Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Suriye, Mısır ve Türkiye

Geçen hafta önce Suriye'de Esad sonra Mısır'da Sisi düzmece seçimlerle şov yaptılar ve uyduruktan sonuçlar icat ettiler... Hiçbir demokratik meşruiyeti olmayan soytarıca gösterilerdi bunlar. Demokrasinin olmazsa olmazı olan hür ve adil seçimleri yani toplumun iradesi olan Sandık olgusunu küçümsemek isteyen eski Türkiye beyinleri bu türden uyduruk ve düzmece gösterileri yeni Türkiye'ye karşı argüman olarak kullanmaya kalkıyorlar.

***
Eski Türkiye zihniyetini muhatap almanın ne anlamı ne de önemi var ama ya muasır medeniyet diye yüceltilen Batı'nın kurumlarının bu konudaki riyakârlığını ne yapacağız... Suriye ve Mısır konusunda bile aynı anda müthiş bir tutarsızlık ve omurgasızlık söz konusu. Üstelik bu pozisyon göstere göstere adeta domuzuna ilkesiz olan bir pozisyon. Şu üç açıklamayı dikkatle okuyun...

***
Avrupa Birliği'nin ev sahipliğinde Brüksel'de sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi'nin dış politika konularına ayrılan ilk gün oturumu sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde, Suriye'deki devlet başkanlığı seçiminin "düzmece" olduğu belirtildi.
Suriye'de 160 binden fazla insanın ölmesine, 9.3 milyon insanın insani desteğe muhtaç hale gelmesine neden olan "Esad rejiminin gaddarlığının" güçlü şekilde kınandığı bildiride, "3 Haziran'daki düzmece başkanlık seçiminin geçersizliğini duyuruyoruz. Suriye'de Esad'a gelecek yok" ifadeleri kullanıldı.
***

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB'nin yeni Mısırlı yetkilileriyle yakın çalışmak istediğini belirtti.
Ashton, yazılı açıklamasında, AB'nin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yi kutladığını kaydederek, yeni cumhurbaşkanının ülkenin karşı karşıya olduğu ciddi zorlukların üstesinden geleceğine güvendiğini ifade etti.
Mısır'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin anayasal yol haritasının demokrasiye geçişe doğru uygulanmasında önemli bir adım olduğunu bildiren Ashton, AB'nin yeni Mısır yetkilileriyle yakın çalışmak istediğini belirtti.
***

ABD, Mısır ile stratejik ortaklığını geliştirmek ve ortak çıkarlarını korumak için Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen Abdülfettah es-Sisi ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini açıkladı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, resmi ziyaret için Avrupa'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek günlerde Cumhurbaşkanı es-Sisi ile konuşmayı planladığı belirtildi.
Uluslararası ve yerel gözlemcilerin Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'nun seçimi profesyonelce ve Mısır yasalarına uygun bir biçimde tamamladığına yönelik açıklamalarının memnuniyetle karşılandığına işaret edilen Beyaz Saray açıklamasında, "Uluslararası örgütlerin seçime gözlemci olarak katılmasına izin verilmesinden ve oy verme işlemlerinin barışçıl bir ortamda yapılmasından da memnuniyet duyduk" denildi.
***

Başka söze gerek var mı? Ortada iki tane uyduruk ötesi şaklabanca düzmece seçim var... Bir tanesine uluslararası sistemin çıkarları gereği düzmece deniyor ama öbür düzmece olanı nerdeyse demokratik seçimlermiş gibi onaylanıyor... Türkiye olarak elbette bu adaletsiz dünya düzeni noktasında gerçekçi olmalıyız ve çıkarlarımızı savunmalıyız ama ilkesel noktada doğru bildiğimiz yolda yalnız da olsak yürümeye devam etmeliyiz... Suriye ve Mısır konusunda haklı ve tutarlı olan Türkiye'dir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA