Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Kıyamet ve ben iki parmak gibiyiz

Hz. Peygamber (s.a.v.) dünyanın geriye kalan ömrünü tarif ederken böyle bir cümle kuruyor. "Ben ikindi sonrasının güneşi gibiyim." Kâinatın ömrünü, 12 saatle ifade edilen yarım gün gibi kabul ederseniz; güneşin batışından önceki 3-4 saatlik bir süreci yaşıyoruz demek istiyor.
Belki bu ifadesini daha da netleştiren sözü şudur; "Ben ve kıyamet şu iki parmağım gibiyiz" Hz. Peygamber (s.a.v.) bu cümleyi kullanırken; bitişik iki parmağını işaret eder. Bununla kıyametin yakınlığını haber verir.
Kısaca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) anlattığı şudur: Kâinatın da insan gibi bir ömrü vardır. Kâinatın yaratılması, çocuğun doğumu gibidir. Kâinat doğdu, gençlik ve orta yaş dönemini geçti. Şimdi yaşlılık dönemini yaşıyor. Gün gelecek kâinat ölecek. Bu ise "kıyametin kopması" diye tanımladığımız andır.
O gün gelince bütün canlılar, melekler de dahil olmak üzere ölecek ve kâinat ayrı bir kâinata dönüşecek. Sonra Yüce Allah'ın dilediği kadar bir süre geçecek ve yeniden yaratılış ve diriliş gerçekleşecek. Sonra insanlar büyük bir hesabın ardından "cennet" ve "cehennem" diye adlandırılan mükafat veya ceza ile karşılaşacaklar. Birinci aşamaya kıyamet, ikinci aşamaya ise ahiret âlemi diyoruz. Özetle bu mesele böyledir.

En adi olan en bahtiyar olacak
Etrafımıza baktığımızda Peygamberimiz'in (s.a.v.) kıyamet öncesi olacağını haber verdiği birçok haberin gerçekleştiğini görebiliyoruz. Bunu haber veren hadislerden birkaçını paylaşmak istiyorum.
"İnsanların dünyaca en bahtiyarlarını adi oğlu adiler teşkil etmedikçe kıyamet kopmaz." (Tirmizi, Fiten, 2210)
Değişecek ahlaki değerlerimize işaret ediyor bu hadis. İnsanlara kişilik, kalite ve ahlakına göre değil parasına, gücüne göre itibar edilecek deniliyor. Ve bu türden insanlar sıkıntısız bir hayat yaşayacaklar.
İşlerini kolayca halledecekler.
Parayla bütün kapıları açacaklar.

Toplu katliamlar olacak!
Öyle buyuruyor Peygamberimiz (s.a.v.);
"Herc artmadıkça kıyamet kopmayacak." Peygamberimiz'in (s.a.v.) etrafındakiler 'herc' kelimesini yeni duymuş olacaklar ki soruyorlar; 'Herc' nedir? Peygamberimiz (s.a.v.) cevap veriyor; "Öldürmek. Öldürmek. Katil niye öldürdüğünü, öldürülen niye öldürüldüğünü bilmeyecek." (Müslim, Fiten, 18 (157)
Kandırılmış insanların patlattığı bombalarla bir anda hayatını kaybeden onlarca insan, niye öldürüldüklerini biliyorlar mı? Bence bırakınız bu günahsız kurbanları; ipi kimin elinde olduğu belli olmayan katiller bile "kimin adına ve niçin" öldürdüklerinin farkında değillerdir.

Sabah mümin olan geceye kafir olacak
Peygamberimiz'in (s.a.v.) kıyamet öncesi olacağını haber verdiği haberlerden birisi de "Kaypak ve dirayetsiz iman ehli" ile ilgili uyarısıdır.
Onu şöyle haber veriyor, "Kıyamet kopmadan evvel gece karanlığı gibi fitneler olacak. Kişi mümin olarak sabaha erer ama akşam kâfir olur. Mümin olarak akşama varır, kâfir olarak sabahlar. Azıcık bir dünya karşılığında dinlerini satarlar" (Tirmizi, Fiten, 30 (2196)
İman edenlerin bir kısmı, atasından duyduğu için iman ediyor. İmanın lezzetini tadan kaç kişi var ki. İman ettiği hususları hayatına yansıtanımız ne kadar az değil mi?

Müslümanlardan iki grup (devlet) savaşacak
Bu hadis de çok manidardır: "Müslümanlardan iki grup -güç- aralarında savaşmadıkça kıyamet kopmaz. Bunlar aralarında büyük bir savaş yaparlar. Fakat davaları birdir." (Buhari, Fiten, 24)
Biliyorum bu satırları okuduğunuzda çoğunuzun aklına İran-Irak savaşı gelmiştir. Acaba kastedilen bu mudur? Yoksa ileride olacak siyasi çalkantıya mı işaret ediliyor. Bilmek veya kesin konuşmak hayli zordur.

Büyük belalara gebe olan zafiyetler yaşanacak
Hayli uzun bir hadiste kıyamet öncesi yaşanacak olan ahlaki zafiyetlere ve çözülmelere işaret ediliyor:
1- Ganimet -milli servet- zengin ve mevki sahibi kişiler arasında dönüşüp duracak
2- Emanet edilen şeyi teslim alanlar -yetkililer, sorumlular- ganimeti kendilerine helal sayacaklar.
3- Zekât bir angarya gibi kabul edilecek.
4- Kişi annesini ihmal edip, kadınına itaat edecek.
5- Kişi babasından uzaklaşıp, arkadaşına daha yakın olacak.
6- Mescitlerde gereksiz sesler yükselecek. (Siyasi ayrımlar, menfaat, maddi kaygılar dile getirilecek)
7- İnsanlar zorbalara saygı duyacak (devletin otoritesi ve gücü azalınca halk zarar görmemek için karaktersiz, zorba ve alçak tıynetli insanlara eğilecekler)
8- İçkilere değişik isimler verilecek.
9- İpek giysiler (kadınlara yakışan giysiler ve kadınca kıyafetler) erkeklerce giyilecek.
10- Bu ümmetin sonradan gelenleri, önceden geçmiş olanlarına değişik itham ve bahanelerle hakaret edecekler."
Gerçektende günümüzde bazı cahillerin din adına konuşurken sahabeye hakaret ettiklerini, sahabeyi yaralayacak karalayıcı cümleler kullandıklarını dehşetle duyuyoruz. Rabbim bizi böyle bir fitneden ve şerden uzak etsin.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bildirdiği bu haberlere baktığımızda kıyamete daha da yakınlaştığımızı görebiliyoruz. Ancak bunun zamanını ve tarihini belirlemek ancak ve ancak Yüce Allah'ın kontrolündedir. Rabbim hepimizi o günün dehşetinden korusun.
NOT: Perşembe akşamları saat 00.15'te atv'de dosta doğru programım devam etmektedir. Cuma sabahları da saat 08.30'da yine atv'de sorularınızı cevaplıyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA