Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

“Özürlü raporu” için “1211 sayılı Yasa” geçerli!..

Nasıl mı? İbretlik olaya az sonra birlikte okuyacağız.. Bürokrasi engeline takılarak koşuşturmaktan nefesi kesilen okurlarımızı mevzuat hakkında bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çalaşacağız da.. Ancak "hak" ettiği halde (rapor, eğitim, ulaşım-erişim, istihdam) "hak" alamayan özürlü vatandaşlarımız maalesef gözünü para hırsı bürümüş "cüzdan özürlü"lerin numarlarına yenik düşüyor..
Bizim gazetenin 7'nci sayfasındaki haber yaşanan rezaleti anlatıyordu. Habere göre "sahte özürlü raporu" düzenleyen şebeke yakalanmış. Çete, 5 bin lira karşılığında sağlama "sakatlık dersi" vererek "özürlü" raporu alıyormuş.
Düşünebiliyor musunuz?.. Adamın eli-ayağı, güzü-kulağı yok yüzde 40 oranı tutturamıyor.
Turp gibi adamlar 5 bin gaymeyi bastırıp "özürlü raporu"nu "şıp" diye alıyor. Hem de 1 aylık sakatlık eğitimiyle... Ne yalan söyleyeyim adamlar akıllı 1 aylık sürede tüm sakatlık numarasını öğreniyor; raporu kapıyor... Benim gibi 48 yıllık gerçek sakat "numara" yapmayı bile beceremiyoruz. Ee, beceremeyince de yasaların kabul ettiği oran olan yüzde 40'lık raporu alamıyoruz.
Herkes bizim gibi değil. Adamlar başka yasaları değil 1211 sayılı yasayı konuşturuyor. Bizde kalkıp havanda su dövüyoruz.
Hakikaten pes!..
Bu rezaletten sonra sakatın hakkına göz diken "numaratör"lere söylenecek çok söz var ama neyse...

Şimdi "numaratörler"i bırakıp sözü mevzuattan canı yanan engelli okurlarımıza bırakayım:

"PEMBE KİMLİK"İ OLANA ERKEN EMEKLİLİK
SORU: Uzun tedavi sonrası "mavi kimlik"ten "pempe kimlik"e geçmek zorunda kaldım. 2008'den bu yana özel bir şirkette çalışıyorum. Emekli olmak istediğimizde bizlere bir kolaylık sağlanıyor mu?

CEVAP: Özürlülere verilecek Sağlık kurulu rapor yönetmeliğinde "ürolojik hastalık"lar kısmında, "doğuştan, kaza veya hastalık sonucu cinsiyet değiştiren (penis yokluğu) kişiler yüzde 40 özürlü" ifade ediliyor. Yönetmelikte belirtilen bu hükme göre
yüz 40 özürlü katagorisine girdiğinizden dolayı erken emekli olabilirsiniz. Verdiğiniz bilgiye göre emeklilik süreniz 18 yıl, 4 bin 680 gün. Buna göre 14 yılı tamamlayıp 3 bin 240 gün daha prim ödediğiniz zaman yaşa tabi olmadan erken emekli olabilirsiniz.

SORU: Kardeşimin yüzde 72 ağır engelli raporu var. Annem raporlu yatalaktır. Evde bakım ücreti için hangi yolu izlemem gerekiyor? İsmet Danacı.

CEVAP: Raporunuzla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdürlüklerine müracaat ediniz.

SORU: 2002'de yüzde 44.3 raporla işe başladım. Acaba emeklilik sürem nedir? Hurşit Tavas

CEVAP: Emeklilik süreniz 19 yıl, 4 bin 240 gün. Buna göre 9 yılı tamamlayıp 640 gün daha prim ödemeniz gerekiyor.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA