiftler.
Son yıllarda animasyon teknolojisinin gelişmesi ile yerli yapımlarda da bir hareketlilik göze çarpıyor.
Uzay Kuvvetleri 2911 ile Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Ruhu yeni dönem izleyeceğimiz animasyonlar...
'Edebiyat uyarlaması var mı?' diye baktığımızda ilk dikkat çeken; Tuna Kiremitçi'nin romanı Bu İşte Bir Yalnızlık Var. Senaryosunu Burak Göral'ın yazdığı filmin yönetmeni Ketche.
Doğaçlama sinemanın başarılı örneği olan Film ile büyük beğeni toplayan Kerem Topuz, yeni filmi Lavinya için ön hazırlıklara başladı. Senaryosunu da kendi yazdığı proje, drama türünde olacak.
Ve elbette projeler bunlarla sınırlı değil. Şu an yüreği sinema ile atan herkes, Türk Sineması'nın 100'üncü yaşının kutlanacağı 2014 için bir yerlerde proje ile uğraşıyor.
Bakalım kozasında 100 yıl bekleyen tırtıl, kelebeğe dönüşüp uçabilecek mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA