Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

2010 Ajansı dokundu, Vorodman Kilisesi uyandı

Bu hafta İstanbul'da bir asırdır uyuyan tarihi bir kilisenin yolunu tuttum. Kumkapı'da Ermenilere ait üç kilise var, işte bunlardan biri patrikhane külliyesi içinde yer alan Surp Vortvots Vorodman Kilisesi.
Ünlü mimar Kirkor Balyan'ın eserlerinden belki de en az bilineni işte bu kilise. 14 Ekim 1828'de kutsanarak ibadete açılmış ancak 1940'larda kötü bir restorasyon geçirmiş ve sosyal faaliyetlerin yapıldığı bir salona dönüştürülmüş, 1960'larda içinde bir poliklinik dahi açılmış ve bir ara depremzedelere barınak da olmuş.
Birlikte gezerken şu andaki tadilatını yapan Mimar Kevork Özkaragöz, 100 yıldır bu tarihi kilisenin kullanılmadığını, metruk bir halde öyle kapalı durduğunu söyledi.

1.5 milyar lira harcandı!
Ermeni Cemaati
yıllardır bu kiliseyi onarmak istiyordu, bunun için bir bütçe de ayrılmıştı ancak depremde patrikhane zarar görünce ayrılan paralar da oranın onarımına gitti. Yani özetle parasızlık nedeniyle kapısına kilit vurulmuş bir kiliseydi.
Ta ki kültür başkenti seçilen İstanbul için faaliyete geçen 2010 Ajansı programına bu kilisenin tadilatını da alana kadar.
1.5 milyon lira harcanarak onarılan kilise cemaati çok mutlu etmiş.
Kumkapı Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Hrant Moskofyan, arada ayinlerin de düzenleneceği kilisenin kültür ve sanat faaliyetlerine de ev sahipliği yapmasını ve gelir elde etmeyi beklediklerini söylüyor. Cemaatin 150 öğrencinin devam ettiği bir okulu da külliye içinde yer alıyor. Moskofyan, bütçeleri yeterse böylece öğrenci sayısını 250 çıkarabilmeyi istiyor. Son bir aydır 2010 Ajansı'nın restore ettiği cami, kilise, türbe, külliye ve Mevlevihaneleri dolaştım. Şimdiye kadar parasızlıktan uyuyan göz alıcı tarihimizi uyandırdığı için ajans takdiri hak ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA