Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Kanatlı Denizatı'na ekleme

Türkiye'den yurtdışına kaçırılan paha biçilmez bir obje, uzun aradan sonra iade edildi. Haber 'iyi şeyler oluyor' türünden. Yine de bir okura göre önemli bir vurgu eksikliği var

SABAH'ın 7 Mart tarihli sayısında 2'nci sayfadan verdiği haber, hem Türkiye'nin büyük kültürel varlığını önemseyenleri hem de arkeoloji ile ilgilenenleri sevindirecek nitelikteydi.
Kanatlı Denizatı Broşu 8 Yıl Sonra Anadolu'da başlıklı haber, Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınmış olan (Karun hazinesinin en önemli parçalarından biri) Kanatlı Denizatı Broşu'nun (M.Ö. 8'inci yüzyıl) Almanya tarafından iadesini anlatıyordu.
Kültür Bakanı Ömer Çelik de paha biçilemeyen objenin gelecek yıl Uşak'ta sergileneceğini söylemişti.
Okurumuz Aynur Salman 'çok sevindim' dediği haberle ilgili olarak 'bir vurguda eksiklik' olduğu inancında. Dile getirdiği konu, 'peki ne oldu da bu obje ortalıktan kayboldu?' sorusuyla bağlantılı.
Broş çalınmıştı. Haberde 'Broşun çalınmasıyla ilgili davada Uşak Arkeoloji Müzesi müdürü de yargılanmıştı' cümlesi de buna işaret ediyor.
Ama Salman'a göre ifade eksik. 'Peki yargılama ne oldu? Devam mı ediyor? Bilmeyenler bunu sorabilir. Ben size hatırlatayım, ortada çok önemli bir mahkumiyet var, bunu da habere alsaydınız iyi olurdu' diyor Salman.
Broşun sahtesiyle değiştirilmesi ile ilgili davada Uşak Arkeoloji Müzesi eski müdürü Kazım Akbıyıkoğlu 'nitelikli zimmet ve görev ihmali'nden sanık olarak yargılanmıştı. Dava iki aşamadan geçmiş, sonunda Yargıtay geçen eylül ayında 17 buçuk yıl mahkumiyet kararına onay vermiş ve Akbıyıkoğlu tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Aynı davada yargılanan 9 kişi de değişik cezalar almıştı.
'Bence olayın bu tarafı önemli' diyor Salman:
'Kanımca Yargıtay'ın kararı suçu netleştirmiş ve Almanya'nın iadesini hızlandırmış. Bir bu. İki, ne zaman arkeolojik eser talanı soygunu haberi duysak çoğumuz acı duyuyor. Bu tür suçların cezasız kalmayacağı, hem de ağır cezayı getirdiği, suç işlemek isteyenleri caydırmak ve hatırlatarak bilmeyenlerı sevindirmek bakımından bu habere girseydi bence iyi olurdu.'

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA