Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Wikileaks belgeleri gerçeklerden daha mı çarpıcıdır?

Avustralyalı Julian Assange'ın Wikileaks internet sitesinde açıklanması beklenen Amerikan gizli belgelerinin, Amerikan Dışişleri'ni neden böylesine telaşlandırdığını anlamak kolay değil.
Şu ana kadar bu belgeler yayınlanmamıştı.
Ancak dünya basınında yer alan sızıntı haberlere göre gizli Amerikan diplomatik yazışmalarında şu konularda da bilgiler varmış:
- İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown ile ilgili tespitler ve halefi olan David Cameron'un seçimi kazanma şansıyla ilgili değerlendirmeler.
- Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve ailesi hakkında nahoş bilgiler.
- İngiltere ve ABD'nin, Fransa hakkında maksadı aşan yorumları.
- İtalya'yı kızdıracak gözlemler.
- Başta Putin olmak üzere Rusya liderleri konusunda "pek de övücü olmayan" saptamalar.
- Libya lideri Kaddafi hakkında yakışıksız yorumlar.

Nahoş ifadeli notlar

Bu konularda Amerikan diplomatları gerçekten kendi Dışişleri'ne "Nahoş" notlar iletmiş olsalar bile ne değişir ki?
Neticede onlar da bu bilgileri veya "Gizli bilgileri" bulundukları ülkelerin medyasını izleyerek veya o ülkenin farklı kesimlerinden insanları dinleyerek elde etmişlerdir.
Örneğin bir Türk gazete köşe yazarının iktidar partisi lideri hakkında yazdıklarını bir Amerikan diplomatı "Gizli bilgi" olarak Washington'a şifrelediyse, bu neden Türk-Amerikan ilişkilerini etkilesin ki?
Veya Türkiye'deki siyasi parti liderlerinin her salı günü birbirleri hakkında söylediklerinden daha ağır ne tür ifadeler olabilir ki Amerikan diplomatlarının kriptolarında?
Mesela Washington Times gazetesinin Türk iç ve dış politikasına ilişkin haber ve yorumlarından daha ağır ve kasıtlı olamaz ki bu sözde gizli bilgiler.
Bu durum diğer ülkeler hakkında da söz konusudur.
Fransa'nın Devlet Başkanı Sarkozy veya İtalya Başbakanı Berlusconi hakkında bırakın Amerikan diplomatlarını, kendi diplomatları da kim bilir neler konuşmaktadırlar...

Kişiler hakkında notlar

Evet... İleri sürüldüğüne göre Wikileaks'in "Elçilik Dosyaları" en çok ABD Dışişleri'ni vuracakmış.
Çünkü dünyadaki ABD büyükelçiliklerinin Washington'a gönderdiği rapor ve değerlendirmelerde Washington'u müttefikleri nezdinde utandıracak sayısız detay ve kişilere dönük yorumlar varmış.
İngiliz "The Sunday Times" gazetesine göre belgelerdeki özel notlar ve raporlar yüzünden İngiliz hükümeti Müslüman ülkelerde bulunan vatandaşlarının hayatlarının tehlikeye girmesinden endişe ediyormuş. "The Sunday Telegraph" a göre ise muhtemelen yüz kızartıcı içeriğe sahip olan belgelerin yayınlanması halinde İngiltere ve ABD'nin ilişkileri sarsılabilirmiş.
Dün akşam saatlerinde ilgili internet sitesinde yayınlanması beklenen gizli belgelerde Türkiye'yi etkileyebilecek olanlara ait ipuçları da Londra'da yayınlanan "El Hayat"ın haberinde vardı.
Buna göre Türkiye Irak'taki El Kaide'ye yardım etmiş ve ABD de PKK'ya destek vermiş.
Son söz olarak Amerikan Dışişleri'nin gizli belgeler yüzünden aşırı telaş gösterdiğini söyleyebiliriz. "Bilişim Devrimi"nde gizli saklı ne kaldı ki?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA