Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Facianın sebebi ne?

Afyonkarahisar faciasında birçok soru işareti var. Uludere vakasına dönüşmeden, soruşturmanın bir an önce tamamlanması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor. Rivayet muhtelif. Bunları alt alta sıralayayım:
Balıkesir/ Susurluk'ta 1952'den beri faaliyet gösteren 44. Mühimmat Bölük Komutanlığı lağvedildi. Bu bombalar Afyon'daki depolara nakledildi. Aralarında 1936'dan kalma olanlar da vardı. Bunların mandalında ya da yay aksamında arıza olabilir.
Kimi "El bombası patladı" diyor; kimi, "El bombası yere düşünce patlamaz. Patlaması için pimin çekilmesi gerekir" açıklamasını yapıyor. Hangi iddia doğru? Ayrıca, çok eskiden kaldığı için arıza sebebiyle mi, yere düşünce bombalar patladı? Bu da bilinmiyor.
"Genelde bombalar ve fünyeler ayrı ayrı muhafaza edilir" şeklinde bir bilgi var. Ama savcılık "Bazı fünyeler bombaya takılıydı" tespitini yapmış. Gerçekten böyle bir durum var mı? Varsa, sebebi ihmal mi? Burada, Balıkesir/ Susurluk 44. Mühimmat Bölük Komutanlığı'nın kusurundan söz edilebilir mi? Ayrıca, fünye takılı dahi olsa, bombanın patlaması için gene de pimin çekilmesi mi gerekiyor?
Bir iddiaya göre de, denetime yetiştirmek amacıyla gece gündüz yoğun mesai yapılmış ve çok kalabalık bir grupla birlikte çalışılmış. Zira, Susurluk'tan gelen bombalar depolara önce özensiz yerleştirilmiş. Denetime kadar bunlar düzeltilmek istenmiş. Bu kadar tehlikeli malzeme böylesine ihtimamsız bir muameleye tâbi tutulabilir mi?
Kim bilir başkalarının zihninde farklı sorular da var. Genelkurmay, bizim cehaletimize versin ve lütfen teker teker bu soruları bir an önce cevaplandırsın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA