Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Kürt sorunu biter, muhalefet sorunu bitmez

Kürt konusundaki çalışmalar devam ediyor. Sevinmemek mümkün değil. Son İmralı ziyaretinin önerileri eğer sonuçlanırsa, süreç tıkandığı yerden sökülüp hayli ileriye taşınacak gibi. Umarım her şey tasarlandığı şekilde yürür. Bu arada birkaç konu çıktı ortaya, irdelenmeye muhtaç.

***

Birincisi, Türklük sorunu. Buna Türk hassasiyeti diyenler de var. Basında çeşitli köşe yazarları bu kavramı enine boyuna irdeledi. Kamuoyu araştırmaları gerçekten de Türk tarafında belli hassasiyetlerin olduğunu gösteriyor. Doğaldır. Ama bu tedirginliği mutlak kabul etmemek gerekir. Unutmamalı ki, yıllardır, üstelik de çok çeşitli cephelerden yönlendirilmiş, kamuoyunun manipüle edildiği, iç siyaset dengelerinin üstüne oturtulduğu alabildiğine kirli bir savaştan söz ediyoruz. 1990'ları anımsayanlar, 27 Nisan döneminin 'Ulusalcılığını' anımsayanlar, sokaklara dökülen kaba "otantik" milliyetçiliği anımsayanlar kamuoyunun şimdi bir gece içinde bütün yaşananları unutmasını bekliyorlarsa yanılırlar. Kaldı ki, bugün çözüm doğrultusunda çaba harcayan iktidar da yakın bir döneme kadar katı bir milliyetçi siyaset sürdürüyordu.
Ama bunların kalıcı olduğunu kim söyleyebilir? 30 bin kişinin ölmesine rağmen kendi içinde ayrışmamış bir toplumda kim çözümün karşısına kendi hassasiyetini çıkarabilir ve bu savaşın devamından yana olabilir? Şimdi Türk hassasiyeti diyenler, Türklükten istifa edeceğini falan söyleyenler hâlâ o malum ve meşum dönemlerin kalıntılarıdır. Hâlâ kendisini ve bilincini bu yönde dönüştürememiş olanlardır. Gerçek bir çözüm çizgisine yaklaşıldıkça ve somut sonuçlar ortaya çıktıkça o "sert" veya sertlik yanlısı kamuoyu da görüşünü hızla değiştirecektir. Türkiye'nin de bölgenin de yakın geleceği bu konunun gelişmesine bağlıdır. Bu bir.
***

İkincisi, muhalefetin bu konudaki tutumu. MHP için söylenecek bir şey yok. Gerçi şimdilerde biraz geriye çekilmiş görünüyor ama o bugüne kadarki doğrultusunu bozmamaya çalışarak ilerleyecek. Sözünü ettiğim çözüm somutluğuna eriştikçe de MHP erimesini sürdürecek.
Asıl hazin olanı CHP. Kılıçdaroğlu önce daha olumlu yaklaşırken mutat zihin ve politika bulanıklığı içinde sonradan bambaşka şeyler söylemeye başladı. Etrafındaki parti yöneticilerinin bazıları "ulusalcılıklarını" bilemek ve çöküşlerini hızlandırmak için bugünkü açılımı bir "fırsat" olarak değerlendiriyor. Devam etmelerinde bence fayda var. Ama öte yanda CHP'nin genel olarak, Kılıçdaroğlu'nun durumu "özel olarak" iç karartıcı.
CHP, bir kere daha siyaset üretemiyor. Ama bunda çok da şaşacak bir şey yok. Partinin Kürt asıllı milletvekilleriyle parti ve yönetimi arasında ciddi çelişkiler var. Bazı Kürt asıllı milletvekilleri istifa ediyor. Bazıları yönetimden bağımsız hareket ediyor. CHP ise bünyesinde sorun olmadığını söylüyor.
Türkiye belki Kürt sorununu aşacak ama CHP ve muhalefet sorununu aşamayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA