Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Eylemcinin maskesi

O maskeyi biliyorsunuz: "Beşuş" bir çehre, pek makbul bir surat denenmez, sinsi ve ikiyüzlü izlenimi bırakıyor... Pis bir gülümseme, müstehzi... İnce bıyık, uçları da yukarı doğru kalkık, on yedinci yüzyıl tadında.
Bu maske, bir çizgi romandan uyarlanan "V for Vendetta" filminin meşhur ettiği maske.
Evet efendim, bu kuşak da çizgi romanlardan, "konsol oyunlarından" ve bu oyunlardan üretilmiş dan dunlu çocuk ve "adolesan" filmlerinden etkilenen pırıl pırıl bir kuşak işte!...
Şimdi Brad Pitt'in zombilerle savaştığı, "blockbuster" tabir edilen yeni bir enayi tuzağı başlıyor sinemalarda, onu da seveceklerdir. ("İnsanları zombi yapan virüs" temasını sekiz ayrı yönetmenden sekiz kere seyrettik yahu, demek ki seyirci doyamıyor.)
"V for Vendetta" filminde (dilimize "İntikamın İ'si" diye uyarlayabiliriz), dikta altında inleyen hayali bir İngiltere ve buna direnen gençler anlatılıyordu.
Amaç, parlamentoyu havaya uçurarak bu düzene son vermekti. Direnişçiler suratlarına Guy Fawkes maskesi takıyorlardı.
Her yaştan İngiliz'in çok iyi bildiği Guy Fawkes, 5 Kasım 1605 tarihinde parlamentoyu kralla birlikte havaya uçurmak için mahzenine barut fıçıları yerleştirirken arkadaşlarıyla beraber yakalanmış ve asılarak idam edilmiş bir adamdır.
Bu girişim İngiltere tarihine "gunpowder plot" olarak geçmiştir, barut komplosu...
İngiliz çocukları bu olayı anmak için her yıl 5 Kasım gecesi sokaklarda maytap yakarlar, çatapat patlatırlar, fıçı yuvarlarlar ve bizim "yağ satarım bal satarım" misali bir tekerleme söylerler:
"Remember, remember, the Fifth of November"... Hatırla, hatırla, 5 Kasım'ı hatırla...
Vallahi bizde de son eylemler sırasında "hatırla, hatırla, 27 Mayıs'ı hatırla" diyen kart serseriler çıkmadı mı?
Çocuklar o akşam bizim kandil kopilleri gibi para da toplarlar: "A penny for the guy"...
Guy Fawkes koyu bir katolikti ve amacı "protestan yönetimini" ortadan kaldırmaktı. O parlamentonun halk tarafından seçilmiş olması da hiç umurunda değildi. Bu eyleminin arkasında da, İngiltere'nin o dönemdeki can düşmanı İspanya'nın parmağı vardı.
Hani Almanya'nın da bizim eylemleri parmaklaması gibi...
Bilgisayar çocukları, kendilerine örnek aldıkları "kahramanı" iyi tanısınlar.
İlahi çocuklar! Seçimle gelmiş parlamentoyu, onun güvenoyu verdiği meşru hükümeti ortadan kaldırmak için barut fıçısı yerleştirmek, dört yüz yıl öncesinde kalmış çok bayat bir numaradır.
Şimdi, gazete adını verdiği varakpare çıkarıp yalan haber ve düzmece anket yayınlamak, "provokatörlük" yapmak çok daha modern bir uygulama.
"Esas duruş" gösterdiğiniz ve farkında olmadan "10 Kasım'ı hatırla" dediğiniz şu yeni moda "durma eylemlerinizde" sizlerden daha ilginç ve renkli maskeler de bekleriz, "Yeşil Canavar Hulk" falan.
Unutuyordum, 5 Kasım geceleri Guy Fawkes suretindeki içi saman dolu mankenler âlâ-yı vâlâ ile ateşe verilir... Aman dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA