Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Koşaner'in dediği gibi "kepazelik"

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in ortam dinlemesine takılan cümlelerini birlikte okuyalım. (Bir yalanlama gelmediği için doğru kabul ediyorum) Koşaner, terörle mücadelede niçin başarısız kaldığımızı, kusurlarımızı ve hatalarımızı çok açık bir dille anlatıyor. Ama, kol kırılır, yen içinde kalır misâli, bu "kepazelikleri" sadece kendi aralarında seslendiriyorlar.
Bakın neler söylemiş:
İnsansız hava aracından (İHA) görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip, sevk ve idare etmeli. Hantepe olayında, operasyonun sorumlu komutanı 1. Tugay Komando Komutanı'ydı. Ama ekrana bakan komutanlık, civardaki komutanlığımızdı ki, onun müdahale etme yetkisi yoktu.
Böylece koordinesizlik oldu; zamanında müdahale edemedik.
Benim tim komutanım, mevzide silâhını da bırakıp kaçarsa, biz bu işi yürütemeyiz. Rütbesi de var kolunda; orada silâhını bırakıp kaçarsa, tabii ki mevzimiz çöker. Tim komutanı, kendi personelinin göreceği yerde bulunur, sesle, varsa telsizle, timinin adamlarını sevk ve idare eder. Zamanı geldiğinde ateş açtırır, "Yerinden kıpırdama" der, "Kaçma" der, "Ben buradayım" der. Nadiren böyle oluyor. Çoğu yerde, çat pat dediğin zaman, o oraya, bu buraya... Birkaç gözü kara arkadaş dayanıyor.
Time sahip olmazsanız, orada bir tane karartı görüp, tak diye ateş eder.
Herkes ateş eder, "basıldık" diye. Bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu, haberiniz var mı? Var değil mi? Kabahatli biziz.
Bir tepeyi korurken, esas olan mevzi kazıp, gömülmektir. Kayalık sert yerlerdeyiz. Gömülmek mümkün olmayınca, üst üste kum torbası koyuyoruz.
Bir de delik açıyoruz önünde, buradan geleceklere bakacağız diye. Bu şekilde teröriste koca bir hedef oluyoruz. Böyle kulübe yapıyorsunuz; ona "mevzi" diyor bazıları. Mevzi diye, askerlerimiz o kulübenin içine giriyorlar. Ondan sonra ilk rokette orayı vuruyorlar. Öyle oldu değil mi Hantepe? Öyle mevzi mi olur? Nerede görülmüş şey... Tam bir kepazelik halimiz.
Zamanında uygun şekilde İHA'ları kullanabilsek bize çok büyük imkân kazandırıyor.
Ama görüntüyü izleyen komutan, operasyona müdahale edecek bilgide ve tecrübede olmalı.
Oradaki nöbetçi subayın yapacağı bir iş değil. İlgili komutan, süratle durumu değerlendirmeli, top mu attıracak, uçak mı isteyecek, helikopter mi gönderecek, o yönetmeli.
Şimdi ben desem ki yetkililere "Yav bizimkiler mayın döşemişlerdi, 10-20 sene evvel. Başı boş bırakıp gitmişler." Ne derler? "Döşerken aklınız neredeydi" derler. Maalesef döşeyen yine biziz değil mi?

***

Biz, askerlerimiz özenli davranıyor; liyakat en üst düzeyde sanıyorduk. Meğer birçok zaafımız varmış ve onlar belki de, laik cumhuriyeti koruma kollama peşine düştükleri için, bu zaafları gidermeye vakit ayıramamışlar. Artık, Türk yargısının darbe teşebbüsünü ağır bir şekilde cezalandırdığını gördüklerine göre, asıl görevlerine dönerler, vatan toprağını, daha etkili bir şekilde korumaya çalışırlar, diye umuyorum.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA